Keserű lett a vége: kikaptunk a belgáktól, oda az olimpia – NSO – Nemzeti Sport

A női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott kikapott Belgiumtól az olimpiai kvalifikációs rájátszásban, így Székely Norbert csapata nem lehet ott a következő nyári játékokon.


KOSÁRLABDA

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
Rájátszás az olimpia kvalifikációért
BELGIUM–MAGYARORSZÁG 72–56 (12–17, 27–8, 18–12, 15–19)
Belgrád, 348
néző. V: Kozlovskis (lett), Tomic (horvát), Matejek (cseh)
BELGIUM:
ALLEMAND 17/6, Delaere 3, K. MESTDAGH 17/15, Meeseman 4, Linskens 6. Csere: Wauters 5, Vanloo, NAUWELAERS 8/6, Raman 4, CARPREAUX 8 H. Mestdagh. Geldof
Szövetségi kapitány:
Philip Mestdagh
MAGYARORSZÁG:
Studer Á. 7/3, TURNER 10/6, RAKSÁNYI 11/9, Zele 6, Határ 9. Csere: Horti 7, Dubei 4, Horváth B., Varga Zs. 2, Lelik, Kiss V., Pusztai
Szövetségi kapitány:
Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 3. perc:
0–9. 7. p.: 7–11. 9. p.: 12–15. 14. p.: 24–17. 17. p.: 27–17. 19. p.: 36–20. 23. p.: 45–25. 25. p.: 51–34. 28. p.: 55–34. 33. p.: 65–40. 36. p.: 67–47.  37. p.: 67–52.
MESTERMÉRLEG
Philip Mestdagh: –
A franciák elleni vereségünk után nem volt mit tenni, meg kellett nyerni a magyarok elleni mérkőzést. Örülök, hogy ez sikerült, és elértük a célunkat, ott leszünk az olimpia selejtezőben, ez szép eredmény. Kicsit keserű érzéssel tölt el, hogy a negyeddöntőben hosszabbítás után kikaptunk, mert ha másképp alakul, akkor talán jó esélyünk lett volna döntőt játszani. Büszke vagyok a csapatomra és stábra is.

Hirdetés

Nem sikerült, immár nincs esélye a magyar válogatottnak kijutni a 2020-as tokiói olimpiai játékokra.

Tudtuk előre, hogy az Európa-bajnoki-3., világbajnoki-4. helyezett belgák ellen csak akkor lehet sansz a győzelemre, ha a kulcsemberek közül legalább négy remek napot fog ki, közben az egész csapat képes közel negyven percig magas szinten koncentrálni, sarkosan fogalmazva tönkretenni az ellenfél támadójátékát. Ez nem sikerült, már a félidőben látszott, hogy elment a mérkőzés.

Az biztos, hogy a meccs előtti kínos szervezési hiba megint a magyar csapatot sújtotta, a mieinkért egészen egyszerűen nem ment busz a szállodához, így hiába kértük a belgákat, hogy vigyék el együtt a két csapatot, nem engedtek fel minket a járművükre. A felháborodott magyar delegáció taxikkal szeretett volna eljutni a Belgrád Arénába, de ezt sem engedélyezték az illetékesek, így majd« fél órát vártak a játékosaink a szállodánál, a masszőrök például ott kezdték el ragasztani Zele Dorináék szalagjait, ízületeit.

Szerencsére ha késve is, de odaért a magyar csapat a mérkőzés helyszínére, és nagyon nem tűnt zavarodottnak nagynevű riválisa ellen. Sőt, Határ Bernadett egy duplával, egy blokkal, és egy védekező lepattanóval kezdett, Turner Yvonne meg öt ponttal, és amikor Zele Dorina is betalált egy lerohanás végén, máris 9–0 volt ide, a meglepett belgák bandukoltak is lehajtott fejjel az időkérésre. S bár öt perc elteltével lassult a tempónk, védekezésben kiválóan oldottuk meg az Emma Meeseman elleni védekezést és összességében végül csak 12 pontot engedélyeztünk az ellenfélnek tíz perc alatt, és abban reménykedtünk, megvan a recept a sikerhez.

