Újabb csodára készül a Fradi a Bajnokok Ligájában – Origo

A Ferencváros labdarúgócsapatának a legfőbb célja a Bajnokok Ligája csoportkörének elérése, és szerdán egy újabb lépéssel kerülhet közebb hozzá. A BL-selejtező második fordulójában a magyar bajnok Pozsonyban valóságos csodát tett, a hazai vereség után idegenben szenzációs játékkal ütötte ki a Slovan Bratislavát. A harmadik körben várhatóan még nehezebb dolga lesz a Fradinak az azeri Qarabag ellen, amelyet ha kiejt, már biztosan legalább az Európa-liga csoportkörében szerepelhet. Továbbjutás esetén a cseh Viktoria Plzen és a moldáv Sheriff Tiraspol párharc győztese vár a Fradira a playoffban, amely az utolsó állomás az álom beteljesüléséhez, a BL-főtábla eléréséhez.

A Bajnokok Ligája idei kiírásának selejtezősorozata nehezen indult a Ferencváros számára, mert az első forduló idegenbeli mérkőzésén a magyar bajnok alaposan megszenvedett a kazah Tobol ellen. A hosszú utazás és a négyórás időeltolódás rányomta a bélyegét a Fradi játékára, Sztanyiszlav Csercseszov csapata kevés helyzetet alakított ki a meccsen, amely 0-0-s döntetlennel ért véget.

Egy héttel később, a Groupama Arénában megrendezett visszavágón a lehető legjobb arcát mutatta a magyar bajnok, és lehengerlő játékkal már 20 perc után 3-0-ra vezetett. Az egyik legjelentősebb nyári igazolás, a Sheriff Tiraspoltól megszerzett Adama Traoré a 4. percben gólt fejelt, majd egy kiugratás után okosan helyezett a kapuba. Aissa Laidouni gyönyörű gólja a 21. percben valósággal sokkolta az ellenfelet, a meccs és a továbbjutás pillanatok alatt eldőlt.

Magabiztosan ütötte ki a Fradi a Tobolt a Groupama ArénábanFotó: Koncz Márton – Origo

Két perccel később ugyan szépített a Tobol, amely időnként veszélyesen futballozott, de a Fradi újra ritmust tudott váltani, és a második félidőben csereként beálló Fortune Bassey két gólt is szerzett. Az FTC így 5-1-re kiütötte kazah riválisát és bejutott a következő fordulóba, ahol a Slovan Bratislava várt rá. 

A szlovák csapat elleni párharc első meccsét hazai pályán játszhatta a magyar bajnok. Az első 45 percben a Fradi játszott fölényben, ráadásul egy jogos 11-est sem kapott meg, de a mérkőzést figyelve hamar egyértelművé vált, hogy a Slovan jóval erősebb ellenfél, mint a Tobol. A második félidőben, a 70. percben Kristoffer Zachariassen góljával megérdemelt vezetést szereztek a zöld-fehérek, ám a hajrában kaptak két gólt, így Pozsonyban kellett csodát tenniük a BL-álmok életben tartásáért.

A 22500 férőhelyes új Nemzeti Stadionban telt ház fogadta a csapatokat, a magyar szurkolók elkapkodták a számukra fenntartott 1100 jegyet és végig fantasztikus hangulatot teremtve biztatták kedvenceiket. A Fradi-szurkolók példátlan bánásmódban részesültek, ugyanis az egyik kapu mögötti oldal felső szektorának a felét kapták meg, és a rendezők egy zöld szúnyogháló kifeszítésével, valamint egy plexifallal kerítették el őket.

Hatalmas plexifal és háló mögé zárták a Fradi-szurkolókat a szlovákokFotó: Csudai Sándor – Origo

A pokoli hangulatú rangadó sok szabálytalansággal indult, majd a 20. percben Franck Boli talpra ugrasztotta a magyar tábort, mert Eldar Civic bal oldali beadása után vezetést szerzett. 10 perccel később érkezett az újabb szenzáció: a párharc első meccsén is gólt szerző Zachariassen megduplázta az előnyt, így már a Fradi állt továbbjutásra. A 70. percben szépített a Slovan, és összesítésben döntetlen volt az állás, de Csercseszov együttese továbbra sem adta át az irányítást és az utolsó percekben két gólt lőtt, így 4-1-es kiütéssel állt bosszút a 30 évvel ezelőtti szlovák terrorért.

A Fradi fantasztikus győzelmét és továbbjutását a szlovákok is teljes mértékben elismerték, a szlovák lapok szerint a magyar bajnok egyszerűen megalázta a Slovant Pozsonyban.

