Nyolc órán át operálták a négyszeres Tour de France-győztest – Origo

Chris Froome-ot két-három napig az intenzív osztályon ápolják, miután nyolc órán át operálták – közölte csapata, az Ineos menedzsere, Dave Brailsford. A brit országúti kerékpáros szerdai edzése közben bukott óriásit, eltört a combcsontja, a könyöke és a bordája.

A 34 éves, négyszeres Tour de France-győztes versenyző – aki így nem indul a július 6-án kezdődő francia körversenyen – az egyéni időfutam pályáját járta be a Dauphiné elnevezésű franciaországi körversenyen, amikor balesetet szenvedett. Mintegy 60 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott lefelé, amikor nekiment egy falnak, és eltörte a combcsontját, valamint a jobb könyökét, illetve több bordáját is. Brailsford a baleset után azt mondta: úgy látta, Froome éppen az orrát törölte meg, amikor a nagy szélben elveszítette az irányítást a kerékpárja felett.

A sportolót a roanne-i kórházba szállították, majd később mentőhelikopterrel St. Étienne-be vitték, ott műtötték meg. “Két-három napig az intenzíven lesz, utána derül ki, mikor szállíthatjuk haza” – mondta csütörtökön Dave Brailsford, hozzátéve: Froome sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a lehető leggyorsabban meg kellett operálni. A menedzser elárulta: még nem tudott beszélni a versenyzővel, mivel még nincs eszméleténél.

Froome – aki négy Tour-diadala mellett egyszer megnyerte a Giro d’Italiát és a Vuelta a Espanát is – idén ötödik végső sikerére készült a Touron, amellyel utolérhette volna az örökrangsor élén a spanyol Miguel Induraint, a belga Eddy Merckxet, a francia Bernard Hinault-t és Jacques Anquetilt.

Neked Ajánljuk