Aztán amit felépített a magyar válogatott az első negyedben, azt a második nemhogy lerombolta, el is ásta. S bár Meeseman továbbra sem villogott, mert többször is ketten sikeresen csapdázták, ám ennek megvolt az a veszélye, hogy egy társ biztosan üresen marad, ezt pedig elkezdték kihasználni a belgák. Főleg Kim Mestdagh, aki demolarizáló triplákat küldött a gyűrűbe, a magyar csapat pedig olyan elemi hibákat vétett, amely a tökéletes összezuhanásról árulkodott. Hét perces gólcsend és 16–0-s belga roham után szenvedett be egy duplát faulttal együtt valahogy Horti Dóra. Az eddig erősségünknek számító csapatjátéknak nyoma sem volt, Turner Yvonne legtöbbször egyedül erőlködött és kis hatékonysággal talált, szóval nem nagyon lehetett látni a fényt az alagút végén.

Félelmeink pedig beigazolódtak a folytatásban. Könnyű ziccerek maradtak ki, eladott és elvesztett labdák sorjáztak, sokszor a labdavezetéssel is meggyűlt a baja a mieinknek, a második negyedben már úgy tűnt, végképp elveszett az oly” fontos hit, amely nélkül nemhogy egy ekkora téttel bírót, hanem egy edzőmeccset sem lehet megnyerni. A néha már a látványra hajtó belgák nyilván el is döntötték az összecsapást és talán már mindenki örült volna annak, ha az utolsó tíz percet nem kell lejátszani.

Le kellett, és szerencsére a magyar csapat legnagyobb harcosának, Raksányi Krisztinának a vezetésével sikerült legalább kozmetikázni az eredményen és megnyerni az utolsó negyedet, de ez sovány vigasznak számított az összképet tekintve, el kellett ismerni, a lényegesen jobb csapat nyert.

Ha viszont a magyar válogatott egész Európa-bajnokságon mutatott teljesítményét nézzük, akkor egy pillanatig sem szabad szégyenkezni, sőt, a torna előtt kevesen számítottak arra, hogy Székely Norbert együttese a legjobb nyolcig menetel és ott a negyeddöntőben egylabdás mérkőzésen múlik számára az éremszerzés lehetősége, és az olimpiai kvalifikációra jogosító hely megszerzése.

RÁJÁTSZÁS
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT (RIGA, BELGRÁD)
Július 1., Riga Nagy-Britannia–Montenegró 92–71
Július 1., Riga Svédország–Lettország 77–62
Július 2., Belgrád Olaszország–Oroszország 54–63
Július 2., Belgrád Belgium–Szlovénia 72–67
     
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 4. Spanyolország–Oroszország 78–54
Július 4. Franciaország–Belgium 84–80 – h.u.
Július 4. MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 59–62
Július 4. Szerbia–Svédország 87–49
     
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁÉRT (BELGRÁD)
Július 6. Oroszország–Svédország 15.00
Július 6. Belgium–MAGYARORSZÁG 72–56
     
ELŐDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 6. Spanyolország–Szerbia 20.30
Július 6. Franciaország–Nagy-Britannia 18.00
     
HELYOSZTÓK (BELGRÁD)
Július 7. a 3. helyért 17.30
Július 7. döntő 20.30 (Tv: M4 Sport)

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Belgrádból tudósítja: Bobory Balázs (szöveg), Koncz György (fotó)

KÖZVETÍTÉS


Horti Dóra a mérkőzés után könnyek között lemondja a válogatottságot.


40. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, ELÚSZOTT AZ OLIMPIAI ÁLOM.

40. perc

Határ duplázik még egyet a végére. 72–56

38. perc

Határ hetedik pontja megszületik közben, Raman ziccert ront, Turner triplája sincs bent. Kissé sem. 72–54

36. perc

Zele ziccere is jó, Allemand-nak odacsapunk, Határ a tettes. Allemand-kettes: bent az egyik, a másik… az is. Allemand triplája is jó, 72–52.

