Ha otthon nem is, Európában trónra ülhet a Telekom Veszprém – NSO – Nemzeti Sport

Szombaton a Telekom Veszprém játssza a Bajnokok Ligája négyes döntőjének első elődöntőjét a jó formában lévő lengyel Kielce ellen, de Momir Ilics vezetőedző szerint semmi különlegeset nem kell nyújtaniuk, csak úgy játszani, mint egész idényben tették. 

A BL-idény legjobb irányítójának választott Kentin Mahé tökéletes játéka is kell ahhoz, hogy a végén a Veszprém örülhessen (Fotó: Szabó Milós)

Egy hete volt arra a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, hogy a Pick Szeged ellen – kevesebb idegenben lőtt góllal – elveszített bajnoki döntő után egy még nagyobb feladatra, a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjére, és a Kielce elleni elődöntőre felkészüljön. Ezért az elmúlt hét egy kicsit lazább edzésekkel telt, a lényege az volt, hogy a játékosok teljes mértékben a hétvégére hangolódjanak.
„Nem volt olyan nehéz a feladatom, mint gondoltam, sőt, kifejezetten örültem annak, amit láttam a srácokon, hogy pontosan tudják, a bajnoki döntőben egy szerencsétlen helyzeten múlt minden, és azt sem felejtette el senki, hogy egyébként szinte végig nagyon jól játszottunk a szezonban. Nagyon büszke vagyok ezekre a srácokra, egy rossz szavam sem lehet rájuk, el kell fogadnom nekem is és nekik is, hogy ilyen a sport” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Momir Ilics, a Veszprém edzője.

Vadkerti Attila, 112-szeres válogatott kézilabdázó
„A mezőny most nagyon kiegyenlített. A legkiegyensúlyozottabb formában talán a Kielce van annak ellenére, hogy simán elbukta a Lengyel Kupa-döntőt a Plock ellen, így láthattuk a gyenge oldalát is. Bevallom, én Kielce elleni elődöntőt akartam, szerintem ellene van a legnagyobb esély a továbbjutásra, és a Veszprém óriási lendülettel tud játszani, ha belejön, ezt már láttuk. A Kielce játéka hasonlít a Szegedéhez, és az elveszített döntő miatt a Veszprém sebzett vadként megy Kölnbe, ami mellette szól. A két csapat taktikailag sok újat nem tud mutatni egymásnak, a kapusok teljesítménye sokat számít, ebben mindketten erősek, és ha a Veszprém mezőnyben is hozza az Aalborg elleni teljesítményt, és azt a csapatjátékot, amit az elmúlt meccseken, akkor meglesz. A Kiel akkor is megy előre, ha csak hét játékosa van, a Bundesligában ezt szokta meg, a Barca pedig talán nem emelkedik ki annyira, de a katalánoknál mindig elvárás a győzelem. A mostani négyes döntő különlegessége éppen az, hogy senki sem lóg ki a sorból sem felfelé, sem lefelé.”

A szakember egyébként elégedett azzal, ahogy az együttes lépdelt előre, ahogy az idény során játékban fejlődött, és ahogyan a csapategység kovácsolódott, amely mostanra az egyik legnagyobb erőssége lett. A tréner szerint azért sem lehet elégedetlen, mert eljutottak a BL négyes döntőjéig úgy, hogy az idény elején csak azt tűzték ki maguk elé, hogy a csoportból továbbjussanak.

„A Kölnbe kijutó csapatok közül rajtunk kívül mindegyik, a Barca, a Kiel és a Kielce is csoportja első két helyének valamelyikén végzett, azaz egy párharccal kevesebbet játszott, mint mi. Elődöntős ellenfelünk, a Kiel­ce ráadásul éppen a mi nyolcasunk élén zárt, miközben mi csak a negyedikek voltunk, így emiatt nyilván van valamennyi lélektani előnye – fogalmazott Ilics. – Mielőtt kiutaztunk, azt mondtam a játékosaimnak, az elődöntőben nem kell semmi különlegeset nyújtanunk, egyszerűen csak kézilabdázzunk úgy, ahogy tudunk, játsszuk a saját játékunkat, ahogy egyébként egész idényben csináltuk, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.”

Bár nehéz rangsorolni, Ilics szerint az idény során a Kielce játszott talán a legjobban és a legkiegyensúlyozottabban, a csoportkörben oda-vissza megverte a Barcát, otthon simán legyőzte a PSG-t, a negyeddöntőben pedig erőlködés nélkül, két győzelemmel búcsúztatta a francia Montpellier együttesét. A tréner szerint igaz, hogy Talant Dujsebajev játékosai a vártnál simábban kikaptak a hazai rivális Wisla Plocktól a Lengyel Kupa döntőjében, ami azt is mutathatja, hogy hanyatlik a gárda formája, de egyrészt nem tudni, mennyire vették komolyan, másrészt a nagy meccseken rendre össze tudták kapni magukat.

