MK: MOL Fehérvár–Puskás Akadémia – NSO – Nemzeti Sport

A labdarúgó Mol Magyar Kupa 4. fordulójának záró mérkőzésén a Mol Fehérvár FC a Puskás Akadémiát fogadta. A fehérváriak kispadján ezen a találkozón mutatkozott be az új vezetőedző, Huszti Szabolcs, aki nem lehetett elégedett a látottakkal, hiszen a találkozó 1–0-s felcsúti sikerrel zárult. 

Huszti Szabolcs bemutatkozása nem sikerült, a Fehérvár kiesett a kupából (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

MOL MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ
MOL FEHÉRVÁR FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC 0–1 (0–1) 

Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó, 1425 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Bornemissza Norbert, Garai Péter) 
FEHÉRVÁR: Kovács D. – Nego, Fiola, Stopira, Heister – Houri, Makarenko (Lednev, 70.) – Funsho, Bumba (Pokorny, 59.), Schön – Kodro. Vezetőedző: Huszti Szabolcs
PAFC: Markek – Favorov, Spandler, Stronati, Nagy Zs. – Van Nieff, Corbu – Komáromi Gy. (Skribek, 88.), Gruber (Baluta, 77.), Slagveer (Kiss T., 66.) – Puljic (Colley, 66.; Urblik 88.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gólszerző: Puljic (0–1) a 24. percben
MESTERMÉRLEG
Huszti Szabolcs: – Nagyon csalódott vagyok, nem ilyen bemutatkozásra számítottam. Egy-két ember nem úgy állt hozzá a mérkőzéshez, ahogyan kellett volna, szeretném azokat megtalálni, akik élnek-halnak a klubért.
Hornyák Zsolt: – A legnehezebb ellenfelet kaptuk, de úgy jöttünk Székesfehérvárra, hogy tovább akarunk jutni. Közel hetven percig nem kellett cserélnünk, magasan letámadtuk az ellenfelet, örülünk a továbbjutásnak, ugyanakkor szerénynek kell maradnunk, fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy rendező az élet.

Huszti Szabolcs edzői pályafutásában egy Magyar Kupa-mérkőzés jelentette az első fejezet lezárását, és tulajdonképpen egy Magyar Kupa-találkozó jelenti a második kezdetét. Alighanem sokan emlékeznek a 39 éves, korábbi 51-szeres válogatott labdarúgó játékoskarrierje befejezése után először Debrecenben vállalt edzői munkát, és bár a DVSC-t az NB II-ből az élvonalba vezette, miután 2021. október 27-én a kupában csapata 2–1-es vereséget szenvedett az akkor még második vonalban szereplő Kecskeméttől (pedig a 92. percben még vezetett), felajánlotta lemondását, amit a vezetők elfogadtak. Gyanítjuk, megfordult a fejében, hogy egyszer talán majd ott is leülhet a kispadra, ahol befejezte a futballt, ám hogy ez bekövetkezhet-e és ha igen, mikor, maga sem tudhatta.

Két hónappal ezelőtt amikor a Mol Fehérvár idegeben 2–1-re legyőzte az 1. FC Kölnt a Konferencialigában, ennek nyilván nem volt realitása, ám azóta nagyot változott a világ. A Vidi a bajnokság első körét a kilencedik helyen fejezte be, és ez Michael Boris vezetőedző állásába került, valamint távozott Sallói István sportigazgató is. Huszti Szabolcs hétfőn tartott először edzést, két nappal később pedig az egyik legjobb formában lévő magyar csapat, a Puskás Akadémia ellen próbálta megfelelő irányba állítani az elvárhatónál hosszú ideje jóval kevesebbet mutató játékosokat.

Az első nagy védést a vendégek kapusának, Markek Tamásnak kellett bemutatnia Funsho Bamgboye fejesénél, aztán az első játékrész közepén Artem Favorov jobb oldali beadása után Jakov Puljic szépségdíjas mozdulattal kapásból a levegőben eldőlve bombázott a hazai kapuba. Még a szünet előtt egyenlíthetett volna a Mol Fehérvár, azonban Schön Szabolcs fejesénél Markek Tamás ismét bravúrral hárított.