35. perc

Raksányi-dupla. Geldof először a pályán az Eb-n, eladja, majd odacsap, két büntető Határnak. 67–52

34. perc

Wauters nem hibázik, Studer is megembereli magát erre, kétszer kettő. Meg egy belga időkérés: 67–47.

33. perc Raksányi keze ismét elsült, Meesseman homályt hajít, majd eladja ő is. Turner középtávolija közelről sem pontos: 65–43.

32. perc Raksányinak összejön a tripla, de hiába, ha Wauters akadálytalanul eljut a kosár alá, Horti meg ziccerben rossz döntést hoz. ELKÉPESZTŐ! Carpréaux triplája rossz, de ő maga megy érte, ziccer, bent. Önkívületben játszik ma ő is…

31. perc Delaere bedobja, a büntetőt is, Határ eladja. Aztán lépéshiba… Carpréaux tempója csodás. 61–37

31. PERC FOLYTATJUK!

ÉRTE IS HARCOLNAK a magyarok, szorítunk neki mi is!

30. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

29. perc Meesseman elrontja ezt is, majd javít, mert ismét a belgáké a lepattanó. Hiába pontatlan Meesseman, a sikertől a magyar csapat messze van… 57–37

28. perc Horváth és Horti be, Turner és Határ be, Studer nulla pontos, most személyit kap. Delaere a felét bedobja. Horti kísérlete rossz, a lepattanó nem a mienk. Rontanak, de Dubei révén mi is. Wauters dettó, ritka madár most a pontosság. Studer végre betalál: 55–37.

27. perc
Wauters irgalmatlan homályt dob, de a lepattanó az övék, majd Dubei ront. Turner zseniális cselekkel tör a kosár alá, de ez is lejön a vasról. Ilyen ez a meccs. És még ilyenebb: Allemand hármassal szomorít bennünket. 54–34.

26. perc
Kész csoda, jön a második büntetőnk, Határ: egy bent. A második is.

25. perc
Határ a földön, Linskens a pontlistán plusz kettővel, Dubei odacsap Allemand-nak, két pont, és plusz dobás. Kihagyja: 51–32.

24. perc Raksányi kétszer is eladja, Allemand beváltja egy duplára, kettős csere nálunk. És magyar időkérés: 47–30.

23. perc Nauwelaers tripla, Raksányi hármassal, Zele duplával tromfol. 45–30

22. perc Itt az ötödik K. Mestadgh-tripla, Zele eladja, Határ blokkol. Raksányi eladja. 42–25

21. perc Két-két dobóhibával, majd Turner után Zele is triplát ront, Turner megindul, felteszi jobb kézzel… nagyon mellé. Nem igaz! Turner labdát csen, egyedül megy kosárra… és nincs bent. K. Mestdagh pedig udvariasan félreállt már.

21. PERC FOLYTATJUK!

A februárra kiírt kvalifikációs tornák helyszínei még nincsenek meg, erről csak a teljes mezőny ismeretében határoz a FIBA. Ami biztos, a magyar válogatottnak valahogy nyernie kellene szombaton, mert utána talán nagyobb eséllyel vívhatná meg sikerrel magát a selejtezőt.

A tokiói olimpián 12 női csapat verseng majd a kosárlabdatornán. Két hely már elkelt, a rendező Japán alanyi jogon, az Egyesült Államok világbajnokként tagja a mezőnynek. A további tíz hely négy selejtezőtornán dől el, minden helyszínen négy-négy csapat harcol a kvótáért. A furcsaság az, hogy a kvalifikációs tornán Japánnak és az Egyesült Államoknak is indulnia kell, de lényegében mindegyik kvartettből három csapat kijut az olimpiára. A selejtezőbe Európa hat, Amerika és Ázsia/Óceánia egyaránt négy, Afrika két együttest delegál.


(Forrás: http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019/game/0607/Belgium-Hungary#tab=boxscore)


20. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

20. perc

Carpréaux a háta mögött passzol, odacsapunk K. Mestdaghnak. Nem is hibázik, Dubei azonnal válaszol szerencsére, 20 másodperccel a vége előtt belga támadás, előtte belga időkérés. 38–25 Allemand két büntetőig jut, egy bent: 39–25.