“Megfelelő felkészülésre és elemzésre volt szükség, és persze arra, hogy végre is hajtsuk mindazt, amit az edzéseken gyakoroltunk. Ahogy mondtam a meccs előtt, a Slovan volt a favorit, én viszont pontosan tudtam, hogy meg vannak a megfelelői játékosaink, és képesek vagyunk megfordítani a párharcot” –mondta Csercseszov az Origónak a mérkőzés után.

Szenzációs teljesítménnyel ütötte ki a Fradi a Slovant PozsonybanFotó: Csudai Sándor – Origo

Történelmi eredményt ért el a Fradi, hiszen a Slovan elleni sikert megelőzően magyar csapat hazai vereség után még soha nem jutott tovább a Bajnokok Ligájában, illetve elődjében, a BEK-ben. A harmadik fordulóban sem lesz könnyű dolga a Ferencvárosnak, mert az azeri Qarabag csapatával került össze, amely sorozatban nyolcszor szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében.Az elmúlt kilenc évben nyolcszor bajnoki aranyérmes azeri futballklub hatszor az Európa-liga, egyszer a BL és tavaly az akkor debütáló Konferencia-liga főtáblájára jutott. Utóbbi sorozatban a tavaszi kieséses szakaszt is megélte, ahol aztán egy francia sztárcsapat, az Olympique Marseille ejtette ki. Mindemellett azért is számíthat kemény párharcra a Fradi, mert a Qarabag az előző két fordulóban a lengyel Lech Poznan és a svájci Zürich búcsúztatásával bizonyította be, hogy jó erőkből álló együttes.

A következő két meccsnek minden eddiginél nagyobb a tétje, mert a továbbjutó már biztosan legalább az Európa-liga csoportkörében folytathatja ősszel. A Qarabag elleni párharc során először idegenben lép pályára a Fradi. A szerdán, magyar idő szerint 18 órakor kezdődő mérkőzést hatalmas érdeklődés övezi, a hírek szerint telt ház, közel harmincezer néző előtt rendezik meg a találkozót a bakui nemzeti stadionban.

A sorozatban négyszer magyar bajnok Fradi az elmúlt hétvégén rajtoló NB I-et győzelemmel kezdte, így sikerrel hangolt az azeriek elleni BL-selejtezőre. A zöld-fehérek számára nem volt könnyű a Puskás Akadémia elleni meccs, mert az előző szezon bronzérmese jól futballozott és egy 11-est is kihagyott, de a címvédő egy hosszabbításban szerzett góllal végül legyőzte Hornyák Zsolt csapatát.

A Fradi győzelemmel kezdte az NB I 2022/2023-as szezonjátForrás: MTI/Illyés Tibor

Ami a játékosokat illeti, Csercseszov szinte a legerősebb csapattal vághat neki a Qarabag elleni meccsnek, az orosz vezetőedző két cserét hajtott végre a keretben. Kikerült az együttesből az NB I újoncához, Kecskemétre kölcsönadott kapus, Varga Ádám, valamint sérülés miatt az amerikai hátvéd, Henry Wingo, akinek a helyére a bosnyák Muhamad Besic került be.

A Qarabag elleni párharc visszavágóját augusztus 10-én rendezik majd a Groupama Arénában, a továbbjutó a BL-selejtező rájátszásába, míg a vesztes az Európa-liga utolsó selejtezős fordulójába kerül át. A Fradi számára ez azt jelenti, hogy sorozatban negyedszer is európai kupasorozatban szerepelhet, legrosszabb esetben a Konferencia-ligában, amelyben már biztos a csoportkörös szereplés, az Európa-liga főtáblája pedig akkor garantált, ha az azeriek ellen továbbjut. A zöld-fehérek az elmúlt három évben kétszer jutottak az Európa-liga, 2020-ban pedig 25 év után a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A Fradi szerdán újabb lépést tehet a BL-álmok felé, és ha továbbjut, akkor a cseh bajnok, Viktoria Plzen és a moldáv bajnok, Sheriff Tiraspol párharcának győztesével kell majd megküzdenie a Bajnokok Ligája-főtábláért. A Konferencia-liga már garantált, az Európa-liga is összejöhet, de a Fradi-szurkolók legfőbb vágya, hogy kedvenc csapatuk újra a legrangosabb európai kupasorozatban léphessen pályára a világ legjobb futballklubjai ellen.

Neked Ajánljuk