Válogatott: a Katarba vezető út szerfelett nehéznek ígérkezik – NSO – Nemzeti Sport

A FIFA-ranglistán szeptember óta tizenkét helyet előrelépő magyar válogatott kedvezőbb pozícióból várja a hétfői vb-sorsolást.

Ilyen boldognak láthatnák a magyar futballrajongók a játékosokat, ha kijutnának a világbajnokságra is (Fotó: Török Attila)


Hirdetés

Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország és Finnország – biztosan nem lesz a harmadik kalapba sorolt magyar válogatott ellenfele a világbajnoki selejtezősorozatban.

A világranglistát vezető Belgium, a jövő évi Európa-bajnoki csoport­ellenfél Franciaország, Portugália vagy Németország viszont ugyanúgy lehet, mint mondjuk Marco Rossi szülőhazája, Olaszország, továbbá – immár a második kalapból – Svájc, Wales, Lengyelország vagy Szlovákia.

Akárhogy is nézzük, könnyű csoportba nem kerülhetnek a mieink. Előre persze nem szabad, sőt szigorúan tilos a vb-részvételről szőtt álmokat elhessegetni, hiszen Magyarország válogatottja az elmúlt években nemegyszer bizonyította, hogy magáénak vallja Muhammad Ali mottóját: a lehetetlen nem létezik. Elég csak a 2016-os és a 2020-as, azazhogy 2021-es Európa-bajnoki kvalifikációra vagy a Nemzetek Ligája B-divíziójának megnyerésére gondolni.

Vélemények

Nagy László, az 1978-as vb-n szereplő válogatott szélsője:
„Jó lenne olyan csoportba kerülni, amelyből jó eséllyel továbbjuthatunk, ugyanakkor legyen benne egy közönségvonzó csapat is. Nem bánnám, ha az első kalapból a portugálokat kapnánk, lassan már kezdjük kiismerni őket… Nagyszerű, hogy immár két egymást követő Eb-re kijutott a válogatott, ideje lenne 1986 után újra világbajnokságon is szerepelni, ami a kevés európai hely miatt sajnos felettébb nehéz.”

Garaba Imre, az 1982-es és 1986-os vb-n szereplő válogatott védője:
„Annak idején a sorsolások előtt csak egyet akartam: elkerülni az angolokat! Nem szerettem játszani ellenük, annak ellenére, hogy 1981-ben a vb-selejtezőn gólt szereztem a magyar–angolon, de oda-vissza megvertek minket. Talán még a németek voltak ilyenek, de a többi csapat közül lényegében mindegy volt, melyiket kapjuk, úgy voltunk vele, mindenkit meg kell próbálni legyőzni. Most az első kalapból a dánoknak örülnék a legjobban, talán ők verhetők leginkább, de az biztos, bárki is jön szembe, nehéz lesz, mert csak az első jut ki biztosan.” 

A Katarba vezető út tehát szerfelett nehéznek ígérkezik, de a mostani magyar válogatottnak nincs oka, hogy bárkitől is tartson. A félreértések elkerülése végett: a felsorolt csapatokkal szemben nem Marco Rossi együttese lenne a favorit, ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban Törökország, Szerbia és Izland ellen sem volt az, és mégis…

A fejlődés, amely jellemzi válogatottunkat, nemcsak a pályán, hanem a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ranglistáján is látható. Nem mellesleg a ranglista alapján készült el a kalapbeosztás. S a ranglista arról árulkodik, hogy a szeptemberben még az 52. helyet elfoglaló Magyarország – páratlan teljesítményt nyújtva – mostanra felkapaszkodott a 40. helyre! Októberben már a 47. volt, de még onnan is előre tudott lépni hét helyet, így mostanra megelőzte Csehországot, Skóciát, Norvégiát, Ausztráliát, Észak-Írországot, Írországot, valamint az Európa-bajnoki pótselejtezőn legyőzött Izlandot.

