Megalázta a Messi nélküli Barcelonát a Bayern München – Origo

Döbbenetes, hogy az immáron Lionel Messi nélkül focizó Barcelonának a kaput eltaláló lövése sem volt hazai pályán a Bayern München ellen, és elképesztő, ahogy a bajor csapat lefocizta a katalánt. Ugyancsak bombameglepetést hozott a svájci Young Boys és a Manchester United találkozója. A Fradit is búcsúztató svájci csapat 0-1-ről fordítva 2-1-re verte a Cristiano Ronaldóval felálló angol csapatot. Bár Ole Gunnar Solskjaer együttese a 35. perctől emberhátrányban játszott. Cristiano Ronaldo tovább növelte góljainak számát a BL-ben, a portugál klasszis immáron 135. találatnál jár, és a legrangosabb európai kupasorozatban lejátszott mérkőzéseket tekintve utolérte az örökranglistát vezető Iker Casillast. A címvédő Chelsea és a Juventus is győzelemmel kezdte a csoportkört. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Ezúttal Ronaldo gólja sem mentette meg a Unitedet

Az F csoportban a Manchester United 2-1-re kikapott a Ferencvárost búcsúztató svájci Young Boys csapatától. A United a nyáron visszatért Cristiano Ronaldo 135. BL-góljával szerzett vezetést. A portugál világsztár legutóbb 2009. május 5-én szerzett gólt az MU színeiben a legrangosabb európai kupasorozatban,  amelyben ez volt az ötszörös aranylabdás 177. mérkőzése, ezzel utolérte az örökranglistát vezető Iker Casillast.

A manchesteriek Aaron Wan-Bissaka kiállítása miatt a 35. percben emberhátrányba kerültek. Végig nagyon gyengén játszottak, mindössze két kapura lövésük volt az egész mérkőzésen. A bátran futballozó Young Boys pedig ezt könyörtelenül kihasználta, előbb a második félidőben egyenlített, majd a hosszabbítás utolsó percében megszerezte a győzelmet jelentő találatot is. 
Nehéz vitatkozni a döntéssel. Aaron túl messziről érkezett, és elkésett a szerelésnél. Jogos volt a piros lap”  – kezdte Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United vezetőedzője.

Hiába Ronaldo újabb BL-gólja, kikapott Svájcban a MUForrás: AFP/Sebastien Bozon

A norvég szakember 1-1-es állásnál a 72. percben lecserélte az ötszörös aranylabdás klasszisát, Cristiano Ronaldót, valamint Bruno Fernandest.

“Mindketten rengeteget futottak szombaton és ma is. Szerettük volna frissíteni a csapatot, ezért abban bíztunk, hogy Nemanja Maticcsal képesek leszünk megtartani a labdákat, Lingard gyorsaságát kihasználva pedig gyors kontratámadásokat tudunk vezetni. Természetesen ez egy elszalasztott lehetőség volt, de ha azt nézzük, tavaly megnyertük az első két csoportmeccsünket a PSG és a RB Leipzig ellen, mindenki azt hitte, hogy zsebben van a továbbjutás, aztán mégis kiestünk.  A hátralévő öt meccsünkön 10 vagy 12 pontot kell szereznünk, akkor meglehet a továbbjutás” – fogalmazott a norvég edző a mérkőzés után.

Aaron Wan-Bissaka kiállítása sorsfordítónak bizonyultForrás: AFP/Sebastien Bozon

“Ez még csak az első meccsünk volt a csoportban. Sokat kell még fejlődnünk. A következő mérkőzésünket meg kell nyernünk, mert egy győzelem nagy lendületet adhatna. Jól kezdtük a második félidőt is. Úgy gondolom, hogy a változtatásokkal sokkal stabilabb lett a védekezésünk. Összességében viszont sajnos nem igazán voltak komoly helyzeteink. Csalódottak vagyunk, de ilyen a futball. Nem hibáztatjuk Jessét, hiszen ma nemcsak ő, hanem mindenki hibázott a pályán”  – jegyezte meg a Manchester United Eb-ezüstérmes védője, Harry Maguire.

Óriási meglepetésre kikapott Svájcban a MUForrás: AFP/Fabrice Coffrini

“A piros lap nagy esélyt adott nekünk, és szerencsére élni tudtunk vele. Taktikailag az egy sorsfordító pillanata volt a mérkőzésnek, ami óriási lendületet adott nekünk” – mondta Sandro Lauper, a Young Boys védője. 
“Korábban nyertünk már pár mérkőzést a Bajnokok Ligájában, de a Manchester Unitedet legyőzni az egészen egyedülálló. Nagyon büszke vagyok, és remélem mindenki, aki szemtanúja volt ennek a csodának. A fiúk ma messze a képességeik határán túl teljesítettek. Ez csak olyan nagyszerű támogatással lehetséges, amit a szurkolóinktól kaptak. Meg akartuk mutatni milyen elszántsággal és szenvedéllyel tudunk focizni. A srácok ragyogóan teljesítettek, óriási elismerést érdemelnek” – dicsérte csapatát David Wagner, a Young Boys vezetőedzője.

