Magyar Kupa: Újpest FC–Mezőkövesd negyeddöntő – NSO – Nemzeti Sport

Filip Pajovics lett a hős! Az Újpest 1–1-es döntetlent követően tizenegyesekkel jutott a Mol Magyar Kupa legjobb négy csapata közé, miután a szerb kapus két lövést is megfogott. A lila-fehérek ezzel elsőként jutottak be az elődöntőbe, ahol a Mol Fehérvár–Budafok párharc továbbjutójával mérkőznek meg.

Lila-fehér győztesek: a Mol Magyar Kupa első elődöntőse az Újpest lett! (Fotó: Török Attila)


Hirdetés

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 6–5
Budapest, 
Szusza Ferenc Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Oláh Gábor (Kóbor P., Medovarszki)
ÚJPEST
: Pajovics – Pauljevics, Kastrati, Kutrumpisz (Baosics, 112.), Risztevszki (Perosevic, 69.), Antonov – Mitrovics, Onovo, Croizet (Stieber Z., 69.) – Tallo (Szakály, 112.), Beridze (Simon K., 80.). Vezetőedző: Michael Oenning
MEZŐKÖVESD: Szappanos – Farkas D. (Neszterov, 96.), Pillár, Katanec, Vadnai D. (Vajda S., a szünetben) – Chrien (Martic, a szünetben), Cseri (Rui Pedro, a szünetben), Karnyicki, Nagy D. (Jurina, 81.) – Vutov (Besirovics, 57.), Vojtus. Vezetőedző: Pintér Attila
Gólszerző: Perosevic (74.), ill. Vadnai D. (33.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Két nagyszerű formában lévő együttes futott ki kedd este a Magyar Kupa-negyeddöntőjében a Szusza Ferenc Stadion gyepére. Az Újpest a legutóbbi nyolc tétmeccséből hatot megnyert, ráadásul a sikeres sorozat előrehaladtával egyre jobb játékot mutattak a lila-fehérek. A Mezőkövesd talán még jobb passzban érkezett Budapestre, hiszen a borsodi együttes új klubrekordot állított fel azzal, hogy már tizennégy tétmérkőzés óra veretlen, Pintér Attila csapata a kieső helyről stabil középcsapattá lépett elő.
A kizárólag idegenlégiósokkal a kezdőcsapatban felálló hazaiak voltak sokkal aktívabbak a meccs elején, a első negyedórában szinte csak ők birtokolták a labdát, sőt a tizenkettedik percben Yohan Croizet gyengébbik lábával, jobbal nem sokkal lőtt a kapu mellé.

A mérkőzés első perceiben az igencsak jókedvű Pintér Attila arcán nem sokáig volt ott a mosoly, az ötvennégy esztendős szakvezető nem volt elégedett csapatával, leginkább Antonio Vutovra és Jakub Vojtusra volt mérges.

Többet volt a labda a hazaiaknál, ám semmi kreativitás nem volt az Újpest támadójátékba, a kapura abszolút nem voltak veszélyesek a lila-fehérek. A Mezőkövesdnek a célja a stabil védekezés volt, elsősorban a szabad-  és szögletrúgásaikban és a kontrákban bíztak.

Harminc perc játék után, ha a pályamunkások levitték volna a kapukat senki nem vette volna észre, ám egyszer csak Giorgi Beridze által megtörtént az első kaput eltaláló lövés, ami nem okozott gondot Szappanos Péternek.

A harmincharmadik percben Kire Risztevszki hibázott óriásit, amikor odapasszolta a labdát a saját szögletzászlójánál a mezőkövesdi Vutovnak, a bolgár továbbadta Farkas Dánielnek, akinek a beadása a hosszún érkező Vadnai Dánielt találta meg, aki egy pattanás után ballal hatalmas gólt rúgott a bal felső sarokba (0–1).

A mezőkövesdi találat után egy csapásra élet költözött a mérkőzésbe, előbb Vincent Onovo küldött hatalmas bombát Szappanos kapujára, amit a kapus szépen védett, majd Nagy Dániel ballábas lövése után centiken múlt, hogy nem kétgólos vendégelőnnyel mehettek szünetre a csapatok.