Puljic remek mozdulattal vette be a Fehérvár kapuját (Fotó: Török Attila)

A második félidő közepén Kiss Tamás lezárhatta volna a mérkőzést, azonban hatalmas helyzetben fejjel nem találta el a kaput. A hazaiak előtt a legnagyobb lehetőség Schön Szabolcs elfutása után adódott, a szélső eleshetett volna a büntetőterületen belül, hiszen Artem Favorov odalépett neki, ám ő továbbvitte a labdát és ha csak centikkel is, de a bal sarok mellé lőtt. Az eredmény már nem változott, így két tanulságot vonhattunk le a lefújást követően: érvényesült a papírforma, Huszti Szabolcsra pedig rengeteg munka vár. 0–1

MAGYAR KUPA 4. FORDULÓ
Október 18., kedd:

Nyíregyháza Spartacus (NB II)–Vasas 1–2
ETO FC Győr (NB II)–Kecskeméti TE 1–0

Október 19., szerda:
Iváncsa KSE (NB III)–Ferencvárosi TC 3–2 – hosszabbítás után 
Debreceni EAC (NB III)–Debreceni VSC 0–4
Credobus Mosonmagyaróvár (NB II)–Kisvárda Master Good 0–3
Balatonfüredi FC (NB III)–Paksi FC 0–3
Nyergesújfalui SE (megyei I.)–Mezőkövesd Zsóry 1–4
BTE Felsőzsolca (megyei I.)–MTK Budapest (NB II) 0–6
FC Nagykanizsa (NB III)–Békéscsaba 1912 Előre (NB II) 1–4
Budafoki MTE (NB II)–Szeged-Csanád GA (NB II) 1–0 – hosszabbítás után 
ESMTK (NB III)–BFC Siófok (NB II) 3–1 – hosszabbítás után 
Nagyatádi FC (megyei I.)–Monor (NB III) 0–3

Ajka (NB II)–Újpest 1–3
Szombathelyi Haladás (NB II)–Budapest Honvéd 1–2
Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II)–Zalaegerszegi TE 0–2

Talán még a fehérvári játékosok sem értik, hogy mi lehet a rossz szereplés oka (Fotó: Török Attila)

PERCRŐL PERCRE

90+6. perc: VÉGE! A Puskás Akadémia Puljic góljával megnyerte a találkozót, és bejutott a kupa következő fordulójába. Köszönjük a figyelmüket! 

90+1. perc: Nego beadását követően Kodro fejelte a kapu fölé a labdát 6 méterről. 

90. perc: Hat perc hosszabbítás következik! 

88. perc: Kettőt cserélt a Puskás, a megsérült Komáromi helyére Skribek érkezett, míg a korábban csereként beállt Colley helyére Urblik érkezett. 

84. perc: Baluta passza után Colley tört be a tizenhatoson belülre, de a támadó vérszegény lövése nem okozott gondot Kovácsnak

79. perc: Schön remekül cselezgetett a bal szélen, majd jó ütembe lőtte a kapu elé a labdát, de a hosszú Kodro és Funsho is lemaradt, pedig már csak az üres kapuba kellett volna passzolniuk. 

78. perc: Kodro remekül játszott össze Funshóval, de a felcsúti védők tisztázni tudtak. 

77. perc: Cserélt a Puskás, Gruber helyére Baluta érkezett. 

70. perc: Cserélt a Fehérvár, Lednev érkezett Makarenko helyére. 

67. perc: Colley tört be a tizenhatoson belülre, majd Komáromihoz centerezett, de Nego az utolsó pillanatban menteni tudott. 

66. perc: Kettőt cserélt a Puskás, Slagveer helyére Kiss, Puljic helyére Colley érkezett. 

63. perc: Favorov taposta meg Kodrót, sárga lap. 

61. perc: Makarenko beadását követően Kodro emelte kapura a labdát, Stronati fejjel mentett. 

59. perc: Cserélt a Vidi, Pokorny érkezett Bumba helyére. 

57. perc: Gruber 20 méterről lőtt kapura, Kovács könnyedén fogta a középre tartó labdát. 

47. perc: Van Nieff szögletét követően Spandler fejelte kapu mellé a labdát. 

46. perc: Elkezdődött a második félidő! 

A szünetben egyik csapat sem cserél, hamarosan folytatódik a találkozó. 

Puljic parádés találatát IDE kattintva tekinthetik meg. 

45+1. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Puljic góljával vezet a Puskás! 

45. perc: Egy perc hosszabbítás következik. 

44. perc: MARKEK BRAVÚR! Nego ívelése után Schön tisztán fejelhetett hat méterről, de a felcsúti kapus órási bravúrral kitolta a labdát.

42. perc: Van Nieff kapott sárga lapot. 

36. perc: Komáromi egy cselt követően 23 méterről kapura lőtt, Kovács védett. 

28. perc: Nagy Zsolt lőtt 22 méterről a kapu mellé. 

24. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Vezet a Puskás! Favorov a tizenhatos jobb oldali sarkától ívelte be a labdát, s Puljic 11 méterről egy félig ollózó mozdulattal a kapuba lőtt. 0–1!

23. perc: Houri rántotta le Komáromit, sárga lap. 

20. perc: Slagveer kapu elé ívelt labdája veszélyes volt, Spandler robbant be az ötösön belülre, de nem találta el a labdát. 