Messi nélkül tragikus a Barcelona

Az E csoportban előzetesen rangadónak kiáltották ki a Barcelona-Bayern München összecsapást. Nos, ez elmaradt, mert a Bayern München 3-0-ra legyőzte az immáron Lionel Messi nélkül felálló katalán csapatot a Camp Nou stadionban. A német rekordbajnok szinte esélyt sem adott a katalánoknak, amelynek kaput eltaláló lövése sem volt a mérkőzésen. Ráadásul Ronald Koeman csapata negatív BL-rekordot állított fel, ugyanis a Barcelona történetében először fordult elő, hogy a katalán együttes három egymást követő hazai BL-meccsén kapott ki.

A kapura veszélytelen FC Barcelona jobbára csak védekezett a Bayern ellenForrás: AFP/Lluis Gene

Ez egy óriási kudarc, és a legrosszabb, hogy otthon szenvedtük el ezt a nagyarányú vereséget.  Azonban nem szabad becsapni magunkat, hiszen a helyzet most nem túl rózsás. Meggyőződésem, hogy amint felépülnek a sérült játékosaink még versenyképesebbek leszünk. Ha a játékot nézzük, azt hiszem, hogy az első félidőben méltó ellenfelei voltunk a Bayernek. A második góljuk viszont összetört bennünket. A végére már nem is tudom, hány 18 éves játékosunk volt a pályán” – mondta Gerard Piqué a mérkőzés után.  
A Bayern München a 100. idegenbeli győzelmét aratta a BL-ben, ráadásul a csapat élén győzelemmel mutatkozott be Julian Nagelsmann, aki a nyáron vette át a bajor klub irányítását. 

“Hihetetlenül boldog vagyok. Izgatottan vártam, hogy milyen lesz világsztárokkal együtt dolgozni. Úgy gondolom, hogy ma nagyon jól játszottunk, kulcsfontosságú volt, hogy végig nagyon jól védekeztünk. Az első hét-nyolc percben voltak problémáink, nem voltunk elég bátrak, de aztán sikerült ezen változtatni.” 
Robert Lewandowski elképesztő formában játszik, ugyanis sorozatban a 18. Bayern-mérkőzésén talált be, immáron 29-szer. Ráadásul a BL-ben kifejezetten jól megy a lengyelnek, ugyanis a legutóbbi 17 meccsén 22-szer volt eredményes. 

A Bayern esélyt sem adott a kapura veszélytelen FC BarcelonánakForrás: AFP/Lluis Gene

“Hazai pályán a Barcelona mindig veszélyes, de ezt a mai mérkőzést abszolút kézben tartottuk, és megmutattuk, mennyire erősek vagyunk.  Lehet, hogy az emberek az első gólomat látva azt gondolják, hogy könnyű volt… nem volt az! Nem volt túl sok időm és helyem… Viszont tudtam, hogy csak akkor lehet esélyem, ha a leggyorsabbként reagálok a kipattanóra. Az ilyen gól mindig beszédes. Hiszen ha fél másodperccel később kapcsolok, már nem lett volna esélyem. Egy csatárnak mindig készen kell állnia a gólszerzésre” – fogalmazott Lewandowski.

Az E csoport másik meccsén a kijevi olimpiai stadionban a házigazda Dinamo és a Benfica gólnélküli döntetlent játszott egymással. A hosszabbítás 93. percében az ukrán együttes közel járt hozzá, hogy megszerezze a három pontot, de Mikola Saparenko gólját a les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A H csoportban a címvédő Chelsea hazai pályán 1-0-ra legyőzte az orosz Zenitet. A mérkőzés emberének Romelu Lukakut választották, akinek a góljával nyert a Löw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoni csapat. A belga csatár remek formában van, az előző szezon kezdete óta csak Robert Lewandowski (21), Erling Haaland (20) és Bruno Fernandes (17) lőtt nála több gólt a legrangosabb európai kupasorozatban.

Győzelemmel rajtolt a címvédő ChelseaForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

“Hogy őszinte legyek, hozzászoktam már ahhoz, hogy olyan csapat ellen kell játszanom, amely öt védővel áll fel. A félidőben megbeszéltük, hogy a széleket jobban fogjuk használni, és azt kell, hogy mondjam, Azpilicueta labdája remek volt. Nagyon boldog vagyok, hogy ebben a csapatban lehetek.” 