A félidőben a két szakvezető közül nyilván Pintér Attila lehetett elégedettebb, ám frissítés céljából hármat is cserélt a második játékrész kezdetekor a borsodi vezetőedző. Amire az első félidőben harminc percet kellett várni, az a másodikban másfél perc után megtörtént, kaput talált az Újpest: Tallo cselezte magát szépen lövőhelyzetbe, majd életerős bombát küldött a kapura, a vendég kapus ismét a helyén volt.

A második félidő ugyanabban a mederben csorgott, mint az első, az Újpest birtokolta jóval többet a labdát, ám mezőnyfölényük teljesen meddő volt. Az ötvennyolcadik percben egy hazai szabadrúgás után Nemanja Antonov került a földre felettébb gyanús körülmények között, a játékvezető azonban nem ítélt tizenegyest. A mérkőzés hátralévő részére a Mezőkövesd céljait jól mutatta az a jelenet, amikor ígéretes helyről rúghattak szabadrúgást, ám Pintér Attila óriási hanggal parancsolta vissza a jól fejelő középső védőket a saját térfelükre.

Pillár Róbert gondolta úgy, visz egy kis izgalmat a meccsbe, hibájából Beridze lépett ki ziccerben, ám Szappanos ismét védett. A hajrában aztán gólt ért az Újpest fölénye, Tallo szenzációs átadásából a csereként beálló Antonio Perosevic talált be (1–1).

A rendes játékidő utolsó perceiben az Újpest szorításából kiszabaduló Mezőkövesd pontot tehetett volna a továbbjutás kérdésére, előbb Rui Pedro előtt adódott nagy lehetőség, majd Marin Jurina ajtó-ablak helyzetben az égbe lőtt. Kilencven plusz két perc után döntetlen állt az eredményjelzőn, így jöhetett a hosszabbítás.

A kétszer tizenöt percben nem született gól, így jöhettek a tizenegyesek. Antonio Perosevic kezdte a párbajt, aki ballal a jobb alsóba lőtt. A vendégektől Vojtus jobblábas lövését védte Pajovics a jobb saroknál. Szakály Péter jobbal a kapu közepébe lőtt. Rui Pedro jobbal a jobb felsőbe bombázott. Nikola Mitrovics jobbal a kapu középre lőtt. Vajda Sándor ballal a bal alsóba passzolt. Nemanja Antonov ballal a jobb alsóba lőtt. Marin Jurina jobbal a jobb felsőbe bombázott. Lirim Kastrati jobblábas jobb oldalra tartó lövését védte Szappanos. Martic a kapu közepébe passzolt. Stieber Zoltán ballal a kapu bal oldalába lőtt. Besirovic jobblábas jobb sarokba tartó lövését védte Pajovics.

A tizenegyespárbajban az Újpest volt higgadtabb, így a lila-fehérek jutottak a Magyar-Kupa-elődöntőjébe.

PERCRŐL PERCRE

TOVÁBBJUTOTT AZ ÚJPEST!

Besirovic kihagyta, Pajovics eltalálta az irányt, ki sem jött róla a labda!

Stieber Zoltán belövi! 5–4

Jön a hatodik pár!

Matic laposan a kapu közepébe lő, 4–4!

Kastrati kihagyta! Marad a 4–3!

Kastrati jön (utolsó?) újpestiként.

Jurina be is lőtte, 4–3!

Jurinának be kell lőnie… 

Antonov laposan a jobb alsóba lő, 4–2!

Vajda Sándor is belőtte, 3–2!

Mitrovics belövi! 3–1!

Rui Pedro is belőtte, 2–1!

Szakály Péter belőtte, 2–0!

Vojtus kihagyta! 1–0

Perosevic belőtte, előnyben az Újpest, 1–0!

JÖNNEK A 11-ESEK!

VÉGE A MECCSNEK!

118. perc: Perosevic harcol ki szabadrúgást a kaputól 22 méterre, kissé balra. A lövést is a horvát vállalja el, a labda a bal felső felé száll, de Szappanos egy nagy vetődéssel ezt is fogni tudja. Ki sem csúszik a kezei közül.

