Marco Rossi: Már képesek vagyunk félelem nélkül játszani – Index.hu

A szövetségi kapitány így vélekedik a találkozót megelőzően:

„Nehéz minden eshetőségre felkészülni, de a szakmai stáb segítségével a legjobb tudásunk szerint próbáljuk megtenni. Ez a csapat már bizonyította, hogy megvan a karaktere és képes félelem nélkül játszani.

Ha megnézzük az Eb-meccsek eredményeit, az angolok a német, a francia és a portugál csapatnál is erősebbek, egy lépésre voltak a végső győzelemtől. Bármilyen játékhelyzetből képesek előnyt szerezni, legyen szó pontrúgásokról, kontrákról vagy tudatos támadásépítésekről.” 

Az Index azt kérdezte a kapitánytól, hogy számít-e akár pozitív, akár negatív értelemben arra, hogy Anglia az elveszített Eb-döntő utáni első tétmeccsét éppen Magyarország ellen vívja majd. 

„Bár látnám előre a jövőt, és belelátnék az ellenfél futballistáinak lelkivilágába, de sajnos előfordul, hogy még a saját játékosaimét sem tudom jól felmérni, pedig őket már elég jól ismerem.. Ami számomra lényeges, hogy 65 ezer magyar szurkoló előtt úgy lépjünk pályára, és futballozzunk – az ellenfél játékosainak hozzáállásától teljesen függetlenül –, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk a mérkőzésen. ”

Az olasz szakember nincs könnyű helyzetben, hiszen eltiltás miatt Nagy Ádámot, sérülés miatt pedig Nego Loicot és Lovrencsics Gergőt is nélkülöznie kell.

„Kellő önbizalmat szereztek a játékosok az előző időszakban, és úgy érzem, képesek leszünk pótolni a kiesőket. Aztán majd meglátjuk, hogy az elgondolásaimat mennyire igazolja maga a mérkőzés.”

Egy nagy visszatérő is lesz azonban, Szoboszlai Dominik sérülése ugyanis a múlté, így újra bevethető.

„Dominikkel egyértelműen nő a játékunk minősége, főleg a támadóharmadban. Ezt is várom tőle, ehhez viszont helyzetbe kell majd hozni őt, így a társakra legalább annyira szükség lesz minden csapatrészben, mint az ő klasszisára”

– zárta gondolatait a kapitány.

„Mindig jó érzésekkel érkezem meg a válogatotthoz, olyan, mintha hazajönnék”

– kezdte Schäfer András. „Nagyon jó együtt lenni a srácokkal, összeültünk, megbeszéltük az Eb-n történteket. Szeretnénk, ha az nem egy út végét jelentené, hanem egy új kezdetet, e szerint készülünk a mostani mérkőzésekre.”

Az Index arra volt kíváncsi, vajon a Dunaszerdahely középpályása szerint előnyt vagy hátrányt jelent, hogy rögtön a legnehezebb ellenféllel, Anglia ellen kezdi a szeptemberi selejtezőket a magyar csapat.

„A sorrend igazából teljesen mindegy. Minden mérkőzés három pontot ér, arra kell törekednünk, hogy a megszerezhető kilencből minél többet begyűjtsünk. Kemény feladat lesz, de azt hiszem, az utóbbi időben bizonyítottuk, hogy készen állunk az ehhez hasonló kihívásokra is.”

Azzal kapcsolatban, hogy az Eb után ismét a világ egyik legerősebb válogatottjával csap össze a magyar alakulat, Schäfer így vélekedett. „Az Európa-bajnokságon is világsztárok ellen játszottunk, akkor sem kerítettünk különösebb jelentőséget neki, ahogyan most sem tesszük. Természetesen a legnagyobb tisztelettel vagyunk feléjük, de nem az ellenféllel, csakis saját magunkkal foglalkozunk.”

A hangulattal kapcsolatban elmondta, felejthetetlen élmény volt a a kontinensviadalon tapasztalt szurkolás, most is hasonlót vár a szurkolóktól. Hozzátette: a magyar csapat egyik legnagyobb fegyvere éppen a drukkerekben rejlik, és nem akarják elveszíteni őket. Mivel a FIFA-nál egyelőre tiszta lappal indul Magyarország, Schäfer ugyanarra kérte a nézőket, amire a kerethirdetés alkalmával Marco Rossi: mellőzzék a negatív, diszkriminatív hangokat, ne legyen buzizás és cigányozás a stadionban.

A Magyarország–Anglia vb-selejtező csütörtökön 21.00 órakor kezdődik.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Neked Ajánljuk