Újabb úszó állítja, hogy az edző Turi György bántalmazta – hvg.hu

Dara Eszter azt állítja, hogy az edző megütötte, sportolóként és nőként is megalázta.

Cseh László, Kozma Dominik és egy korábbi úszótehetség, az íróként ismertté vált Kiss Noémi után újabb sportoló számolt be arról, milyen tapasztalatok érték, amíg Turi György volt az edzőjük. Dara Eszter Európa-bajnok, kétszeres olimpikon úszó az Indexnek nyilatkozva azt mondta, ha Cseh és Kozma nem szólaltak volna meg, szinte biztos, hogy ő is tovább hallgat az átéltekről.

Elmondása szerint tizenkét éves korában igazolt a Jövő SC-ből a Spartacusba, főleg azért, mert ott úszott Risztov Éva is, akiben mindig csodálta, hogy milyen akarattal és intenzitással edz. (London olimpiai bajnoka 2001 és 2004 között volt a klub versenyzője – a szerk.)

Két évvel később egy amerikai edzőtáborozás során Dara állítása szerint Turi György kihívta a vízből „mert szerinte nem úgy válaszoltam neki, ahogy elképzelte, és szájon vágott. Ez volt az első sokkoló élményem. Tizennégy évesen kaptam tőle egy jókora pofont”. Mivel az edzőre pótapjaként tekintett, úgy volt vele, hogy „egy füles még belefér”, a 2008-as pekingi olimpián történtekkel kapcsolatban azonban már máshogy érzett: „A versenyem előtti napon Turi behívott a szobájába, leültetett maga mellé az ágyra, olvastam azt a papírt, amit a másnapi számmal kapcsolatban adott nekem, majd azt éreztem, hogy elkezdi puszilgatni a nyakamat. Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába.”

Dara az interjúban azt állította, hogy a történtekről mostanáig kizárólag a masszőrüknek számolt be, aki azonban nem mondott a dologra semmit. „Nem volt helye ellenállásnak. Folyton zsaroltak, hogy ha ellenszegülünk, nem kapunk fizetést, meg aztán nem volt rossz dolgunk, Amerikába jártunk edzőtáborba, jó életünk volt, nem akartunk kockáztatni. Anyukám ötéves korom óta egyedül nevelt, nem éltünk túl jó anyagi körülmények között. Vagy eltűröm az edzőnk disznóságait, vagy mehetek a sóhivatalba.”

A korábbi úszó azt is mondta, hogy Turi, amikor odament a lányokhoz, automatikusan rácsapott a fenekükre. Állítása szerint annak is szemtanúja volt, hogy elhúzta Szepesi Nikolett úszódresszét, és mondott a többieknek valamit, de hogy mit, arra már nem emlékezett.

Az interjú leirata szerint Dara azt is mondta, hogy az edző sportolóként és nőként is megalázta őket. „Úgy bánt velünk, mint a játékszereivel, hol elővett, hol félretett bennünket, ahogy épp a kedve tartotta. Ha eredményt hoztunk, jók voltunk, ha nem, ránk se nézett.”

Turi György korábban Cseh László állításaira reagálva azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy valóban szigorúan bánt a tanítványaival – szerinte az úszásban másképp nem lehet eredményt elérni. Azt azonban határozottan tagadta, hogy valaha is megütötte volna a négyszeres olimpiai ezüstérmes úszót.

Neked Ajánljuk