115. perc: Rui Pedro fut el a jobb szélen, laposan centerez, a középen érkező Vojtus átlépi, így viszont a hosszúnál Simon Krisztián tisztázni tud Vajda elől. 

114. perc: ÓRIÁSI VÉDÉS SZAPPANOSTÓL! Antonov veszi át a labdát, kettőt igazít rajta, majd 24 méterről, futtából, kissé balról, ballal a hosszú felsőt veszi célba, de a kapus látványos robinzonáddal kitolja a ficakból!

113. perc: Pintér Attila kap reklamálásért egy sárgát. 

112. perc: Kutrumpisz le, Baosics be, illetve Junior Tallo is lejön, őt Szakály Péter váltja. 

Kutrumpiszt kell ápolni. Ebből jó eséllyel csere lesz. 

110. perc: Balról jön szöglettel a Kövesd, Besirovic beadása a 11-es pontnál teljesen üresen helyezkedő Pillár fejére száll, aki kényelmes helyzetben felugorva méterekkel a kapu mellé bólint. 

A Mezőkövesd járatja többet a labdát a ráadás második félidejének elején is. 

106. perc: Az Újpest kezdte az utolsó „negyedet”.

SZÜNET!

105+1. perc: Vége az első félidőnek a ráadásban!

105. perc: Jurina és Kutrumpisz akadtak össze, szabadrúgással jöhet a Kövesd. Besirovic íveli be, középen három vendégjátékos is emelkedik, Katanec fejel, de pont a kapus kezei közé.

102. perc: Vajda adja be balról, középen Pajovics kimozdul a kapujából, de nem szól, Kastratival ütköznek, a labda kiesik a kapus kezei közül, de az újpestiek szerencséjére a kapu helyett szögletre csorog csak… 

101. perc: Tallo indítja Perosevicet a jobb szélen, aki egy az egyben megpróbál egy cselt Kataneccel szemben, majd a földre kerül… bosszús fejjel ott is marad, fault nincs. 

A Mezőkövesd járatja a labdát a saját térfelén… 

96. perc: Farkas le, Neszterov váltja!

93. perc: Simon lő 23 méterről, jobbról a bal alsó mellé. 

92. perc: Vajda adja be a labdát balról, középen Vojtus érkezik és fejel 7 méterről Pajovics kezei közé. 

Pintér Attila még egyszer, Oenning még háromszor cserélhet.

91. perc: Megyünk tovább!

Küzdelmes, de nem túl színvonalas első félidőt hozott a Megyeri úti kupacsata (Fotó:Török Attila)

SZÜNET!

90+3. perc: Vége a rendes játékidőnek, jön a kétszer 15 perc hosszabbítás. 

90+2. perc: Tallo tűnt el Katanec szorításában a 16-oson belül. Oláh szerint ez sem tizenegyes!

90+1. perc: Farkas Dániel kap sárgát kezezésért. 

90. perc: Kettő perc a tervezett ráadás!

89. perc: Stieber lő jó 25 méterről, balról a hosszú alsó mellé. 

Pintér Attila már készül a hosszabbításra, elküldi a játékosait melegíteni. Ha ráadás lesz, lehet egy hatodik cseréje is a csapatoknak. A vendégek némi fejrázás után ránézésre kissé kényszeredetten megindulnak a kapu mögé. 

86. perc: Besirovic végzi el a szabadrúgást, a középmagas labda kétszer is megpattan, de végül a rávetődő Pajovics ölében állapodik meg. 

85. perc: Antonov kap egy sárgát, Oláh visszafújja a szabálytalanságot miután egyszer előnyszabályt adott. 

85. perc: ÚJABB ELPUSKÁZOTT KÖVESDI ZICCER! Besirovic kap remek indítást, Antonov a 16-os előterében odacsúszik, Besirovic elesik, de estében még Jurina elé teszi a labdát, aki a kifutó Pajoviccsal szemben, iccerben 15 méterre a kaputól szabályosan kilövi a labdát a stadionból. 

