Forma–1: bajban a Red Bull, elvehetik Verstappen vb-címét – Infostart.hu

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette a 2021-es költségekkel kapcsolatos vizsgálatának eredményeit, amelyből kiderül, hogy az Aston Martin és a Red Bull is túllépte a keretet – írja a gphirek.origo.hu.

A 145 millió dolláros költési korláttal mind a tíz csapat benyújtotta elszámolását az FIA-nak, és az Aston Martin eljárásbeli szabálysértést követett el, míg a Red Bull emellett egy túlköltekezési szabályt is megszegett.

A felülvizsgálat befejezésekor közzétett nyilatkozatában az FIA nem utal arra, hogy a Red Bull pontosan mennyivel költött többet a kelleténél a 2021-es szezonban, csak azt tudni, hogy

a túllépés a 145 millió dolláros limit 5 százalékán belül van.

A Red Bull számára a túlköltekezés miatt kiszabható büntetés akár utólagos pontlevonás vagy a 2021-es bajnokságból való végső kizárás is lehet, bár ezek elég valószínűtlenek. Valószínűbb a bírság, a fejlesztési idő csökkentése vagy a következő időszakra vonatkozó költségplafon csökkentése. Az Aston Martinra is büntetés vár, ám mindkét istállóra vonatkozó szankciót csak a „megfelelő lépések” meghatározása után fogják nyilvánosságra hozni.

A Red Bull nem sokkal a közlemény megjelenése után így reagált a Twitter-oldalán: „Meglepetten és csalódottan vettük tudomásul az FIA megállapításait, amelyek a »pénzügyi szabályok kisebb túlköltekezésére« vonatkoznak. A 2021-es beadványunk a költségplafon alatt volt, ezért alaposan át kell tekintenünk az FIA megállapításait, mivel továbbra is meggyőződésünk, hogy a vonatkozó költségek a 2021-es költségkorlát alatt vannak.”

Nyitókép: Twitter/Oracle Red Bull Racing

Neked Ajánljuk