A fiatal Gruber Zsombor (labdával) bátran cikázott a fehérvári védők között (Fotó: Török Attila)

17. perc: Stopira került lövőhelyzetbe a tizenhatoson belül, de hiába lőhetett zavartalanul, a középre tartó labdát Markek könnyedén fogta. 

14. perc: A kapu elé ívelt labdára Puljic érkezett az ötös vonalánál, de magasan a kapu fölé lőtt. 

11. perc: Houri tekerte a kapu elé a szabadrúgást, az ötös vonalánál Fiola és Funsho is felugrott fejelni, végül utóbbi csúsztatott kapura, Markek bravúrral védte a bal alsóba tartó labdát. 

10. perc: Gruber rúgta meg Negót, sárga lap. 

6. perc: Gruber kiugratásával Slagveer törhetett kapura, de Heister egy pontos becsúszással szögletre mentett. 

5. perc: Slagveer kereste a kapu elé érkező Puljicot, de ívelését követően a labda a kapu mögött landolt.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Puskás indította útjára a labdát. 

Pályán a csapatok, a Fehérvár piros-fehérben, a Puskás kék-fehérben játszik majd. 

„Rendkívül fontos lesz, hogy komolyan, százszázalékos koncentrációval álljunk hozzá a mérkőzéshez. Az egymás elleni bajnoki találkozón sok helyzetet kihagytunk, amit a Fehérvár a végén meg is büntetett, ez most nem történhet meg. Az ellenfelünknél bekövetkezett változásokkal nem foglalkozunk, nekünk arra kell törekednünk, hogy a saját játékunkat játsszuk a lehető leghatékonyabban. A Vidi nehéz ellenfél, kiváló egyéni képességű játékosok alkotják a keretet, az eddigi eredményeik nem tévesztenek meg bennünket, nem fogjuk lebecsülni őket. Célunk az, hogy a lehető legtovább jussunk a Magyar Kupában, ehhez szerdán jó eredményt kell elérnünk, ami nem jelent mást, mint azt, hogy idegenben is nyerni szeretnénk”  – árulta el a Fehérvár honlapjának Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője.

A 4. fordulóban eddig két NB I-es csapat búcsúzott, meglepetésre a bajnokság két éllovasa a Ferencváros és a Kecskemét. Bő két óra múlva már ismerni fogjuk a harmadik élvonalbeli búcsúzót is.

A MOL Magyar Kupa mai találkozóiról ITT és ITT olvashatnak bővebben.  

A MOL Magyar Kupa 3. fordulójában a Fehérvár a III. Kerület otthonában diadalmaskodott 5–2-re, míg a Puskás Akadémia a Csákvárt verte szintén ugyanilyen arányban. 

A Fehérvár védőjének, Bese Barnabásnak a véleménye szerint a játékosoknak egymást kell segíteniük annak az érdekében, hogy a csapat kilábaljon a negatív szériából. A játékos gondolatait bővebben tegnapi cikkünkben olvashatják. 

„Két edzés nagyon kevés idő arra, hogy nagy változásokat eszközöljünk és arra is, hogy mélyebben belemenjünk a szakmai dolgokba. Hétfőn is nyilatkoztam, hogy ezalatt a két nap alatt az a legfontosabb, hogy a fejeket rendbe tegyük, és, hogy a játékosok újra a megfelelő önbizalommal menjenek fel a pályára. Szerintem jelenleg ez a legfontosabb ahhoz, hogy újra a “régi”, sikeres Vidit lássák a szurkolók a pályán! A gyakorlások mellett ennek érdekében egyénileg is elbeszélgettünk a keret tagjaival, bízom benne, hogy az új impulzusok pozitív hatásokat váltanak ki belőlük. Ellenfelünket hosszú évek óta Hornyák Zsolt irányítja eredményesen, ők egy teljesen más szituációbol jönnek a szerdai mérkőzésre, nyilván egy jó csapatról van szó. Mindegy viszont, hogy ki az ellenfél, vagy, hogy milyen sorozatról van szó, a Vidinek mindig úgy kell kimenni a pályára, hogy győzelemre játszik!”  – nyilatkozta Huszti Szabolcsfehérvári klub honlapjának.

Mint azt mi is megírtuk, a héten nagy változások történtek Székesfehérváron. Távozott a vezetőedző Michael Boris és a sportigazgató Sallói István is. Az új vezetőedző Huszti Szabolcs lett, a sportigazgatói posztot Juhász Roland tölti majd be a jövőben. Huszti segítője korábbi, debreceni szerepvállalásához hasonlóan Toldi Gábor lesz. 

15 csapat már továbbjutott a kupa következő körébe, melyet februárban rendeznek. A párosítások sorsolását holnap 20 órától tartják az M4 Sport csatornán.  

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Magyar Kupa 4. fordulójának záró mérkőzése, a Mol Fehérvár FC és a Puskás Akadémia összecsapása.  

Neked Ajánljuk