83. perc: RUI PEDRO! MECCSLABDA VOLT? Besirovic ad jobb külsővel remek ütempasszt a védők mögül kibújó Rui Pedrónak, aki 7 méterről, a kapussal szemben a léc fölé lő! Az utolsó pillanatban még Kastrati talán cipőheggyel oda tudott kotorni, legalábbis erre következtetni abból, hogy az újpesti bekk a földön, a vendégek pedig szöglethez készülnek!

81. perc: Nagy Dániel helyén Jurina a hajrára. Ez az ötödik vendégcsere. 

80. perc: Beridze le, Simon Krisztián be!

75. perc: Perosevic szedte volna ki a labdát a hálóból, hogy gyorsan jöhessen a középkezdés, Szappanossal akaszkodnak össze, egy-egy sárga a „jutalmuk”.

74. perc: EGYENLÍT AZ ÚJPEST! Tallo indította sarokkal remek ütemben Perosevicet, aki két védő közt átvette, majd 14 méterről, futtából kilőtte a bal alsót (1–1). 

72. perc: Besirovic végezhet el egy szabadrúgást az újpesti kaputól jó 35 méterre, jobbról, Pajovics kifut a kapujából, lehúzza, de kiejti a labdát, pont Katanec elé, de a vendégvédő későn fordul, mire lőhetne Kastrati ment előle. 

Az iménti cserével kijelenthetjük: van magyar játékos a pályán az Újpestben… 

69. perc: Miután vagy öt perce vártak a lehetőségre az oldalvonalnál, Stieber Zoltán és Perosevic áll be az Újpestbe. Utóbbi Risztevszki, előbbi Croizet helyére. Szerkezetet váltanak a lilák. 

67. perc: BERIDZE! Antonov indítja a szélsőt, Pillár könnyedén tisztázhatna, ám pont leveszi Beridzének a labdát, Szappanos kifut a kapujából, de kiszolgáltatott helyzetben van, ennek ellenére az újpesti támadó a kaputól 14 méterre laposan pont a kivetődő kapusba lő!

66. perc: Jobbról jön szöglettel a Kövesd, Besirovic beadása után Pillár tud fejelni 8 méterről, szinte középről, Pajovic magabiztosan vetődik rá a jobb alsóba tartó labdára. 

63. perc: Ígéretes helyről, a kaputól 25 méterre, enyhén jobbról jöhet szabadrúgással a vendégcsapat. Vojtus fut neki méterekről, majd a bal felső fölé bikázza – méterekkel. 

61. perc: Beridze kapott sárgát, Vojtus lábát találta el.

60. perc: Beridze fut el a bal szélen, a hosszún Tallo érkezik remek ütemben, de Vajda Sándor szögletre tud menteni előle. 

58. perc: Tizenegyest reklamál az Újpest! Mitrovics szabadrúgása után Antonov tűnt el a védő szorításában, de Oláh Gábor szerint ezért nem jár büntető. 

58. perc: Martic kapott sárgát. 

57. perc: Vutov le, Besirovic be!

56. perc: Kövesdi kontra, az előrevágott labdánál Vutov harcias Kutrumpisszal szemben, elfejeli a labdát, majd a bal szélen érkező Nagy D. elé passzol, aki egy igazítás után lő, de a visszazáró újpestiek (Pauljevics és Kastrati) együttes erővel blokkolni tudják a kísérletét. 

52. perc: Antonov baloldali beadása kissé magas a középen érkezőknek, így viszont eljut a hosszún helyezkedő Mitrovicshoz, aki 10 méterről, kapásból a rövid felső mellé lő!

Nyom az Újpest, de eddig jól zár a mezőkövesdi retesz… 

47. perc: AZ EDDIGI LEGNAGYOBB ÚJPESTI LEHETŐSÉG! Mitrovics gyorsan elvégzett szabadrúgása után Tallo fordult le a védőjéről a 16-oson belül, majd 9 méterről, kissé éles szögből, jobbról lőtt, Szappanos jól zárta a rövidet. 

46. perc: Hármat cserélt Pintér Attila, lejött Vadnai, Cseri és Chrien, beállt Vajda S., Rui Pedro és Martic

46. perc: Folytatódik a meccs!

SZÜNET!

