Női kosár-vb: az utolsó európai csapat is búcsúzott – NSO – Nemzeti Sport

Az Egyesült Államok és Kanada is elődöntőbe jutott az Ausztráliában zajló női kosárlabda-világbajnokságon, hiszen az amerikaiak a negyeddöntőben simán legyőzték Szerbiát, ahogy északi szomszédaik is könnyedén felülmúlták Puerto Ricót. A másik ágon Kína szoros első negyed után győzte le Franciaországot és a belgákat kiejtő ausztrálokkal találkozik a fináléba jutásért.

Az Alyssa Thomas vezette Egyesült Államok Kanadával vív meg a döntőbe jutásért (Fotó: AFP)

EGYESÜLT ÁLLAMOK–SZERBIA

A B-csoport harmadik helyén végző szerbek az A jelű hatost megnyerő amerikaiak ellen jól kezdtek, de hiába vezettek többször is, Kelsey Plumék így is 25–23-ra megnyerték az első negyedet.

A másodikban pedig a szerbek csupán tíz pontot tudtak szerezni, miközben az Egyesült Államok újabb 25-öt szerezve már a nagyszünetben eldöntötte a meccset (50–33). Ráadásul a harmadik és negyedik negyedet is megnyerték az amerikaiak, akiknél a 17 ponttal záró Plum mellett A’ja Wilson 15, Alyssa Thomas pedig 14 lepattanója és hét asszisztja mellett 13 pontig jutott, az USA 88–55-ös sikerrel jutott elődöntőbe.

A MECCS LEGJOBBJA: ALYSSA THOMAS

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

 

PUERTO RICO–KANADA

A másik ágon Kanada már az első negyedben nagy előnyre tett szert Puerto Rico ellen, hiszen 4–4 után egy 12–0-s sorozatot produkált, a játékrészt pedig 26–11-re nyerte meg. A különbséget pedig a következő etapban további hat ponttal növelték a kanadaiak, akiknek még az is belefért a 79–60-as sikerbe, hogy a harmadik negyedet három ponttal elveszítették.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa azonban így is egy Puerto Ricó-i lett, hiszen Arella Guirantes csapata pontjainak csaknem harmadát szerezte, 19 pontot jegyzett hét lepattanó és három assziszt mellett, míg Kanadánál Kia Nurse 17, Bridget Carleton 15 pontig jutott. A mérkőzés legjobbjának a 12 pontja mellett kilenc lepattanóval és négy assziszttal záró Natalie Achonwát választották meg.

A MECCS LEGJOBBJA: NATALIE ACHONWA

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

KÍNA–FRANCIAORSZÁG
A B-csoportból negyedik helyen továbbjutó franciák az A-jelű hatosban másodikként záró kínaiakkal vívtak meg az elődöntőbe jutásért. A mérkőzés első felvonása fordulatosan alakult, hiszen az európai csapat 12–6-ra is vezetett, de Kína erre egy 18–3-as sorozattal válaszolt, az első negyedet pedig 25–25-tel zárták a felek, köszönhetően a francia Mamignan Toure utolsó másodpercben szerzett hárompontosának is.

A második játékrészben viszont a kínaiak ritmust váltottak és a nagyszünetben már tizenegy ponttal, 50–39-re vezetett. A franciák azonban nem engedték el ellenfelüket, s 57–56-ra is visszajöttek, de hiába nyerték három ponttal ezt a játékrészt, a negyedik negyedben pedig Kína növelte előnyét és 85–71-es sikerrel jutott a legjobb négy közé.

A mérkőzés legjobbjai a kínaiak részéről Li Meng lett, aki 23 pontja mellett két lepattanót és négy asszisztot jegyzett, míg a franciáknál Marine Fauthoux 19 ponttal, öt lepattanóval és egy assziszttal zárt.

A MECCS LEGJOBBJA: LI MENG

 

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

BELGIUM–AUSZTRÁLIA
Az utolsó, még versenyben lévő európai csapat, Belgium a házigazda Ausztrália ellen lépett pályára a legjobb négy közé jutásért. A belgák még 8–4-re vezettek, de a vendéglátó erre 13 ponttal felelt, az első negyedet pedig tíz ponttal, 26–16-ra nyerte meg.

Az ausztrálok innentől kezdve pedig magabiztosan tartották előnyüket, amit a nagyszünetre 15 pontosra hízlaltak (52–37).

A térfélcsere után volt, hogy több mint hússzal vezettek az ausztrálok, s hiába nyerte meg Belgium az utolsó felvonást hét ponttal, így is 86–69-es vereséget szenvedett, így utolsó európai csapatként búcsúzott, míg az ausztrálok Kínával találkoznak a döntőbe jutásért.

A negyeddöntős mérkőzés legjobbja az ausztrál Cayla George lett, aki 19 pontja mellett kilenc lepattanóval és két assziszttal zárt.

A másik ágon a szerbeket búcsúztató Egyesült Államok a Puerto Ricót kiejtő Kanadával csap össze a fináléért.

NŐI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKSÁG, SYDNEY
NEGYEDDÖNTŐ

Egyesült Államok–Szerbia 88–55 (25–23, 25–10, 16–7, 22–15)
Puerto Rico–Kanada 60–79 (11–26, 12–18, 19–16, 18–19)
Kína–Franciaország 85–71 (25–25, 25–14, 16–19, 19–13)
Belgium—Ausztrália 69—86 (16—26, 21—26, 11—20, 21—14)

Neked Ajánljuk