Úszás: „Rajtunk élte ki a frusztrációit” – Dara Eszter Turi Györgyről – Nemzeti Sport

„Sokszor rettegve, sírva mentem edzésre, hogy mi lesz ma. Rajtunk élte ki a frusztrációit” – mondta Turi Györgyről egykori tanítványa, a 2008-as pekingi olimpiát is megjáró Dara Eszter az Indexnek adott interjúban. Az úszónő azután döntött úgy, hogy mesél az uszodában átélt traumáiról, hogy Cseh László néhány hete a Nemzeti Sportnak arról beszélt, Turi úgy bánt a tanítványaival, „ahogyan nem lett volna szabad”.

Dara Eszter a 2010-es úszó Eb-n a 4×200 m-es gyorsváltó tagjaként lett aranyérmes, három évvel később, mindössze 23 esztendősen felhagyott a versenysporttal (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

Cseh László előbb a Nemzeti Sportnak, majd a 24.hu-nak adott interjút – mindkettőben őszintén beszélt a Kőbánya SC-ben eltöltött évekről, s arról, hogyan bánt vele akkori edzője, Turi György. A korábbi klasszis úszó kijelentette, lelki terrorban éltek a Kőér utcában. Nem sokkal később a tréner egy másik korábbi tanítványa, Kozma Dominik mesélt rossz tapasztalatairól a Blikknek.

Az edzőt a Magyar Nemzet újságírója kereste fel, akinek érkezésekor Turi György kezébe nyomott egy emlékkönyvet, melyet Késely Ajna készített neki 2019 karácsonyára – tele szívhez szóló üzenettel, bejegyzéssel. Turi György elmondta, nem akar visszavágni, vagdalkozni, nyilatkozni sem szívesen nyilatkozik, de úgy érzi, nemcsak a saját, hanem a Kőbánya SC, sőt, az egész magyar úszósport hírneve forog kockán.

Most egy harmadik korábbi Turi-tanítvány, az Európa-bajnok Dara Eszter érezte úgy, hogy beszélnie kell. A ma már 31 esztendős exsportoló az edzéseken történt fizikai bántalmazásról mesélt az Indexnek adott interjúban.

„Tizennégy éves voltam, (…) az edzésen Gyuri bá’ kihívott a vízből az egyik feladatnál, mert szerinte nem úgy válaszoltam neki, ahogy elképzelte, és szájon vágott. Ez volt az első sokkoló élményem” – emlékezett a 2002-ben a Spartacushoz igazoló versenyző. Hozzátette, eleinte amolyan pótapaként tekintett az edzőre – édesanyja egyedül nevelte –, úgy volt vele, egy ilyen viszonyba „egy füles még belefér”.

Az úszónőnél csak a 2008-as pekingi olimpián történtek után telt be a pohár, ahol elmondása szerint Turi György egy beszélgetés közben csókolgatni kezdte a nyakát. „Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába.”

Dara Eszter a történtekről még az édesanyjának sem mert mesélni. „Nem volt helye ellenállásnak. Folyton zsaroltak, hogy ha ellenszegülünk, nem kapunk fizetést (…) Vagy eltűröm az edzőnk disznóságait, vagy mehetek a sóhivatalba” – tette hozzá az olimpiai hatodik úszó, aki arról is beszélt, rotátorköpeny-műtéte után két héttel Turi György táppénzcsalónak, a sérülését csupán szimulálónak nevezte őt, illetve az edző máskor az úszóklubból való „kivágással” fenyegette tanítványait.

„Sokszor rettegve, sírva mentem edzésre, hogy mi lesz ma. Rajtunk élte ki a frusztrációit” – nyilatkozta az Indexnek az élsporttól – egy rövid visszatérést leszámítva – 2013-ban visszavonult úszó.  

Neked Ajánljuk