Nincs hosszabbítás, vége az első félidőnek!

44. perc: MI MARADT KI?! Cseri ad remek labdát a bal szélen felgyorsító, a védők mögül érkező Nagy Dánielnek, aki anélkül, hogy átvenné, futtából a bal alsót veszi célba – centikkel mellé lőve. 

43. perc: Mitrovics passzol Onovóhoz, aki egy igazítás után felnéz majd 25 méterről életerős lövést küld… a kapu közepében álló Szappanos kezei közé. Legalább erő tényleg volt benne. 

42. perc: Beridze veszi át a kaputól 19 méterre, középen a labdát, majd egy gyors mozdulattal lő, de legalább másfél méterrel a bal alsó mellé. 

41. perc: Antonov jobbról elvégzett szabadrúgása után az előrehúzódó Kastrati fejel a kaputól nyolc méterre, a blokkolni igyekvő Pilláron megpattan, de egyúttal le is lassul, így Szappanos magabiztosan húzhatja le a bal felső elől. 

40. perc: Vadnai csúszik rá méterekről Pauljevics lábára a 16-os előterében, annak jobb oldalánál. Sárga.

„Play football, play football” – hallatszik a kispad felől Michael Oenning egyszerre egyszerű és mégis rendkívül nehéz utasítása az újpesti futballisták irányába…

36. perc: Croizet próbálkozott meg egy átlövéssel középről, jó 28 méterről, de messze a bal felső fölé szállt a labdája!

33. perc: VEZET A MEZŐKÖVESD! Risztevszki előbb szerelte a jobb szélen Vutovot, majd mintha csak csapattársak lennének, visszapasszolta neki a labdát. Vutov aztán Farkashoz tette, aki a 16-os jobb oldalától külsővel tekerte át a hosszún érkező Vadnai elé, aki 8 méterről remekül rádőlve jobbal a hosszú felsőbe bombázott. Védhetetlen volt! 0–1

30. perc: MEGVAN AZ ELSŐ KAPUT ELTALÁLÓ LÖVÉS! Önmagában nem volt különösebben jó Beridze középmagas, a kapus előtt egyet pattanó és középre tartó lövése, főleg nem a szabadrúgás közelségéhez képest, mindenesetre ezt legalább védenie kellett Szappanosnak!

29. perc: Beridze cselezget a 16-os bal oldalánál, majd mikor már a kapunak háttal áll Karnyicki fellöki… szabadrúgás. 

26. perc: Farkas D. gyorsított volna fel a jobb szélen, majd az újpesti védő szorításában földre került. Vutov végezte el a szabadrúgást a 16-ostól jobbra, a kaputól 25-26 méterre… a labda pedig minden fejtől legalább egy méternyire, különösebb veszély nélkül tekeredett el a kapu jobb oldala mellett – attól is vagy két méterre. 

Eltelt öt perc helyzet nélkül – nem először a mérkőzésen. 

20. perc: Nagy Dániel veszi át a labdát a kaputól 24-25 méterre, egyet igazít rajta, majd kissé jobbról laposan a jobb alsó mellé lő. Pajovics vetődött érte, de annyira biztos volt a dolgában, hogy a végén teljesen visszahúzta a kezeit.

Eddig elég sok az apró pontatlanság mind a két oldalon. A kövesdieknél talán valamennyivel több… ezért cserébe az Újpest birtokolhatja többet a labdát. 

15. perc: Beridze kap ígéretes labdát a 16-os jobb oldalánál, de nem tudja jól átvenni, a kapujából kifutó Szappanos pedig kivetődve felszedi az újpesti elől, ezzel oda is a lehetőség. 

12. perc: Pauljevics fut el a jobb szélen, jónak tűnik a beadása is, Szappanos jön ki a kapujából és öklözi el a berobbanó Beridze elől. Croizet gyűjti be a 16-os bal csücskénél, befelé húz, majd 16 méterről a bal felső mellé lő!

11. perc: Chrien rántja le Pauljevicset, majd a sípszó után 30 méterről az üres kapuba emel. Sárga nincs, csak szóbeli figyelmeztetés. 