19. perc

Turnernél támadóhiba, Raman meg betalál duplakísérletéből, 13 pont a belgák előnye. Mi meg eladjuk… majd ismét. A kilencedik eladott labda! Meesseman elrontja a dobást egy szép megindulás után, de övék a labda, K. Mestdagh jön a negyedik hármasával. Turner válaszol, a második neki: 36–23.

18. perc

Carpréaux bedob két büntetőt, majd Nauwelaers is. Határ ziccert ront, szerencsére K. Mestdagh is. Időt kér Székely mester. 31–20

17. perc

A bírók sincsenek velünk, Raman odaüt Hortinak, az övék a labda. Horti végre betalál, és még büntető is. Csont nélkül. 27–20

16. perc Belga hiba, de a lepattanó az övék, Zele odacsap, ötödik csapatfault. Két büntető: egy pont Allemand-tól… majd még egy. 27–17

15. perc Határ és Meesseman is ront, Turner is. Határ labdát szerez csoda harcosan, Linskens elől a palánkunk alatt, de Raksányi elrontja a dobást, kilép a pályáról. Linkskens a földön, ápolás. Raksányinál már a harmadik személyi hiba, Wauters büntet is. Turner hármassal próbálkozik… nem jó! Aztán meg eladjuk: 25–17!

14. perc Turner elveszíti, bezzeg Linskens kisasszony megoldja, majd Határnál támadóhiba. Turner odacsap Linskensnek, két büntető. Az első bent, majd a második is. 24–17, nem volt még magyar kosár a pihenő után!

13. perc Allemand szép betörés után felteszi közelről: 20–17. Magyar időkérés.

12. perc Meesseman újfent hibázik, tempózott, bezzeg K. Mestdagh! 18–17!

11. perc A belgák jönnek, de Határ azonnal szerel, majd bemutat egy lépéshibát. K. Mestdagh triplázik ismét, egy-egy rossz támadás után. Kifutunk a támadóidőből, ilyen még nem volt a meccsen.

11. PERC FOLYTATJUK!

Nem is rossz egy topcsapat ellen, csak így tovább! Nem adott el egyetlen labdát sem a magyar csapat.

10. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

10. perc Mestdagh ront, de Dubei odacsapott. Jól tette, mienk. Dubei szép passzát Határ a kosárra dobja.

9. perc Dubei ront szép betörés után, Határ visszaszerzi, Horváth eltol egy triplakísérletet. Raman dettó, Turner ez után ziccerben, és bent is van. 12–17!

8. perc Vanloo eladja, majd odacsap, ismét mi jövünk, a balról Dubei betalál, de aztán K. Mestdagh hármast szór, szokása szerint. K. Mestdagh most eladja, Varga szerel, Horváth pincérdobással kísérletezik, de nem jó. Kis frissítés, Varga le, Határ be, K. Mestdagh beszór egy büntetőt… majd még egyet. 12–15

7. perc Varga eladja, két belga összeszalad, megúsztuk. Lökték egymást a lepattanóért, Horti büntet. 7–13

6. perc Nauwelaers triplázik, előtte volt egy kétpontos magyar kosár, Hortitól. 7–11

4. perc Nagy a kapkodás, percek óta nincs kosár, Dubei és Horti áll be Határ és Raksányi helyére aztán. Turner és főleg Határ remekül védekezik, és fogjuk keményen a palánk alatt Meessemant. 2–9

3. perc Megvillan Meesseman, majd három dobást is elrontunk. Mestdagh dettó.

3. perc Kilenc nulla már ide, belga időkérés, Turner az előbb hármast dobott. Betolta a busz a csapatot?

1. perc Egy Határ-duplával majd védelmi sapkázással. Aztán övé a lepattanó is, majd ziccert ront. Turner odateszi azonban magát: 0–4. Sőt, elkap egy labdát, megduplázza ezt is, 0–6.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A belgák tiszta fehérben, a mieink tiszta pirosban.

A magyar válogatott 11.20-ra érkezett meg a csarnokba, a busz késése miatt. Amikor nyilvánvaló lett, hogy nem jön meg időben a szállodába a jármű, a magyar vezetők megkérték a belgákat, hogy az ő, időben induló buszukon utazhasson a magyar csapat, de a sportszerű, udvarias belga vezetők igazán európai módon erre nemet mondtak.

