Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika – hvg.hu

Akkreditálni próbáltunk a klub három hazai Bajnokok Ligája-csoportmeccsére. Egyikre sem fognak beengedni.

Mivel rendszeresen beszámolunk a magyar futballcsapatok európai kupaszerepléséről, természetesen hírt adtunk a Ferencváros meneteléséről is, melynek végén a csapat negyed évszázad után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A meccsek állásáról rendszerint folyamatos közvetítésben tudósítottunk, hírt adtunk az érintettek nyilatkozatairól, s szerettük volna ezt a gyakorlatot a klub budapesti találkozóin – a Dinamo Kijev, a Juventus és a Barcelona ellenin – a helyszínről folytatni.

Mivel az FTC honlapján nem jelent meg akkreditációra vonatkozó információ – vélhetően azért, mert a klub a „baráti” médiumoknak közvetlenül jelezte, hogy van lehetőségük munkatársakat küldeni a találkozókra –, levelet írtunk a sajtóosztálynak, hogy jelezzük: a meccseken egy újságírónk és egy fotósunk szeretne jelen lenni.

Megkeresésünkre három órával később érkezett válasz az „FTC Sajtótól”, ez:

Tisztelt hölgyem, az FTC sem a nyomtatott, sem az internetes kiadásukkal nem kíván együttműködni a klub érdekeit sértő tartalmak korábbi közzététele miatt. Ezért a Ferencváros egyetlen hazai mérkőzésére sem kívánunk akkreditációt biztosítani önöknek.”

Szó sincs tehát arról, hogy azért döntöttek volna így, mert a koronavírus-járvány miatt esetleg kevesebb médiamunkás lehet jelen a mérkőzéseken.

Hogy még egyértelműbb legyen, hogy a döntés politikai okokból született, hozzátették még:

Önökkel szemben tavaly már helyreigazítási pert is nyertünk, itt meg is találja a passzust, amit a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán voltak kénytelenek a cikkbe beleírni.”

A cikk, amelynek linkjét átküldték, a tavalyi önkormányzati választási kampány idején íródott a később VIII. kerületi polgármesterré választott Pikó András Facebook-bejegyzése alapján. Az azóta eltávolított posztban a fideszes Sára Botond ellenzéki támogatottságú, független ellenfele a kampányközpontjában tartott házkutatásról írt, valamint arról, hogy a józsefvárosiak nem azt érdemlik, hogy a pénzüket kerületi fideszes politikusok és háttéremberek megbízására költsék az egészségügy, a lakhatás vagy a jobb minőségű oktatás helyett.

Említett egy példát is, amelyről aztán kiderült, hogy nem stimmelt: megnevezett egy céget, amelyről azt írta, hogy a Ferencvárosi Torna Club marketing- és reklámügyeit végzi, a bíróság azonban később kimondta, ez nincs így. Az erről szóló pontosítást a megfelelő módon közzétettük. Pikó annak idején valamit félreérthetett, a cég ugyanis, amelyről írt, másképp kötődött a Fradihoz. Erről 2016 nyarán a Magyar Narancsban megjelent cikkben lehetett olvasni.

Nem ez az első alkalom, hogy a Ferencváros igyekszik ellehetetleníteni a munkánkat, és nem csak a futball kapcsán. Korábban is elutasították már akkreditációs kérelmeinket, legutóbb pedig tavaly februárban pattantunk le róluk. Akkor az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a klubhoz igazolt, amiről elsőként a kormányközeli Origo számolt be, s azt is megírta, hogy az FTC az ügyben sajtótájékoztatót is tart. Az erről szóló meghívó nem jutott el hozzánk, de a későbbieket már szerettük volna megkapni, ezért levélben kértük a sajtóosztályt, hogy vegyék fel kollégánk e-mail-címét a sajtólistájukra.

Akkor így válaszoltak:

Tisztelt hölgyem!

Az FTC nem kíván együttműködni a hvg.hu-val.

Üdvözlettel:

FTC Sajtó”

A BL-meccsekről nem csak a hvg.hu-t és a HVG-t tiltotta ki a Ferencváros: hétfőn a Magyar Hang írta meg, hogy nagyon hasonló okokból nekik sem adnak akkreditációt.

Az FTC elnöke Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesz pártigazgatója, alelnöke és országgyűlési képviselője.

Neked Ajánljuk