Igazságos Fradi-döntetlen a Qarabag ellen a BL-ben – Telex

Miután a kazah Tobolt, és a Slovan Bratislavát is elbúcsúztatta a Ferencváros, a Bajnokok Ligája harmadik körében az azeri Qarabagot kapta, amelyik a lengyel Lech Poznanon és a svájci Zürichen lépett át. Előbbi 5-1-gyel, utóbbit 3-2-vel küldte haza. A szellemváros folyamatosan nemzetközi kupasorozatban főtáblára kerülő csapatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A fogadóirodák esélyesebbnek gondolták a hazai csapatot még akkor is, ha a legértékesebb csatáruk, a brazil Kady sárga lapjai miatt nem játszott, ahogy Richard Almeida is eltiltás miatt hagyta ki a meccset. A védelemből Medvegyev és a kolumbiai Medina sérülés miatt hiányzott. A Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov ugyanazt a kezdőcsapatot küldte ki, amelyiket Pozsonyban. Dibusz állt a kapuban, Botka Endre a védelem jobb szélén, mindenki más légiós.

A 17. percben első komolyabb helyzetét kihasználta a Ferencváros. Civic ívelt be szögletet, Laidouni 17 méterről kapásból visszalőtte, a kapus bravúrral hárított a jobb alsó elől, a kipattanót Knoester a felső lécre rúgta, de az onnan kivágódó labdát Boli három méterről a kapuba bólintotta. Civicnek volt egy igen veszélyes szabadrúgása is, amit Mahammadalijev nagy bravúrral ütött szögletre a rövid felső sarok elől.

A 34. percben egyenlített az azeri csapat, miután egy labdakihozatalba hiba csúszott, és szabadrúgást kapott 23 méterről a Qarabag. Ozobic lapos és erős bombája után Dibuszról előre pattant ki a labda, Owosu berobbant rá, és mivel a vetődő magyar kapus még a földön volt, nem volt nehéz dolga három méterről a kapuba passzolnia. A mieink egy kontra végén megszerezhették volna újra a vezetést, Tokmac ugratta ki tökéletes ütemben Traorét, aki lefutotta a védőjét, de a kapus lába mellett nem tudta elgurítani a labdát. Az első félidő utolsó pillanataiban a Qarabag egy mintaszerű és jól megkomponált támadás után gólt lőtt, de a videószobában kiderült – ebben a körben már használják -, hogy a jobb szélen megiramodó Vesovic egy lépéssel előbb indult, mint a középen tartózkodó védők, így érvénytelenítették a találatot.

A második félidőben többet volt a labda a hazai csapatnál, helyenként beszorították a Fradit, ám a próbálkozásaik erőtlenek voltak, Dibusz pedig rendre a helyén volt. A másik oldalon a csereként beálló Kovacevic a 69. percben az első labdaérintésből gólt szerezhetett volna, de a védők mentettek a fejese után.

Az utolsó tíz percre újra nyílt és élvezetes lett a meccs.

A 86. percben hatalmas hazai lehetőség maradt ki: Bajramov cselezett két védő között a bal szélen, átjutott rajtuk, keményen lőtte középre a labdát, Mustafazade szemben az üres kapuval csak térddel beleérni a labdába. Ha nem a középhátvéd van ott, hanem valamelyik képzettebb csatár, akkor vezethetett volna a Qarabag. Nem sokkal később Tokmac válaszolt egy lövéssel, de mellément. A 89. percben Dibusznak kellett mentenie egy éles szögből leadott lövést, nagy mázli volt, hogy kapura akart lőni Owosu, és nem passzolni középre a viszonylag tisztán álló társához.

Civic utolsó szöglete is veszélyes volt, Traoré csak belepiszkálni tudott a labdába négy méterről, amit magához ölelt a kapus a gólvonal előtt. Ez volt az utolsó esemény. A visszavágót a jövő kedden rendezik a Groupama Arénában.

Qarabag – Ferencváros 1–1 (1–1)
Baku, 30 ezer néző, v.: Andreas Ekberg (svéd)
gólszerzők: Owusu (34.), illetve Boli (18.)
Qarabag: Mahammadalijev – Vesovic, Musztafazada, Huszejnov, Bajramov – Qarajev, Jankovic (Romao, 84.) – Owusu, Ozobic (Sejdajev, 79.), Zoubir – Wadji (Leandro Andrade, 93.)
Ferencváros: Dibusz – Botka, S. Mmaee (Thelander, 57.), Knoester (Kovacevic, 68.), Civic – Laidouni (Besic, 88.), Esiti – Nguen, Zachariassen, Traore – Boli (Vécsei, 68.)

Neked Ajánljuk