NL: „Elkerülhetetlen volt a vereség”; „A magyarok hidegvérrel nyertek” – lapszemle – Nemzeti Sport

Lehetséges kapitányváltásról, motiválatlan játékosokról és megérdemelt vereségről is szó esik a török sportsajtóban, miután a helyi labdarúgó-válogatott 2–0-ra kikapott Magyarországtól a Nemzetek Ligájában, a B-liga utolsó fordulójában, ezzel kiesett a C-osztályba.


Hirdetés

Senol Günes munkáját egyre több kritika éri a török sajtóban (Fotó: AFP)

Feröer, Gibraltár, Luxemburg – hívja fel a figyelmet a haber3.com című sportportál arra, hogy a török válogatott milyen kaliberű ellenfelekkel találkozhat majd a Nemzetek Ligája következő kiírásában, 2022 őszén.

„A csoportelsőségért mentünk, kiestünk” – írja meccstudósításának címében az NTV Spor televíziós csatorna internetes honlapja, amely több szakírót is megkeresett a szerdai meccs kapcsán. Tőlük aztán kapott hideget-meleget a török válogatott és Senol Günes szövetségi kapitány is…

„A magyar csapat különösebb erőfeszítés nélkül állította meg a támadásainkat – kesergett Mehmet Demirkol, a Fanatik újságírója. – Valljuk be, annak ellenére, hogy nálunk volt többet a labda, nem tudtunk kidolgozni egy tervet, hogy hogyan törjünk be az ellenfél tizenhatosán belülre. Mi kínkeservesen támadtunk, ők hidegvérrel nyertek.”

Ugur Meleke, a Hürriyet munkatársa szerint a két szövetségi kapitány taktikai csatáját egyértelműen Marco Rossi (illetve az ő utasításait a játékosok felé tolmácsoló Gera Zoltán) nyerte meg.

„Biztos voltam benne, hogy Senol Günes a szünetben »újrakezdi« a meccset, és a második félidő első percétől már két szélső lesz a pályán, valamint egy olyan csapatot látok, amelyben mindenki a helyén futballozik, de sajnos tévedtem. A két szakmai stáb közül a magyar hozta meg a jó döntéseket – vélekedett Meleke, aki szerint remek ötlet volt Rossiéktól Cseri Tamás és Varga Kevin beállítása. – Elkerülhetetlen volt a vereség. Megérdemelten kaptunk ki.”

„Az alapszabály, hogy ha nem tudsz nyerni, akkor ne veszíts, de még ezt sem sikerült elérni – bölcselkedett Levent Tüzemen, a Sabah című napilap újságírója, aki nem értette, Senol Günes miért nem változtatott valamit, amikor láthatta, hogy a mieink szinte minden támadásukat a török balhátvédje, Caner Erkin (Fenerbahce) oldalán vezették. – Az volt az álmunk, hogy nyerjünk, és csoportgyőztesként feljussunk az A-ligába.  Rosszul játszottunk, kikaptunk, de ami a legfájdalmasabb, hogy másodszor is csoportutolsók lettünk.”

Bizony, a török válogatott 2018-ban is az utolsó helyen zárt a csoportjában – akkor Svédország és Oroszország mögött a harmadik helyen –, de a Nemzetek Ligája átalakítása miatt két évvel ezelőtt még nem esett ki a C-osztályba.

Serdar Ali Celikler, a Habertürk zsurnalisztája szerint ideje lenne megköszönni Senol Günes munkáját a török szövetségnek. Mint írja, a 68 éves szakember pályafutásában megfigyelhető, hogy miután aktuális csapatával siker(eke)t ért el, visszaesés tapasztalható a gárdák teljesítményében. Úgy véli, pontosan ez történik most a török válogatottal is, amelyet Günes tavaly novemberben kijuttatott a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra, most azonban nem tudta bent tartani a Nemzetek Ligájában a B-ligában. A szakíró a játékoskeretben is változásokat sürget, sikerre éhes futballistákat szeretne a pályán látni, mert úgy látja, hogy amíg például Hakan Calhanoglu, Yusuf Yazici és Irfan Kahveci tagja a keretnek, addig nem várható előrelépés a nemzeti csapat életében.

Senol Günes menesztését nemcsak a szakírók, hanem a közösségi médiában a török szurkolók is szorgalmazzák, akik úgy gondolják, hogy a Fenerbahce legendája, az isztambuli klubnál játékosként és edzőként összesen tizenkét évet elöltő Aykut Kocaman az ideális jelölt a szövetségi kapitányi posztra, ő azonban korábban kijelentette, hogy addig nem vállal munkát a labdarúgásban, amíg tart a koronavírus-járvány.

Günes egyébként szerdán az 50. tétmérkőzésén a 10. vereségét szenvedte el a török válogatottal, amely az NL-ben csak a mieinktől kapott ki, a legutóbbi nyolc meccséből viszont csak egyet nyert meg. A korábban négy éven át a Besiktas vezetőedzőjeként dolgozó szakember legutóbb 2019 februárjában vette át a nemzeti együttes irányítását, de 2000 és 2004 között is dolgozott már szövetségi kapitányként, vele szerzett bronzérmet a török válogatott a 2002-es világbajnokságon.

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA
3. CSOPORT, 6. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–Törökország 2–0 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Kruzliak (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Botka, 89.), Sigér, Nagy Á., Kalmár (Cseri, a szünetben), Hangya (Holender, 74.) – Nikolics (Gyurcsó, 64.), Könyves (Varga K., a szünetben). Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Gera Zoltán helyettesítette a kispadon)
TÖRÖKORSZÁG:
Günok – Sangaré, Kabak, Demiral, Erkin – I. Kahveci (Yazici, 55.), Tufan (Özcan, 71.), Tekdemir (Ayhan, 88.), H. Calhanoglu, Karaman – Tosun (Türüc, 71.). Szövetségi kapitány: Senol Günes
Gólszerző: Sigér (57.), Varga K. (90+5.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Szerbia–Oroszország 5–0 (Radonjics 10., Jovics 25., 45+1., Vlahovics 40., Mladenovics 64.)

A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 7–4 +3  11
2. Oroszország 6 2 2 2 9–12 –3  8
3. Szerbia 6 1 3 2 9–7 +2  6
4. Törökország 6 1 3 2 6–8 –2  6
Neked Ajánljuk