Csupán a miheztartás végett: ilyen magasan 2017 óta nem járt a magyar válogatott a FIFA-listán. S nem árt megjegyezni azt sem, hogy az Eb-selejtezőcsoportok sorsolásakor még a negyedik kalapba tartozott Magyarország. A 2022. november 21. és december 18. között rendezendő katari vb-re való kijutás esélyeit ugyanakkor ma még korai boncolgatni, a hétfő estét mindenképp érdemes megvárni vele.

A legtöbb persze azon múlik, hogy a magyar válogatott jövő márciusban, a selejtezősorozat kezdetén ott folytatja-e, ahol novemberben abbahagyta…

A húzás megmarad

A 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjének sorsolását december 7-én, hétfőn 18 órától tartják a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi székházában. A máskor nagyszabású ceremóniát a járványhelyzet az idén lehetetlenné teszi, a sorsolás online lesz követhető a FIFA honlapján és a jogtulajdonos tv-csatornákon (Magyarországon az M4 Sporton), a FIFA versenyigazgatóját, Jaime Yarzát ezúttal a közelmúlt két kiváló futballistája, az olasz Daniele De Rossi és a holland Rafael van der Vaart segíti.
„Világbajnokságon játszani és a trófeát felemelni minden futballista álma. Hétfőn mind az ötvenöt európai csapat megtudja, milyen úton juthat el Katarba, hogy megvalósítsa álmát” – fogalmazott a FIFA honlapján a 2006-os világbajnok olasz középpályás.

Rafael van der Vaart pedig a következőket mondta: „Izgalmas versenyfutást várok a mindössze tizenhárom európai vb-hely megszerzéséért, saját tapasztalataim alapján tudom, mit jelent a világfutball legrangosabb tornáján szerepelni.”

Az ötvenöt ország válogatottja hat kalapba kerül, és tíz csoportban kapnak helyett. A hatodik, tehát papíron leggyengébb kalapban csupán öt együttes van, ezek a hatcsapatos csoportokba (F–J) kerülnek, míg az ábécérendben első öt csoport (A–E) ötcsapatos lesz. A sorsolást az 1. kalappal kezdik és a kalapok sorrendje szerint folytatják. A kisorolt válogatott a betűrendben első lehetséges csoportba kerül.

A sorsolás kritériumait számítógép alkalmazásával tartják be.

A Nemzetek Ligája négy elődöntőse (Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország) ötcsapatos csoportba kerül, és legfeljebb egy NL-elődöntős lehet csoportonként. Politikai okokból nem kerülhet azonos csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Bosznia-Hercegovina; Koszovó és Oroszország; Koszovó és Szerbia; Ukrajna és Oroszország. A téli hideg időjárás magasabb kockázata miatt legfeljebb két csapat kerülhet azonos csoportba a következő csapatokból: Észtország, Fehéroroszország, Feröer, Finnország, Izland, Lett­ország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna. Feröer és Izland csak szükség esetén rendezhet mérkőzést márciusban és novemberben, ezért szintén nem kerülhetnek azonos csoportba, ezenkívül a nagy utazási távolságokat is figyelembe veszik.

A selejtező mérkőzéseket 2021. március 24. és november 16. között rendezik. A tíz csoportgyőztes jut ki automatikusan a világbajnokságra, a pótselejtezőből további három. A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik, továbbá a Nemzetek Ligája azon két legjobb csoportgyőztese vesz részt, amely nem végzett selejtezőcsoportja első vagy második helyén. Az így összeálló tizenkét csapatot három ágra sorsolják, az ágak egyenként két elődöntőből és egy döntőből állnak. Az elődöntőkön a csoportmásodikok közül a legjobb hat csapat játszik hazai pályán, a döntők pályaválasztóit sorsolják. A pótselejtező elődöntőit 2022. március 24-én és 25-én, a döntőket március 28-án és 29-én játsszák. (B. Z.)

A 2022-ES VILÁGBAJNOKSÁG SELEJTEZŐINEK KALAPBEOSZTÁSA
1. KALAP: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. KALAP: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. KALAP: Oroszország, MAGYARORSZÁG, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. KALAP: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia, Luxemburg
5. KALAP: Örményország, Ciprus, Feröer, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. KALAP: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

Neked Ajánljuk