Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat – hvg.hu

Simán, nyolc góllal kikapott a tartalékos csapattal kiálló magyar válogatott a legjobbjait felvonultató spanyoloktól a világbajnokság középdöntőjének utolsó meccsén, amelyen a csoportelsőség volt a tét.

A mindeddig hibátlan csapatból ezúttal Bánhidi Bencét, Lékai Mátét, Mikler Rolandot és Rodríguez Pedrót nem nevezte a szakmai stáb, de több fix kezdőt is pihentettek.

A spanyolok fölénye már a meccs kezdetén érezhető volt, de akkor a magyarok – egy hét a hat elleni támadássorozattal – még fel tudtak kapaszkodni egálra. Azután azonban az ellenfél fokozatosan építette ki a mind nagyobb előnyét, a magyar játékosok hibáira alapozva.

©

Gulyás István szövetség kapitány a mérkőzés után az M4 Sportnak elmondta: senkit sem kell elmarasztalni az együttesből, mindenki tette a dolgát, ahogy tudta. A hat gólos spanyol előnnyel induló második félidőben az volt a cél, hogy faragjanak a hátrányból, amit azonban nem sikerült teljesíteniük.

Az időkérésnél azt láttam, hogy talán még szégyellték is magukat. Ezért mondtuk neki, hogy emeljék fel a fejüket, és harcoljanak”

– magyarázta az edző.

Gulyás szerint a meccs végéig az első féldőben elkövetett technikai hibákat nyögte a csapat: „A kezünkbe adtunk sok labdát, ezt cipeltük magunkkal végig” – tette hozzá.

Győri Mátyás, a Tatabánya irányítója a visszakapaszkodáskor, az első félidő közepénél úgy érezte, talán meccsben lehetnek az ellenféllel, de hamar világossá vált számára is, hogy ebben az összeállításban nem lesz sanszuk. „Gyermeteg technikai hibákat követtünk el. Én kétszer elejtettem a labdát, mindkétszer egy másodpercen belül gólt kaptunk.”

©

A védekezésról szólva azt mondta, egyáltalán nem tudták felvenni a fonalat. „Mindig sikerült úgy lecsúsznunk róluk, hogy száz százalékos ziccerben lőhettek” – magyarázta, hozzátéve: szerinte nincs okuk lógatni az orrukat. Azt is mondta, hogy hiába érték el az elődöntőbe jutással az előzetesen kitűzött célt, még többet szeretnének: „Éhesek vagyunk, szeretnénk feljebb törni.”

Balogh Zsolt, a Tatabánya átlövője arról beszélt: ez a csapat nem játszott olyan önbizalommal, amilyennek kellett volna. „Nehéz mit mondani, nem így szerettük volna befejezni a középdöntőt” – fűzte hozzá, és megjegyezte:

Tapasztalatszerzésre jó volt ez a meccs, megtudtuk, hogy hogy nem szabad játszani a spanyolok ellen.”

A technikai hibák mellett a problémák között említette még, hogy nagyon statikusak voltak a támadásaik, és sok mindent nem tartottak be az előzetesen megbeszélt taktikából. „A félidőben meg is kaptuk, hogy keveset valósítottunk meg belőle.”

©

Ő is úgy gondolja, hogy ez az eredmény nem lesz hatással a következő fordulóra, mert tudták előre, hogy a spanyolok ebben a felállásban erősebbek lesznek. „Átgázoltak rajtunk, nem volt esélyünk, még ha a végén tudtunk is kozmetikázni” – jegyezte meg.

A magyar válogatott szerda este a franciával, a spanyol pedig a norvéggal játszik a negyeddöntőben.

A meccs krónikája

A kulcsemberek hiánya az első percekben rányomta bélyegét a magyarok játékára: sok volt a hiba mezőnyben, támadásban pedig a rontott lövés, ezt kihasználva a spanyolok kilenc perc alatt 7-2-re elhúztak. Ezt követően emberhátrányba kerültek, a kapusuk helyett mezőnyjátékost küldtek be, a magyar csapat pedig labdaszerzések után többször is az üres kapuba lőtt, így négy perc alatt sikerült egyenlítenie (7-7).

A játék képén és a hibák – leginkább a labdaeladások – számán látszott a tétnélküliség, ezért a magyarok szakmai stábja húsz perc után, 14-10-es hátránynál időt kért. Az ellenfél lendületét ez sem törte meg, a jobbszélső Ferran Solé találataival újra elhúzott az Európa-bajnok.

A szünet után Borbély Ádámmal, Bodó Richárddal, Bóka Bendegúzzal és Máthé Dominikkal frissült a csapat, de a játék továbbra is nagyon akadozott, a védekezés és a támadójáték sem működött hatékonyan. A spanyolok könnyedén szerezték góljaikat, 14 perc alatt 7-0-s sorozatot produkáltak, ezzel eldöntötték a meccset (28-16).

©

A folytatásban Gulyás István időkérése után egy 6-1-es sorozattal sikerült némileg csökkenteni a hátrányt, de a súlyos vereség ekkor már nem volt elkerülhető. A magyar csapat ezzel elveszítette százszázalékos mutatóját, a spanyolok viszont továbbra is veretlenek a tornán.

A mezőny legeredményesebb játékosa Ferrán Solé volt nyolc góllal, Aleix Gómez hétszer talált be. Gonzalo Pérez de Vargas 17, Székely és Borbély három-három alkalommal védett. Bodó Richárd mind a hat lövését elhibázta.

A Telekom Veszprém jobbátlövője, Jorge Maqueda négy góllal, kapusa, Rodrigo Corrales két védéssel, a Szeged irányítója, Joan Canellas két találattal járult hozzá a sikerhez.

A két együttes 38. egymás elleni meccsén 13 magyar siker és öt döntetlen mellett 20. alkalommal nyertek a spanyolok.

Neked Ajánljuk