10. perc: Antonov végezhetett el egy szögletet jobbról, élesen szállt középre a labdája, de hiába érkezik két újpesti is veszélyesen, egyikük sem tud csúsztatni, így érintés nélkül kipattog a hosszún a beadás… 

9. perc: Onovo emeli a védők mögé a labdát, Tallo fut be jó ütemben, kézgyanús ahogyan megpróbálja átvenni, de mindez nem számít sokat, mert a kapujából jó ütemben kilépő Szappanos megszerzi előle.

7. perc: Vojtus kapott ígéretesnek tűnő kiugratást a védővonalból, de a partjelző behúzta a lest. 

5. perc: Mitrovics jobbról érkező beadását röviden fejeli ki a védő, a 16-os vonalában Croizet érkezik, a balról befelé húzó Antonovhoz passzol, aki 12 méterről lágyan a háló tetejére emel. 

A vendégek kék mezben, nadrágban és sportszárban, a házigazda újpestiek hagyományos lila-fehér csíkos felsőjükben, fehér nadrágban és sportszárban. 

2. perc: A kövesdiek kezdenek támadóbban, rögvest ki is harcolnak egy sarokrúgást. Cseri íveli be a labdát balról, középen Pajovics jól mozdul ki, le is húzza a labdát, miközben a lendületből érkező Pillár leütközi. Szabadrúgás kifelé. 

Érdekes felállás – ezúttal a cserejátékosoknál – az újpestiek ugyanis a kispadon foglalnak helyet, ugyanakkor a mezőkövesdiek a lelátó egy elkerített részére ültek fel, míg a padon Pintér Attila mellett csak stábtagok.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Cseri Tamás és Nikola Mitrovics is főszereplő lehet (Fotó: Meder Tamás)

A MECCS ELŐTT

A két csapat legutóbbi 10 találkozóján kifejezetten kiegyenlített a mérleg, hármat nyert az Újpest és hármat a Mezőkövesd, míg négy is döntetlenre végződött. Utóbbi esetben ma hosszabbítás majd akár tizenegyesek is várhatnak ránk…

A két csapat legutóbbi találkozója öt gólt hozott, január 30-án az Újpest Mezőkövesden lépett pályára, kétgólos hátrányból felállva a 78. percben egyenlített, majd egy vitatott büntetővel mégis a kövesdiek szerezték meg a három pontot (3–2).

CSERI TAMÁS OPTIMISTA

Az biztos, hogy a kövesdi labdarúgók kellő önbizalommal léphetnek pályára, hiszen remek formában vannak, a bajnokságban tizenkét mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot építettek, ugyanakkor Cseri Tamásék is tudják, a tavaszt „dadogósan” kezdő ellenfél is egyre inkább magára talál, nem véletlenül távolodik a kiesőzónától. S ez még akkor is igaz, ha az Újpest a hétvégi fordulóban 2–1-es vereséget szenvedett a Puskás Akadémia otthonában.
„Örülünk, hogy sűrű a program, mert ez azt jelenti, versenyben vagyunk még a Magyar Kupában is..
.    – mondta a hétfői gyakorlás előtt a kövesdiek csapatkapitánya, Cseri Tamás a Nemzeti Sportnak.  –    Csakúgy, mint tavaly, szeretnénk a sorozatnak ebből a szakaszából továbblépni, de nyilván az Újpest is ott akar lenni a következő körben. Hogy az egymeccses vagy az oda-visszavágós rendszer a szimpatikusabb nekem? Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Egy mérkőzésen bármi megtörténhet, a rosszabb passzban lévő csapat is továbbjuthat, ugyanakkor futballozni mindenki szeret, már csak ezért sincs bajom azzal, ha két találkozó dönt. Sajnos a szurkolók továbbra is hiányoznak, a távollétükben azért nem ugyanazt jelenti a hazai pálya. A bajnokságban hétről hétre látjuk, senki sem mehet biztosra, kicsi a csapatok közötti különbség. Tisztességesen, a lehető legalaposabban felkészülünk az Újpestből, és ha mindenki száz százalékot nyújt, lesz esélyünk a négy közé kerülésre.”

(Z. A.)

Neked Ajánljuk