Sport – Európa Liga-selejtezők percről percre: DVSC–Kukesi, FK Zeta–Fehérvár FC, Honvéd–Zalgiris – Percről percre – Index

A Zalgiris Vilniust hivatalosan1947-ben alapították, amikor a Dinamo Kaunast Kaunasból Vilniusba költöztették át. Egy évvel később már Spartaks Vilnius néven szerepeltek a szovjet futballpiramis különböző szintjein. A Zalgiris nevet 1962-ben vették fel, amivel a litván szempontból történelmi, 1410-es grünwaldi csatára emlékeznek. Az egyesült lengyel és litván hadak Grünwald városánál döntő győzelmet arattak a Német Lovagrend felett, amely terjeszkedésével másfél évszázadon át fenyegette a balti államokat. A litvánok olyannyira őrzik a csata emlékét, hogy a Zalgiris Kaunas kosárlabdacsapatot is erről nevezték el. A Grünwald zöld erdőt jelent, ugyanez a jelentése a litván Zalgiris névnek is, így nem meglepő, hogy a Zalgiris Vilnius klubszínei a zöld és a fehér.

A Zalgiris Vilnius a legnagyobb sikerét 1987-ben érte el, a szovjet első osztályban a harmadikok lettek a Szpartak Moszkva, és a Dnyipro mögött. Az 1990-ben újjá szervezett litván bajnokságot hétszer nyerték meg, 2013 és 2016 között sorozatban négyszer voltak bajnokok. A litván bajnokság is a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságok közé tartozik. A most zajló idényben, 17 forduló után másodikok a Suduva Marijampolé mögött.

Neked Ajánljuk