Milák Kristóf edzője: mindenki hitetlenkedve nézett a táblára – Infostart.hu

Milák Kristóf edzője szerint kemény munka előzte meg a kvangdzsui világbajnokságot, jól sikerült a felkészülés, az edzőtáborok és a külföldi versenyek is jól lettek összeállítva.

„Az aranyéremhez persze kellett Kristóf zsenialitása. Ő egy óriási úszó, egy zseni a maga nemében.

Fantasztikusan tudta kihozni magából ezt a képességet és csodálatosat alkotott” – mondta az InfoRádiónak Selmeci Attila.

A Honvéd edzője elismerte, ahogy tanítványa, úgy ő sem számított világrekordra.

„1:52,50 perc körüli eredményt vártam, és titkon bíztam abban, hogy ez is elég lesz az aranyéremhez.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen érzésben és csodában volt részem, hogy szemtanúja lehettem a világcsúcsának.

Jó időben, jókor, rengeteg néző előtt teljesítette. Egy olyan világcsúcsnak adott át a múltnak, ami sokáig megdönthetetlennek tűnt, Michael Phelps csúcsát, nem is kevéssel, hét tizeddel.”

Az edző felidézte, hogyan telt Milák Kristóf napja a döntő előtt. Délelőtt pihent, a versenyzői faluban maradt, meditált, átgondolta a dolgokat. Aztán az uszodába érkezve 20-25 perces nyújtó-lazító gimnasztikával kezdett, majd a vízbe ment, ahol félórás bemelegítésen vett részt. 45 perccel a verseny előtt a masszőr alaposan átgyúrta, pihent egy kicsit, majd következett az úszók szólítása és maga aa döntő.

Kvangdzsu, 2019. július 24. Az aranyérmes Milák Kristóf (k), mellette a második helyezett japán Szeto Daija (b) és a bronzérmes dél-afrikai Chad Le Clos a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetése után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. MTI/Kovács Tamás
Az aranyérmes Milák Kristóf (k), mellette a második helyezett japán Szeto Daija (b) és a bronzérmes dél-afrikai Chad Le Clos a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetése után MTI/Kovács Tamás

Selmeci Attila azt mondta: még most kezdenek felocsúdni a győzelem után, el kell telnie néhány napnak, hogy felfogják, mi is történt.

„Mindenki tudta, hogy nagy egyénisége a sportágnak, egy zseni. A jó Isten is a 200 pillangóra teremtette. Egy ekkora eredmény elérése után mindenki hitetlenkedve nézett a táblára, de a versenyzők és szakemberek egy része szerint benne volt ez, csak arra kellett várni, mikor jön ki. A legjobbkor jött ki, egy vb-n, egy évvel az olimpia előtt.”

Milák Kristóf még a 100 méteres pillangóúszásban is indul, az előfutamok pénteken lesznek, a döntő pedig szombaton. Edzője arra számít, hogy a siker fel fogja dobni és jól teljesít a másik számban is, de hozzátette, ekkora esélye nincs a győzelemre. A mostani döntő sokat kivett belőle, kell idő a regenerálódásra.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Neked Ajánljuk