Kihagyták a téli olimpiai csapatból az olimpiai bajnok Burjánt, aki két éve beszólt Kínának egy posztban – 444.hu









Burján az olimpiai aranyat ünnepli a pjoncsangi ötezres döntő után.


Fotó:
Vladimir Pesnya/Sputnik

Csütörtökön jelentette be Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnöke, hogy kik utazhatnak a pekingi téli olimpiára a rövidpályás gyorskoricsapat tagjaiként. A hét kvótás helyből négy gazdája lényegében előre tudható volt: a két Liu-fivér, Shaolin Sándor és Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra. Hozzájuk, mint az imént kiderült, a nőknél Kónya Zsófia csatlakozhat, a férfiaknál pedig Nógrádi Bence és Varnyú Alex, míg Sziliczei-Német Rebeka utazó tartalék lett, Tiborcz Dániel pedig nem utazó tartalék.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy Burján Csaba nem került be a csapatba.

Burján a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyát nyerte meg négy éve Pjongcsangban a férfi váltó tagjaként, utána a 2019-es EB-n is még az aranyérmes váltó tagja volt 5000 méteren. Utána egy akkoriban inkább csak gyerekes hülyeségnek tűnő ügy törte meg a pályafutását:

2019 decemberének elején Japánból utazott Kínába a válogatott. A sanghaji reptéren sokat kellett várakozniuk, az ezen felháborodott Burján egy kép mellett a “F*cking China” vagyis “K*baszott Kína” szöveget posztolta ki az Instagramjára. Ez annyira felháborította a magyar válogatott kínai edzőjét, Csang Csing Linát, hogy a magyar szövetség vezetőihez fordult.

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – nyilatkozta akkoriban a kínai CGTN televíziós társaságnak Csang Csing Lina.

Itthon közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy “döbbenetet és dühöt érez” amiatt, ahogy Burján nyilvánosan becsmérelte Kínát. Emlékeztetett arra is, hogy a Kína és Magyarország közötti barátságos kapcsolatok érdekében 2012 óta irányítja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat. Azt írja, hogy a munkája megkezdése előtt a magyar csapat egyetlen érmet sem tudott nyerni nemzetközi versenyen, mostanra viszont már több mint 150 érmet nyert világszínvonalú versenyeken, és történelmi olimpiai aranyat szereztek. A lemondása bejelentése mellett közölte, hogy elvárja a Magyar Gyorskorcsolya Szövetség nyilvános bocsánatkérését is.

Megkapta, Burjánt pedig 2020 februárjában egy évre eltiltotta a hazai szövetség. A jelek szerint ez sem volt elég ahhoz, hogy a szupereredményes edző megbocsásson neki. Mivel Burján szeptemberben lesz 28 éves, lehetséges, hogy több olimpiára már esélye sem lesz kijutni.

Neked Ajánljuk