„Igazi álomcsapatuk van, támadásban különösen erősek, nagyon gyorsan játszanak, nemcsak beállóban, egy egy elleni játékban és távolról is megvannak a lövőik, így a védelemnek meg kell osztania a figyelmét  – tette hozzá Ilics. – Ugyanakkor a mi védekezésünkkel elégedett vagyok, remek az összhang a kapusainkkal, akik remekül segítik a támadásainkat is.”

Szombaton 15.15-kor a Telekom Veszprém játssza a BL négyes döntőjének első elődöntőjét a Kielce ellen, majd 18 órától a Barca–THW Kiel összecsapás után alakul ki a döntő és a bronzmeccs párosítása.

„BÁRCSAK ILYEN EGYSZERŰ LENNE” – TELJESÜL LÉKAI MÁTÉ SZÜLINAPI KÍVÁNSÁGA?


A VESZPRÉMI SZURKOLÓKTÓL VOLT HANGOS KÖLN

Éles József, világválogatott kézilabdázó
„A Kielce ellen senki sem mehet biztosra, de nem erősebb, mint a Barca vagy a Kiel, amelyből pedig kiesett a világ egyik legjobb beállója és balátlövője, akiket nem lehet pótolni, ugyanakkor láttuk már a németeket nyolc-tíz emberrel BL-t nyerni. A Veszprém és a Kielce között az fog dönteni, hol lesz egy vagy több nyerőember, aki fel is vállalja ezt a szerepet, mint három évvel ezelőtt Nenadics, aki szinte egymaga verte meg a lengyeleket. A játékosok profik, túl kell tenniük magukat azon, hogy a bajnokság elment, mert ha szomorkodnak rajta, arra a négyes döntő is rámehet. Ha a Veszprém védekezése összeáll, jó kapusteljesítménnyel mögötte bárkinek nagyon nehéz legyőzni. A Kielce a betonvédelme mellett minőségi lövőkkel rendelkezik, a Barcában véd a világ legjobb kapusa, és a villámgyors lerohanásokat senki sem csinálja úgy a világon, mint a Barca, de a támadása felállt fal ellen néha akadozik. A Veszprémnek a Kielce elleni elődöntő vízválasztó lesz, de ha bejut a fináléba, szerintem meg is nyeri.” 

VÉLEMÉNYEK

Gulyás Péter, a Telekom Veszprém másodedzője: Minden ugyanolyan, mint amikor játékosként jártam Kölnben. A legjobb része, hogy egyáltalán eljutottunk ide, sok klub nem lehet itt. Először is olyan csapatot szerettünk volna építeni Momóval, amely folyamatosan fejlődik. Ezt a srácok elérték, rengeteg munka van abban, hogy a csapat bejutott a final fourba. Az edzői munkánk során a közösséget részesítettük előnyben, amelyben mindenkinek konkrét feladata van, egy családként működünk együtt. Kisebb lett a keret is, ezáltal mindenkinek megvan a maga játékideje, mindenki érezheti, hogy fontos. Az idény végére olyan csapat formálódott, amely minden akadályt képes legyőzni. A Kielce szerintem az idény legjobb csapata, amely azt mondatja, hogy ők az elődöntő esélyesei, de szeretnénk erre rácáfolni. Újra szeretnénk a szűk elithez tartozni, amibe a lengyelek mellett a Barcát és a Kielt sorolhatjuk. A játékosoknak azt hangsúlyoztuk, hogy élvezniük kell a hétvégét, amiből még valami szép is kisülhet.

Gasper Marguc, a Telekom Veszprém jobbszélsője: – Nehéz hétvége volt ez előző, mert egész évben remekül ment a játék, erre az utolsó bajnoki meccset elbuktuk, és ezzel a trófeát is… De a Bajnokok Ligája ugyanilyen fontos, és az elmúlt héten képesek voltunk arra, hogy csak a Kielcével foglalkozzunk. A lengyelekkel már kétszer is játszottunk az idényben, egyszer győztünk, egyszer veszítettünk ellene, az esélyek most is egyenlőek. Remekül játsszák meg a beállókat kettő kettőben, erre nagyon kell figyelnünk, és szeretnénk valami különlegeset nyújtani a pályán, amivel kapcsolatban nekem csak jó érzéseim vannak. A két együttesnek nincsenek titkai egymás előtt, az apró részletek döntenek majd, ki lesz motiváltabb, ki lesz jobb formában szombaton. A négy csapatból hárman már játszottunk egymással, és mindenki legyőzött már mindenkit, csak a Kiel a kivétel. Nekem ez lesz a hatodik négyes döntőm a Veszprémmel, idén nem sok ember számolt azzal, hogy mi is itt leszünk Kölnben, talán meglepetést okoztunk nekik a kijutással, ráadásul még nem mondtuk ki az utolsó szót!

