Így cseleznék ki az oroszok az UEFA tiltását – Mandiner

Nem játszhat az orosz fociválogatott. Vagy mégis?

Az Orosz Labdarúgó Szövetség (FUR) pénteken tanácskozik arról, hogy kilép-e az európai szövetségből (UEFA) és csatlakozik az ázsiai konföderációhoz (AFC). A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után –

felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a saját égiszük alatt zajló nemzetközi sorozatokban.

Az orosz válogatott így lemaradt a vasárnap zárult katari világbajnokság pótselejtezőjéről és nem vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokság kvalifikációjában sem. A nemzeti csapat mindössze három barátságos mérkőzésen lépett pályára a szankciók bevezetése óta: a kirgiz, a tadzsik és az üzbég válogatott ellen.

Amennyiben a FUR kérelemmel fordult az AFC-hez és az pozitívan áll hozzá, úgy az oroszok részt vehetnek az Ázsiában zajló sportági eseményeken. Nem ez lenne az első példa konföderáció-váltásra: Izrael 1992-ben pártolt át az európai szövetséghez, miután az AFC politikai okokból felfüggesztette tagságát, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején az AFC-hez.

A labdarúgók mellett más sportágak képviselőinek is Ázsiában nyílhat lehetőségük versenyzésre. A múlt héten ugyanis egy olimpiai csúcstalálkozón elfogadták az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) javaslatát, amellyel megkönnyítenék orosz és fehérorosz versenyzőknek az ázsiai olimpiai kvalifikációs versenyeken való indulását.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Neked Ajánljuk