Megegyezett a Bayern és a Liverpool, Mané már müncheni – Index.hu

A BBC beszámolója szerint a Liverpool 32 millió eurót (27,4 millió fontot) azonnal megkap, további 6 millió euró a szezon rajtján érkezik a számlájukra, míg a fennmaradó 3 millió eurót Mané egyéni teljesítménye és a csapat eredményei alapján folyósítanak a németek a szenegáli csatárért.

A Liverpool korábban kétszer is visszautasította a Bayern ajánlatát, mire a két klub meg tudott egyezni a 30 éves játékos költözéséről. A német rekordbajnok korábban már minden személyes feltételben megegyezett a játékossal. 

Az Afrika-kupa-győztes klasszis három évre, tehát 2025-ig ír majd alá, az orvosi vizsgálatokat már a jövő héten megejtik.

Mané király volt a Poolban

Sadio Mané az elmúlt hat év jelentős részében meghatározó tagja volt a Liverpoolnak, 269 tétmeccsen 120 gólig és 48 gólpasszig jutott, emellett többek közt Bajnokok Ligáját, valamint Premier League-et nyert a csapattal.  

2016-ban 31 millió fontért, plusz 2,5 millió fontért csatlakozott a Liverpoolhoz a Southamptontól. Azóta 90 gólt szerzett a Premier League-ben, az előző szezont 23 góllal fejezte be.

A labdamágus 

Az 1992-es születésű játékos egy  szenegáli kis faluban, Bambaliban nőtt fel, ahol az utcákon kezdett el focizni, pedig a családja nagyon más utat szánt neki. Édesapja imám volt, aki szerint a futballban sosem teljesedhet ki, ezért rendes szakmát kell tanulnia. Mané ilyenkor mindig azt felelte: „Ez az egyetlen mód, hogy segítsek rajtatok”. Ideje nagy részét a poros utcákon töltötte, ahol barátai a Ballonbuwa becenevet adták neki, ami magyarul labdamágust jelent.

Mané tízéves volt, amikor országa a 2002-es Afrika Kupán a döntőig jutott, majd a fél évvel későbbi világbajnokságon pedig a legjobb nyolcig menetelt. Ekkoriban olyan sztárok futballoztak a szenegáli válogatottban, mint a jelenlegi szövetségi kapitány Aliou Cissé, Khalilou Fadiga vagy El Hadji Diouf.

Legjobb barátja, Luc szerint két igazán nagy bálványa volt: az egyik Ronaldinho, a másik pedig a szenegáli ikon El Hadji Diouf. „Egy napon az ő szintjükön leszek majd” – idézte fel gyermekkori mondatait a Rakuten TV Sadio Mane – Made In Senegal című dokumentumfilm.

11 éves korában elvesztette édesapját, ami a személyes gyászon kívül azt is jelentette, hogy a gyermeknek el kellett mennie dolgozni a környékbeli rizs- és mogyoróföldekre. 

16 éves korában a várostól 800 km-re található Dakarba utazott, annak a reményében, hogy a Generation Foot akadémia fogadja őt próbajátékára. Az utazására a helyi közösség gyűjtötte össze a pénzt.

Állítólag amikor megjelent az akadémia helyszínén, egy idősebb úr nézett rá, majd lépett oda hozzá, aki nem értette, hogy mit keres ott, így szólt hozzá: „A próbajátékra jöttél? Azokban a cipőkben? Hogy tudsz bennük játszani?” – a cipők régiek voltak és szakadtak – „és az a nadrág? Nincs rendes felszerelésed?” – A válasz azonban meglehetősen egyszerűre és lényegre törőre sikeredett: „A legjobb ruháimban jöttem azok közül, amim van. Csak játszani akarok, és megmutatni mit tudok.”

A bemutatkozás jól sikerült, Mané Dakarban folytathatta. Három esztendőt töltött az akadémián, amikor elvitte őt a francia FC Metz. 19 évesen bemutatkozhatott a Metz felnőtt csapatában a Bastia elleni bajnokin. 

A 2012/2013-as idényt még Franciaországban kezdte el, de az átigazolási időszak utolsó napján 4 millió euró ellenében aláírt a Red Bull Salzburghoz, ami a francia klub történetének harmadik legdrágább játékoseladása volt.

2014-ben némi meglepetésre nem a Dortmundhoz igazolt, hanem a  Southamtponhoz. Mané nagyon szeretett volna Jürgen Klopp irányítása alatt futballozni, de az angol klub többet fizetett érte. Mindössze két szezont töltött a Szenteknél, de már ekkor ( 2015. május 16-án) beírta magát a Premier League históriáskönyvébe, miután 2 perc és 56 másodperc alatt mesterhármast ért el a 6–1-re megnyert Aston Villa elleni bajnokin – ezzel a liga valaha volt leggyorsabb tripláját szerezte.

2016-ban újabb rekordot döntött meg, amikor ötéves szerződést írt alá a Liverpoolhoz, akik 41 millió eurót fizettek a játékjogáért, amivel ő lett minden idők legdrágább afrikai futballistája.

Liverpooli történetét szinte mindenki ismeri. Sokak szerint Mané éppen most van a csúcson: megnyerte az Afrika Kupát Szenegállal, a Liverpoolt hozzásegítette a Carabao-kupához és az FA-kupához, valamint második helyen végzett a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában.

Már megvan a liverpooli utód is

A Liverpool kedden 64 millió fontért szerződtette Darwin Núnez uruguayi támadót a Benficától. Az új szerzemény Manéhoz hasonlóan csatárként és balszélsőként is  szerepelt korábbi klubjában. A transzfer másik vonatkozása, hogy ezzel a Bayern (ha nem is ugyanarra a pozícióra) megtalálta a távozni vágyó Robert Lewandowski helyettesét, akinek vélhető klubváltása így felgyorsulhat.

Mané egyébként a német sajtó szerint Robert Lewandowski helyére lép majd a Bayernnél. A lengyel válogatott játékost az utóbbi időben több cikk is a spanyol Barcelonával boronálta össze.

(Borítókép: Vincent Mignott / MTI / EPA). 

Neked Ajánljuk