Kovács Zoltán: Idióta, aki szerint futballmeccsre látogató gyerekeket lehet okolni politikai megnyilvánulásokért – 444.hu

A szombati Magyarország-Anglia futballmeccs előtt az angol válogatott játékosai szokásuk szerint letérdeltek a rasszizmus és a kirekesztés elleni tiltakozás jeléül, számos helyszíni beszámoló szerint pedig ekkor hangos fújolás fogadta őket a Puskás Arénában.

A mérkőzést magyar szurkolók korábbi balhéi miatt zárt kapuk mögött kellett játszani, a Magyar Labdarúgó Szövetség viszont élt azzal a lehetőséggel, hogy az UEFA szabályai szerint 14 év alattiakat ilyenkor is be lehet engedni, ha minden tíz gyerekre jut egy felnőtt kísérő. A stadionban így 30 ezernél több gyerek volt, és tizedannyi felnőtt.

A BBC tudósítója szerint egyértelműen lehetett hallani az ellenséges fújolást a térdelés alatt, a Sky Sport pedig arról írt, „tisztán hallatszott a stadionban, hogy iskolások ezrei fütyültek”.

A meccs után, Gareth Southgate angol szövetségi kapitány azt mondta:

„Azért térdelünk, hogy ezzel is nevelni próbáljunk. Úgy gondolom, hogy a fiatalokat csak az idősebbek tudják befolyásolni, így a füttyszó nekem öröklött gondolkodásnak tűnik. Fogalmam sincs, az emberek miért döntenek úgy, hogy kifütyülik ezt a gesztust, és így a fiatalok sem tudhatják, hogy miért teszik ezt. Mindenki tudja, hogy mi miben hiszünk és mit képviselünk. Továbbra is állást fogunk foglalni csapatként.”

„Hallottam a fütyszót, ami hatalmas csalódás, de ez nem állít meg minket. Nem fogjuk abbahagyni, mert szeretnénk azt hinni, hogy az emberek értik, mit próbálunk tenni. Fontos, hogy egyénileg és országként továbbra is megpróbáljunk kiállni és egyre inkább előrébb vinni a dolgokat” – mondta Conor Coady, angol válogatott védő.

Az esetről a brit média nagy része beszámolt, a Telegraph vasárnapi cikke szerint várható, hogy az UEFÁ-n nőni fog a nyomás, hogy szigorítsák a zárt kapus meccsek beengedési szabályait – az angolok eleve nehezen fogadták, hogy a rasszista incidensek miatt kiszabott büntetések ellenére Magyarország ilyen nagy számban engedett be nézőket. Azt pedig, hogy ezek után megint kifütyülik a stadionban a térdelő játékosokat, több olyan szervezet is elfogadhatatlannak nevezte, akik a sportban tapasztalható diszkriminációval foglalkozik (a Fare és a Show Racism a Red Card). Az UEFA egyelőre nem kommentálta az ügyet, a Telegraph szerint ugyanakkor nem várható, hogy az eset miatt büntetést kap Magyarország.

„Ha bárki is azt gondolja, hogy egy futballmeccsre látogató gyerekeket lehet okolni bármiféle politikai megnyilvánulás miatt, az egy igazi idióta” – írta ki a Twitterre Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Ehhez képest a kormánymédiában

  • „Így pfújolták a magyar gyerekek az angolok térdeléses bohóckodását” címmel közölt cikket az Origo,
  • a Mandiner pedig azt írta, „a gyerekeknek sem tetszett a nyugat-európai gesztus”.

Orbán Balázs miniszter egy brit kommentelőt idézett a Facebookon: „Magyarország tudja, mit jelent a szabadságért harcolni, nem csoda, hogy nem tűri ezt a woke hülyeséget”. Menczer Tamás, a külügy államtitkára pedig felszólított mindenkit, hogy „el a kezekkel a magyar gyerekektől”, és azt írta: „nem kell aggódni, a magyar gyerekek tudnak viselkedni, és pontosan tudják, mi értékes”.

A mérkőzést Magyarország nyerte 1-0-ra.

Neked Ajánljuk