Tokió 2020: Lőrincz Tamás–Akzsol Mahmudov – Nemzeti Sport

Világ- és Európa-bajnok birkózónk, Lőrincz Tamás feltette az i-re a vágyva vágyott pontot: olimpiai aranyéremmel fejezte be több mint 15 éves felnőttkarrierjét, miután a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók döntőjében 2:1-re legyőzte a kirgiz Akszol Mahmudovot.

Lőrincz Tamás csúcsra ért: olimpiai bajnok! (Fotó: Mirkó István)

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 77 kg
 
Lőrincz Tamás–Akzsol Mahmudov (kirgiz) 2:1

ÖSSZEFOGLALÓ

Hamarosan… 

Lőrincz Tamás élete utolsó birkózására készül – egy olimpiai döntőben (Fotó: Mirkó István)

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TUDÓSÍTÁSUNK A DÖNTŐRŐL 
A DÖNTŐ ELŐTT

A 34 esztendős Lőrincz Tamás olimpiai döntővel búcsúzik profi birkózókarrierjétől. A kérdés csak az, a világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmek közé odakerül-e zárásként az olimpiai arany is a kollekcióba. Gyűjteménye így is több mint tekintélyt parancsoló, nála több érmet világversenyen a magyar birkózósport történetében senki nem szerzett: a tokiói, immár biztos dobogós helyezésével együtt összesen tizenötöt. Eredményei: olimpiai ezüstérmes (2012; 66 kg), világbajnok (2019), világbajnoki ezüstérmes (2017, 2018), Európa-bajnok (2006; 66 kg, 2013; 66 kg, 2014; 71 kg, 2021), Európa-bajnoki ezüstérmes (2011; 66 kg), Európa-bajnoki bronzérmes (2010; 66 kg, 2017, 2018), Európai Játékokon bronzérmes (2019).

Lőrincz Tamás ellenfele az aranycsatában a mindössze 22 éves kirgiz Akzsol Mahmudov lesz – 2016-ban 69 kilóban kadétvilágbajnoki, 2018-ban 72 kilóban Ázsia-bajnoki címet ünnepelt, s utóbbi évben a második helyen zárta az Ázsiai Játékokat.

Kirgizisztán 1996 óta szerepel az olimpiákon, sportolói azóta egy ezüst- és három bronzérmet nyertek, egy cselgáncsban elért harmadik helyet leszámítva mindahányat birkózásban. Akzsol Mahmudov lehet tehát az első kirgiz olimpiai bajnok, miközben Lőrincz Tamás Magyarország huszadik birkózó ötkarikás aranyérmét szerezheti meg.

A MÉRKŐZÉS
AZ ELSŐ HÁROM PERC

Az első másodpercekben a kirgiz foglalta el a szőnyeg közepét, és talán ő is kezdett valamivel aktívabban. Alig 20 másodperc elteltével vétlenül összefejeltek a felek, Lőrincz Tamás fogta a feje bal oldalát néhány pillanatig, aztán vissza is állt az összekapaszkodáshoz. Az első perc valódi akció, így pont nélkül telt. 4:35-nél Lőrincezt leküldték a szőnyegre (0:1), így Mahmudov próbálkozhatott támadással, de nem jött össze az akció lentről, Lőrincz pillanatok alatt felállt.

A következő időszak is össze- összekapaszkodásokkal, fogásbontásokkal telt, mindkét birkózó megfontoltan küzdött, egyelőre minimális kockázatvállalással. Az óra pedig le is pörgött. 

A MÁSODIK HÁROM PERC

Jöhetett az utolsó menet. A kirgiz megint aktívabban kezdett, de Lőrincz ezúttal nem hagyta túl sokáig dominálni. A 34 éves magyar birkózó megpróbált egy támadást derékra, a kirgiz pedig kilépett a szőnyegről (1:1). Jött a várt figyelmeztetés passzivításért a kirgiz számára (2:1) – így már előnyben volt Lőrincz Tamás. Jöhettek a szőnyegről, de hiába próbálkozott a magyar birkózó, a kirgiz viszonylag hamar felállt. Kettő percen belülre értünk. Másfél perc volt hátra, mind a ketten egyre több akcióval próbálkoztak, de rendre hamar bontották is a fogásokat. Jött az utolsó perc, Lőrincz Tamás továbbra is vezetett, de minden mozdulat jelentősnek tűnt, míg a másodpercek egyre lassabban peregtek…

Összekapaszkodtak, újra meg újra, az utolsó tíz másodpercnek egy nagy nekirugaszkodással indult a kirgiz, de nem talált fogást…

És lejárt az óra!

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett!

2004, Majoros István athéni sikere után tizenhét évvel megszületett a magyar birkózósport 20. olimpiai aranyérme. 

EMLÉKEZTETŐÜL
TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 77 kg, elődöntő
Lőrincz Tamás
–Mohammadali Geraej (Irán) 6:5

Neked Ajánljuk