Vezetett a Fradi, de a Slovan győzött, 1–2-ről folytatják a BL-ben – Telex

„Nem feledünk, 1992” – ezzel a felirattal fogadta a kapu mögött elhelyezkedő Fradi-tábor a csapatokat. Harminc éve a szlovák rendőrség aránytalanul és indokolatlanul lépett fel a békés magyar drukkerekkel szemben a pozsonyi mérkőzésen, és kommandósok verték szét a szurkolókat. Ennek hátterét ebben a cikkben elevenítettük fel. A mostani kisebb balhéról pedig itt írtunk.

A szlovák és a magyar bajnokságot gyakran szokás összehasonlítani – már csak a Dunaszerdahelyben szereplő magyarok miatt is –, ez a találkozó és párharc arra is választ adhat részben, melyik a színvonalasabb. A Slovan magyarja, a Fradiban is megforduló Holman Dávid nem kapott lehetőséget a kezdőcsapatban, csak a hajrában dobták be, de ne szaladjunk annyira előre.

A Ferencváros orosz edzője, Sztanyiszlav Csercseszov nem változtatott azon a felálláson, amelyikkel a múlt héten 5–1-re verte a kazah bajnok Tobol Kosztanajt csapatát, a magyarok közül ismét csak Dibusz Dénes kapott lehetőséget a kezdőben. A magyar kapusnak már a negyedik percben komoly védést kellett bemutatnia, mert a szerb légiós, Šaponjić a rövid sarokba próbálta juttatni a labdát nyolc méterről, de Dibusz is érezte, hogy odamegy a lövése, és vetődve ütötte ki.

A hetedik percben még nagyobb bravúrra volt szüksége a magyar kapusnak, Weiss 23 méteres szabadrúgását nagyot nyújtózva kiütötte a bal alsóból, a kipattanó Medveděv elé került, aki hat méterről a félig üres kapu mellé terelte a labdát. Ahogy belerúgott, már érezte, hogy nem belsővel kellett volna megrúgnia, és nem ennyire helyezni. A Fradi gyorsan válaszolt egy még nagyobb helyzettel,

Ćivić beívelése után Zachariassen fejelhetett három méterről, de a labdája a két kapufa találkozásánál csattant.

A 21. percben Tokmac tűzte rá 18 méterről, Chovan a levegőben úszva ütötte ki a labdát a jobb felső elől, nagy védés volt. A 35. percben Traoré kapáslövésénél is a helyén volt a szlovákok rutinos kapusa, és akkor is vetődve tudott menteni.

A második félidőben a Slovan vezetett végig egy kontrát, de Weiss lövését a hátrafutó Traoré blokkolta. A 70. percben vezetéshez jutott a Ferencváros: Laidouni szöktette a bal szélen megiramodó Tokmacot, aki tökéletesen adott középre, Boli átlépte, a még nagyobb helyzetben lévő Zachariassen négy méterről kotorta a kapuba.

Amikor még minden szépnek látszott, és vezetett a hazai csapat – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Amikor még minden szépnek látszott, és vezetett a hazai csapat – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Négy perc múlva Tokmac ismét a norvég szélsőt akarta játékba hozni, de hajszállal hosszabb volt a labdája, mint kellett volna, így Zachariassen ezúttal lemaradt róla. Csercseszov a vezető gól után lekapta a pályáról Laidounit, a tunéziai középpályás nem is értette, mi történik, de a távozása után megbomlott a Fradi egysége.

A Slovan is változtatott, a cserék után a szerkezete is támadóbb lett, és fokozatosan átvette az irányítást, többet birtokolta a labdát, de sokáig csak kisebb lehetőségekig jutott, mígnem a 81. percben az előrehúzódó Kashia négy méterről a kapuba bólintott. A 96-szoros grúz válogatott védő a visszaadott labdát Ćivićet megelőzve egy villámgyors mozdulattal helyezte a kapuba.

Kashia a fejesgólját ünnepli – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kashia a fejesgólját ünnepli – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezzel még nem volt vége, mert egy gyors támadás végén az örmény Barszegjan 10 méterről ballal a jobb felsőbe csavarta a labdát, a kapufa segítette a hálóba a labdát. Dibusz ment érte, de nem volt esélye, hogy oldalra üsse.

Az utolsó percekben a Fradinál volt többet a labda, kétségbeesetten rohamozott a magyar bajnok, volt is komoly esélye az egyenlítésre, de a kapufa mentett a 94. percben Ćivić megpattanó lövésénél.

A visszavágót egy hét múlva rendezik Pozsonyban, a mostaninál sokkal jobb, koncentráltabb, tervszerűbb játékra lesz szükségük a zöld-fehéreknek, hogy nyerjenek. A párharc győztese az azeri Qarabağhal vagy a svájci Züricchel játszik a harmadik fordulóban, a vesztese vagy a görög Olympiakosszal vagy az izraeli Haifával találkozik, immár az Európa-ligában.

„Az utolsó negyedóráig uraltuk a játékot, ahogy megszereztük a vezetést, elveszítette a stabilitását a csapat. Az első gólnál tudtuk, mit kell csinálni, készültünk erre a szabadrúgás-kombinációra, de nem tudtuk kivédekezni. A második góljuk egy tőrdöfés volt.

Nem dőlt el a továbbjutás, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy képesek vagyunk egy idegenbeli győzelemre, de ebből a meccsből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Óriási csalódást okoztunk a szurkolóknak” – értékelt keserűséggel Dibusz Dénes az M4-nek.

Ferencváros–Slovan Bratislava (szlovák) 1–2 (0–0)
Groupama Aréna, 20 459 néző, v.: Ricardo de Burgos (spanyol)
gólszerzők: Zachariassen (70.), illetve Kasia (81.), Barszegjan (86.)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovačević, Ćivić – Laidouni (Mercier, 72.), Zachariassen, Esiti – Nguen (Auzqui, 80.), Boli (Bassey, 72.), Traore (Loncar, 57.)
Slovan Bratislava: Chovan – Medveděv, Kasia, Abena, De Marco – Barszegjan (Agbo, 92.), Kucka (Holman, 92.), Kankava, Pauschek (Čavrić, 73.) – Weiss (Csakvetadze, 73.) – Šaponjić (Ramirez, 69.)

Neked Ajánljuk