Thomas Tuchel irányításával a Chelsea a 23. kapott gól nélküli meccsét hozta le, magasan ez a legjobb mutató figyelembe véve az európai öt topligát. 

A Zenit immáron a legutóbbi kilenc idegenbeli BL-mérkőzésén nyeretlen – egy döntetlen mellett nyolcszor hagyta el vesztesen a pályát.

A csoport másik mérkőzésén a Juventus magabiztosan nyert a svéd Malmö otthonában, úgy hogy már a szünetben kialakult a 3-0-s végeredmény. A mérkőzés emberének Paulo Dybalát választották, aki büntetőből volt eredményes.

Dybala gólját ünneplik a Juventus játékosaiForrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

“Remek mérkőzést játszottunk, ami önbizalmat adhat nekünk az előttünk álló mérkőzésekre. Tudjuk, hogy nem kezdtük jól a szezont. De még csak a szezon elején járunk. Megtisztelő, hogy engem választottak a meccs legjobb játékosának, mindig jó érzés segíteni a csapatnak” – mondta Dybala.

A G csoportban a Sevilla emberhátrányban játszott 1-1-es döntetlent Szoboszlai Dominik korábbi csapatával, az osztrák Salzburggal. A mérkőzés érdekessége, hogy egy félidő alatt három 11-est ítélt meg a játékvezető a vendég együttesnek, amelyből csak egyet tudott gólra váltani. Ivan Rakitic a szünet előtt kiegyenlített, a változatosság kedvéért szintén büntetőből.

HOSSZABBÍTÁS

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Cristiano Ronaldo a 177. BL-meccsén lépett pályára a Young Boys ellen, ezzel utolérte az örökranglistát vezető Iker Casillast.
  • Cristiano Ronaldo a 135. BL-gólját lőtte a Young Boys ellen, ennél több gólt egyetlen játékos sem szerzett.
  • 2013 óta Aaron Wan-Bissaka az első Manchester United-játékos, akit azonnali piros lappal állítottak ki egy BL-meccsen.
  • A Manchester United a legutóbbi tíz Bajnokok Ligája-találkozójából hatot elveszített Ole Gunnar Solskjaer irányításával.
  • Thomas Müller a hetedik gólját lőtte a hatodik Barcelona elleni meccsén, ezzel mindenidők legeredményesebb játékosa lett a katalán csapat ellen.
  • Negatív rekordot állított fel a Barcelona, ugyanis korábban soha nem veszített el három egymást követő hazai mérkőzését a legrangosabb európai kupaporondon.
  • Több fiatal is bemutatkozott az FC Barcelona csapatában a Bayern München ellen, többek között Alejandro Balde.
  • A 18 éves és 104 napos Yusuf Demir lett a második legfiatalabb nem spanyol játékos, aki bemutatkozott a Barcelona színeiben a BL-ben. Nála csak Lionel Messi volt fiatalabb, amikor 2004 -ben debütált.
  • A Bayern München a 100. idegenbeli győzelmét aratta a Bajnokok Ligájában
  • Édouard Mendy a 13. BL-mérkőzésen a 10. kapott gól nélküli meccsét hozta le.
  • Robert Lewanwoski sorozatban a 18. bayernes mérkőzésén talált be, összesen 29-szer.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Bayern München (német) 0-3 (0-1)
g.: Müller (33.), Lewandowski (56., 85.)

Dinamo Kijev (ukrán)-Benfica (portugál) 0-0

F csoport:
Villarreal (spanyol)-Atalanta (olasz) 2-2 (1-1)
g.: Trigueros (39.), Danjuma (73.), illetve Freuler (6.), Gosens (83.)
piros lap: Coquelin (84., Villarreal)

Young Boys (svájci)-Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
gólszerzők: Ngalameu (66.), Siebatcheu (95.), illetve Ronaldo (13.)
piros lap: Wan-Bissaka (35.), Manchester United)

G csoport:
Lille OSC (francia)-VfL Wolfsburg (német) 0-0
piros lap: Brooks (63., Wolfsburg)

Sevilla (spanyol)-Salzburg (osztrák) 1-1 (1-1)
g.: Rakitic (42., tizenegyesből), ill. Sucic (21., tizenegyesből)
piros lap: en-Nesziri (50., Sevilla)

H csoport:
Chelsea (angol)-Zenit (orosz) 1-0 (0-0)
g.: Lukaku (69.)

Malmö FF (svéd)-Juventus (olasz) 0-3 (0-3)
g.: Alex Sandro (23.), Dybala (45.), Morata (45+1.)

Neked Ajánljuk