Hosszú szédítő idővel mutatkozott be, Késely 3. helyen döntős – Index

A vizes világbajnok vasárnapi versenynapján rendeznek először úszódöntőket, és a magyarok bemutatkozása összességében jól sikerült.

Késely Ajna a harmadik helyen jutott a 400 gyors döntőjébe, 4:03,51-gyel egyéni csúcsot is felállított, és délelőtt ilyen teljesítményre még nem volt eddig képes. Kapás Bogi ugyanezen a távon hetedik lett, így ő is úszhat a magyar idő szerint 13 órakor kezdődő döntős programban.

“Boldog vagyok, mert döntőbe jutottam. Mondjuk, amikor megláttam az időt, akkor jöttem rá, miért is nem fáradtam el. A fináléba mindenképpen szeretnék 4:03 alá bemenni”

– nyilatkozta az MTI-nek Kapás.

Hosszú Katinka a 200 vegyes selejtezőjéből félelmetes idővel ment tovább (2:07,02). Ehhez nem is kell mást írni, csak azt, hogy a saját világcsúcsa 2:06,12.

Ilyen gyorsan ezen a távon előfutamban még senkisem úszott.

Ezen a távon még van középdöntő is, Hosszú formáját látva garantáltan ott lesz a hétfői nyolcas döntőben. Jakabos Zsuzsa a 17. lett, ő nem úszhat még egyszer.

50 pillangón a zentai születésű, de a tavasszal a magyar színeket választó Szabó Szebasztián 23,07-es idővel a negyedik helyen lépett tovább a 16 közé, Cseh Lászlónak nem sikerült a bemutatkozása, de neki egyébként is 100 pillangón kell jobban úsznia. Kritikusan elismerte, a 23,94-es ideje még a százhoz is gyenge lett volna. 32. helyen zárt.

A győri színekben versenyző Szabó a 4×100-as férfi gyorsváltóban is medencébe ugrott, és a csapat a nyolcadik helyet elcsípve lett döntős, egyben megszerezte az olimpiai kvótát is. Az esti döntőben Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter és Németh Nándor úszik majd, mert Szabó az 50 pillangó elődöntőjére koncentrál.

100 pillangón Szilágyi Liliána, 100 mellen Horváth Dávid próbálkozott, de egyikük ideje sem volt elég ahhoz, hogy még egyszer úszhassanak.

(Borítókép: Hosszú Katinka a 200 méter vegyesúszás előfutamában a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Neked Ajánljuk