Legyűrtük a törököket, feljutottunk a sztárcsapatok ligájába – Index.hu

„Az összes lényegtelen dolog között a foci messze a legfontosabb” – mondta egyszer II. János Pál pápa, és mennyire igaza volt. Nos, a fenti mondás parafrázisával a Nemzetek Ligája az összes lényegtelen sorozat között messze a legfontosabb. Mert bár sokan úgy hiszik – és még intelligens, sőt, szakemberek is vannak közöttük –, hogy semmi értelme ennek a nehezen áttekinthető versenyformának, éppen egy mai cikkünkben mutattunk rá arra, mennyire jól jöhet még válogatottunknak egy tisztes eredmény, konkrétan a B-divízió 3. csoportjának a megnyerése. Amihez nem volt szükség egyébre, mint az, hogy szerda este több pontot szerezzünk a törökök ellen a Puskás Arénában, mint az oroszok ugyanakkor Belgrádban a szerbek ellen. 

Sajnos, Marco Rossinak Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szalai Ádám, Sallai Roland után Szoboszlai Dominikről is le kellett mondania különböző okok miatt, így az elméletileg legerősebb kezdő tizenegyből minimum öten hiányoztak szerda este a Puskás Arénában. Sovány vigasz, hogy Senol Günes, a törökök legendás szövetségi kapitánya, aki 2002-ben világbajnoki bronzéremre vezette a félholdasokat, szintén nélkülözni volt kénytelen több kulcsjátékosát. 

Amikor negyed nyolc környékén az MLSZ Twitter-csatornáján megjelent a magyar válogatott összeállítása, konstatálhattuk, hogy az izland elleni egyenlítő gól szerzője, Loic Nego először kapott helyet a kezdő tizenegyben, amely így festett: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai Attila – Nego, Sigér, Nagy Á., Kalmár, Hangya – Nikolics, Könyves. Marco Rossit ezúttal is Gera Zoltán helyettesíti, és Giovanni Costantino visszatér a stábba, mivel 48 óra eltéréssel két negatív koronavírus-tesztet produkált. A mérkőzést szlovák bíró, Ivan Kruzliak vezette.

A törökök így álltak fel: Günök – Dangaré, Demiral, Kabak, Erkin – Tufan, Tekdemir – Can Kahveci, Calhanoglu, Karaman – Tosun. A kezdő tizenegy játékosai közül négyen Németországban születtek, és a legtöbben abban a Basaksehirben játszanak, amely a minap 21-re megverte a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligája csoportkörében. A törökök fantasztikus sorozattal érkeztek a Puskás Arénába, utóbbi tizenhárom mérkőzésükből csak egyet veszítettek el. 

Kocogós iramban kezdődött a meccs, az első esemény Calhanoglu 30 méteres szabadrúgása volt, a Milan bombázójának labdáját Dibusz kisebb bizonytalansággal, de fogta. Nálunk a jobboldal volt veszélyes, főleg a fürge Nego révén. Kalmár a 10. percben próbálkozott, de lövése elkerülte a bal felső sarkot. Viszont jött az örömhír: Radonjics góljával vezetéshez jutottak Belgrádban a szerbek az oroszok ellen, azaz megnyílt az út a csoportelsőségünk felé.

Három magyar „majdnem-helyzet” után a 25. percben Nego végigrobogott a jobb szélen, beadásáról Könyves csak centikkel maradt le. Nem volt öldöklő az iram, mi játszottunk enyhe fölényben. Miközben a szerbek újabb gólt rúgtak, Jovics volt eredményes. A 39. percben Karaman erőtlen lövését fogta mellre Dibusz. A 41. percben Fiola ügyetlenkedéséből Tufan került hatalmas helyzetbe, de lyukat rúgott a kapunktól nyolc méterre. Aztán szép lassan le is pergett a negyvenöt perc, odalent, Belgrádban pedig már 40-ra vezettek a megtáltosodott szerbek. 

A szünetben Kalmárt Cseri, Könyvest Varga Kevin váltotta. Az 54. percben majdnem összehoztuk a gólt a kapunk előtt, végül Szalai blokkolta Tosun lövését. És amikor a legkevésbé számítottunk rá, megszereztük a vezetést! Varga Kevin lódult meg a jöbbösszekötő helyén, lövése kivágódott a jobb kapufáról,

Sigér rárobbant a labdára, és hat méterről bekotorta élete első válogatott gólját, 1-0.

A 65. percben Nikolics helyett Gyurcsó jött be. Feltámadt a magyar csapat, a 70. percben Vagra Kevin szép cselek után Negót hozta helyzetbe, utóbbi csavart lövése alig ment mellé. Aztán Dibusz nagy pillanata következett: Nego rossz helyre passzolt, Calhanoglu 13 méterről hatalmas bombát küldött kapura, Dibusz óriási bravúrral védett. A 73. percben Hangya helyett Holender lépett pályára, majd a 89. percben Negót Botka cserélte.

És a 95. percben egy kipattanó labdával Varga Kevin meglódult, nem érték utol, és 16 méterről a jobb sarokba lőtt, 2-0.

Ezzel bebiztosítottuk a csoportgyőzelmet, amivel egy majdani vb- és Eb-pótselejtező lehetőségéhez is közel kerültünk, nem beszélve arról, hogy a Nemzetek Ligája következő kiírásában kontinensünk legjobb válogatottjai közül üdvözölhetünk néhányat a Puskás Arénában. 

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport: Magyarország–Törökország 20 (00), Puskás Aréna.
Gól: Sigér (57.), Varga K. (95.) 
A csoport másik meccsén: Szerbia–Oroszország 5-0.

A csoport végeredménye:  1. Magyarország 11, 2. Oroszország 8, 3. Szerbia 6. 4. Törökország 6, 

Neked Ajánljuk