Az Eb adatbankja ITT!

Éppen ezért rendeznek a négy negyeddöntős vesztesnek még egy-egy mérkőzést, amely arról dönt, hogy a torna első négy helyezettje mellett melyik az a további kettő, amely kvalifikációs viadalon vehet  részt februárban. A magyar csapat a drámai körülmények között elbukó belgákkal csap össze, ha nyer, örülhet, viszont az 5. helyért nem lesz már újabb meccs.

Az már az Európa-bajnokság előtt világos volt mindenki számára, hogy az első hat között kell végeznie annak a csapatnak, amely ott szeretne lenni a 2020-as olimpián.

Az már korábban nyilvánvaló volt, hogy a szombati programban az elődöntők kapják a két utolsó helyet, előtte viszont szintén van két összecsapás, melyek az olimpiai selejtezős részvételért zajlanak. A pontos időpontokat még csütörtökön, késő este kihirdette a nemzetközi szövetség, és nem is lepődtünk meg, amikor kiderült, hogy ismét mi játszunk a legkorábban a játéknapon, mégpedig 12.30-tól (aztán 15 órától következik az Oroszország–Svédország összecsapás).

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Belgrádból tudósítja: Bobory Balázs (szöveg), Koncz György (fotó)

Egészségügyi szempontból majdnem mindenki rendben van, egyedül Studer Ágnes nem öltözött át a pénteki edzésre, hiszen a britek ellen egy ízben rosszul esett a csípőjére, de szinte bizonyos, hogy ezért nem kell kihagynia a belgák elleni csatát.

„Világklasszis csapattal találkozunk, amelynek soraiban ott van Emma Meesseman, akit a világ egyik legjobb játékosának tartok – folytatta Székely Norbert. – Nem csak fizikai szempontból kiemelkedő, hanem mentálisan is, tudatos, értelmes sportoló. A belgák megmutatták már, hogy milyen szép kosárlabdát tudnak játszani, nekünk a lehető legnagyobb ellenállást kell mutatnunk és nem adhatjuk fel a győzelmi reményeinket sem. A szombati ellenfelünk sem hibák nélküli, keressük és remélem, hogy meg is találjuk gyenge pontjaikat.”

Persze a megfelelő felkészüléshez tiszta fej szükségeltetik, és ezt már közvetlenül az elvesztett negyeddöntő után hangsúlyozta Székely Norbert, aki kijelentette, elsősorban most a pszichével kell foglalkozni.

„Ezt meg is tettük, sokat beszélgettünk, elemeztünk – kezdte a szövetségi kapitány. – Ahhoz, hogy egy ilyen vereség után sikeres legyen a felkészülés a következő meccsre, ahhoz nagy emberi tartás kell. A pénteki edzésfeladatok összeállításánál is figyeltünk arra, hogy tudjuk mivel kizökkenteni a lányokat abból a morózus állapotból, amelybe esetleg kerülhettek a britek elleni meccs után.”

„Szerencsére már felszáradtak a könnyek, de én azért elég nehezen viselem az ilyen kudarcokat – mondta Raksányi Krisztina, a mieink csapatkapitánya. – Borzasztóan szerettem volna a britek ellen nyerni és bejutni a legjobb négybe, de nem sikerült, nem csoda, hogy nagyon csalódott voltam. Estére azért összeszedtem magam, és mondtam is a csapatnak, hogy a vacsoráig lehet sírni, kiabálni, aztán onnantól csak a belgák elleni meccsel foglalkozunk. Kértem, hogy ne legyen egymásra mutogatás, mert nem egyszemélyes felelősség egy mérkőzés elbukása, együtt nyerünk, együtt veszítünk.”

A britek elleni fájó vereséget próbálja feldolgozni a magyar válogatott, amire nagy szükség is van, hiszen az olimpiai selejtezőért szombaton Belgiumot kellene legyőzni.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–BELGIUM NŐI KOSÁRLABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Neked Ajánljuk