Történelmi magyar arany a vizes vb-n – Origo

A 22 éves Rasovszky Kristóf történelmi sikert aratott, ugyanis a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokságon. Az Európa-bajnok 53:22.1 perces idővel lett a legjobb, míg Székelyi Dániel 53:34.4-gyel a hatodik lett.

Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében. Utoljára 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára, míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban.

A világbajnokság fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre, bő másfél órás útra lévő Joszuban szemerkélő eső és 20 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a versenyzőket. Rasovszkyt a 60 fős mezőnyből a 9., Székelyit pedig a 19. helyen szólították.

Rasovszky Kristóf aranyérmes 5 kilométerenForrás: STEPHANE KEMPINAIRE / KMSP/STEPHANE KEMPINAIRE/KMSP/Stephane Kempinaire

Rasovszky – aki két éve Balatonfüreden hetedik volt ebben a számban – egyből az élmezőnyben indult el és az első ellenőrző pontnál holtversenyben haladt az élen egy orosszal.

Az első kör végén, 1,7 kilométer úszás után a magyar vezetett, ahogy a táv felénél is, igaz, rendkívül szorosan tapadtak rá az üldözők. A második kör végén a Balatonfüreden a francia csapattal aranyérmes Logan Fontaine vezette a mezőnyt, Rasovszky – és egy tízfős boly – szorosan mögötte haladt.

Hétszáz méterrel a cél előtt Rasovszky ritmust váltott és négy másodpercre ellépett a mezőnytől, eközben pedig az addig a bolyban úszó Székelyi a második helyre jött fel. Előbbi iramát nem tudták tartani a többiek és gyakorlatilag könnyű győzelmet aratott, míg a 24 éves Székelyi hatodiknak ért célba.

„Boldog vagyok nagyon, nem is tudom, mit mondjak – nyilatkozta Rasovszky Kristóf az M4 Sportnak. – Bíztam benne, hogy képes leszek valami hasonlóra, mint tavaly, a glasgow-i Európa-bajnokságon, de ez mégiscsak egy vébé! Az elejétől kezdve nagyon nyomta mindenki, de reméltem, hogy a harmadik körben, amikor úgy igazán bele akarom adni az úszásomba az erőt, le tudom szakítani a többieket. Kicsit hamarabb indultam meg, mint terveztem, de úgy éreztem, mennem kell. Hogy mi lesz ezek után tíz kilométeren? Nem tudom. Furcsa volt, mert reggel izgultam azért egy kicsit, és ez nem jellemző rám, remélem, hogy az öt kilométer és az aranyérem megnyugtat, ahogyan azt is, hogy a tíz kilométer ennél sokkal jobb lesz.”

Eredmények: nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, világbajnok:

RASOVSZKY KRISTÓF 53:22.1 p
2. Logan Fontaine (Franciaország) 53:32.2
3. Eric Hedlin (Kanada) 53:32.4
6. SZÉKELYI DÁNIEL 53:34.4

Neked Ajánljuk