Sipos Adrián, a Telekom Veszprém beállója: – A csapat és én is jól érezzük magunkat Kölnben, bár nyilván az egy héttel ezelőtti események még ott maradnak bennünk egy darabig. De szerintem nem lesz gond a koncentrációval, hiszen minden kézilabdázó álma, hogy a világ legjobb csapatai ellen játsszon. Az elmúlt héten kicsit lazábban, játékos edzésekkel kezdtük a felkészülést, a lényeg az volt, hogy jobb legyen a hangulat – nem mintha ne lett volna eddig is nagyon jó! Igyekeztünk felkészülni, videózni, bár sok időnk nem volt az utazás miatt, és ilyenkor különösen sok a tennivaló. A Kielce elleni csoportmeccseink már régen voltak, és ez más párharc is lesz – a győzelem fontosabb mindkét csapatnak. A védelmünk többször nagyon jól teljesített az idényben, olykor hullámzóan, az viszont tagadhatatlan, hogy fokozatosan fejlődött, kerestük a megoldásokat, középen forgattuk a párosokat. Nem az számít, eddig ki milyen formában játszott, hanem hogy szombaton mire lesz képes. Mindenkinek voltak gondjai idény közben, egyik csapat sem jött százszázalékosan Kölnbe.
Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója: – A srácok jól vannak és elszántak. A bajnoki döntő kudarcát még fel kell dolgozniuk, az nem megy ilyen hamar, de hogy mennyire sikerült ezt félretenni, az csak a Kielce elleni elődöntőben derül ki. Mindenkiben van bizonyítási vágy, szeretnénk az egy héttel ezelőtti botlást jóvátenni, tudjuk, mi a tét szombaton és vasárnap. Az elmúlt időszakban sokat gondolkodtam, főleg a Szeged ellen az utolsó pillanatban elveszített döntő után, hogy biztosan nekünk is lesz szerencsénk, el fog jönni az az idő is. Az elmúlt hét fő feladata a mentális frissesség fenntartása volt, mindenki tíz-tizenegy hónapot dolgozott, és most itt lehet a nemzetközi klubkézilabda fő eseményén. Évről évre erősödik az európai mezőny, nagy dolog, hogy ott tudunk lenni a legjobbak között. Nekünk a Kielce elleni szombati meccs felér a döntővel, ebből kell a legtöbbet kihozni. Bizakodásra ad okot, hogy az idényben egyszer már le tudtuk győzni a lengyeleket, akik ellen a technikai hibák száma és a kapusok teljesítménye fog dönteni. Ha a védelem stabil lesz, van esélyünk a győzelemre.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ (Köln, Lanxess Aréna)
ELŐDÖNTŐ (JÚNIUS 18.)

15.15: Telekom Veszprém–Kielce (lengyel) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Mads Hansen, Jesper Madsen (dánok)

18.00: THW Kiel (német)–Barcelona (spanyol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Nenad Nikolics, Dusan Sztojkovics (szerbek)

HELYOSZTÓK (JÚNIUS 19.)
15.15:
 Bronzmérkőzés (Tv: Sport1)
Vezeti: Karim Gasmi, Raouf Gasmi (franciák)

18.00: Döntő (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Vezeti: 
Matija Gubica, Boris Milosevic (horvátok)

 

AZ IDÉNY ÁLOMCSAPATA
Kapus: Niklas Landin (THW Kiel)
Jobbszélső: Aleix Gómez (Barca)
Jobbátlövő: Dika Mem (Barca)
Irányító: Kentin Mahé (Telekom Veszprém)
Beálló: Kamil Syprzak (PSG Handball)
Balátlövő: Petar Nenadics (Telekom Veszprém)
Balszélső: Hampus Wanne (SG Flensburg-Handewitt)
Legjobb fiatal játékos: Tobias Gröndahl (Elverum) 
Legjobb edző: Talant Dujsebajev (Kielce)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Vincze Szabolcs, Nedelykov Tamás, Pusztai Viola

Neked Ajánljuk