Férfi kézi-vb: Az első nyolc közé kerülés a cél a magyar válogatott – Nemzeti Sport

Január 13-án kezdődik az egyiptomi 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság. A magyar válogatott pénteken kezdi meg a szereplését a Zöld-foki-szigetek ellen. A szerdai elutazás előtt sajtótájékoztatón beszélt a várakozásokról Gulyás István szövetségi kapitány, Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke, valamint Lékai Máté és Mikler Roland. 


Hirdetés

Nagy László ismertette a szövetség célkitűzését

Nagy László azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ismertette a szövetség által meghatározott célkitűzést. 

„Az elnökségi ülésen meghatároztuk a célokat, amelyek egybeesnek a válogatott ambícióival. Először is, minél több ponttal be akarunk jutni a középdöntőbe. A Zöld-foki-szigetek elleni meccs hiába ígérkezik könnyednek, mindig az első meccs a legnehezebb a világversenyeken, ezért semmiképpen sem becsüljük le az ellenfelünket. A csoport záró meccsén Németországot is szeretnénk legyőzni. Nem lesz egyszerű, nem mi vagyunk az esélyesek, de a csapatban, a játékosokban benne van a bizonyítási vágy. A folytatásban Lengyelország, Tunézia, Brazília és Spanyolország vár minket, ott is szeretnénk maradandót alkotni, hogy megvalósítsuk a szövetség elvárását: az első nyolc hely valamelyikén szeretnénk végezni.”

Gulyás István szövetségi kapitány elsősorban a felkészülésről beszélt. 

„Az edzések jó hangulatban teltek, a játékosok fegyelmezetten végezték a munkát. Hátrányt jelent, hogy nem tudtunk felkészülési mérkőzést játszani, nem láttuk, hogy mit kell még javítani. Bízunk benne, hogy az első két csoportmeccsen felvesszük a ritmust, meg tudjuk nézni, hol tartunk, és a németek elleni csoportdöntőre megfelelő állapotban érkezünk. Az esélyekkel kapcsolatban vakon tapogatózunk, a koronavírus nagyban befolyásolja a végeredményt. A megfogalmazott céllal kapcsolatban a játékosok pozitívan nyilatkoznak, a szakmai stáb is derűlátó, de lépésről lépésre haladunk és nagy jelentőséget tulajdonítunk az első mérkőzésnek. Nem szabad félvállról venni! A tavalyi Eb-kereten nem volt okunk változtatni, ahol ez mégis megtörtént, arra szakmai szempontból volt szükség. A fiúk az Eb-n letettek valamit az asztalra, bízunk benne, hogy a rutinos játékosokkal kiegészülve még ütőképesebbek leszünk. Több variációs lehetőséggel és más kézilabdával tudunk majd előrukkolni. 

A magyar válogatott 20 játékossal utazik Egyiptomba, a mérkőzésekre csak 16-ot lehet nevezni. Gulyás István elmondta, még nem tudják, ki lesz a négy kimaradó, nyilván mind a húsz játékosra számítanak, mindenkinek készen kell állni a bevetésre. Azt az információt is megosztotta, hogy Bodó Richárd gyermeke születése miatt két nappal később, január 16-án utazik a csapat után Egyiptomba. Az Eb-keretből a koronavírus miatt hiányzik a védelem oszlopa, Ligetvári Patrik, amely taktikai átalakítást igényelt, így a két belső védőposztot a beállók oldják meg. 

 

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy sok a bizonytalanság: időközben a csapatokat a tervezettől eltérően más szállodában szállásolják el a szervezők, valamint az első csoportellenfelünknél, a Zöld-foki-szigetek válogatottjánál többen is koronavírusosak lettek. A szakmai stáb egyébként az afrikai csapatot, illetve Uruguayt is feltérképezte az interneten megtalálható mérkőzések segítségével. 

Mikler Roland, a válogatott csapatkapitánya először a tavalyi Európa-bajnokságra tért ki, majd a koronavírus miatti, szokatlan körülményekről is ejtett néhány szót. 

„Fantasztikus élmény volt a tavalyi Európa-bajnokság, amely előtt sokat gondolkoztam azon, tudom-e vállalni vagy sem. Pályafutásom legjobb döntését hoztam akkor, hogy csatlakoztam a csapathoz. Olyan világverseny volt, amelyen az esélytelenek nyugalmával, felszabadult, fantasztikus játékot tudtunk nyújtani. Kutya kötelességünk ezen a világbajnokságon is ugyanazzal a mentalitással játszani. Sok minden megzavarhatja a fejeket. De nekem csapatkapitányként az a kérésem a többiek felé, hogy mi csak magunkkal foglalkozzunk, ne a külső körülményekkel. Ahogy a szövetségi kapitány is említette, hiányzik a két edzőmérkőzés, de remélhetőleg az első két csoportmeccs arra jó lesz, hogy a németek ellen felkészüljünk. Nem tudunk sokat az első két ellenfelünkről, ezért is kell a saját játékunkat játszani és akkor nem lehet gond. A németek ellen minden tudásunkra szükség lesz, nem titkolt célunk, hogy elcsípjük a csoport első helyét.”

Lékai Máté tavaly sérülés miatt nem lehetett ott az Eb-n, amit itthonról nézett tévén. 

„Rossz volt, hogy nem tudtam hosszú ideig a válogatott rendelkezésére állni, de jó volt nézni a társakat az Eb-n, fantasztikusan kézilabdáztak, kiváló csapatot alkottak.  Úgy gondolom, a körülményekhez már hozzászoktunk az idény során, bízom benne, hogy nem lesz sérülés, senki sem kapja el a koronavírust és akkor minden rendben lesz velünk. 

A válogatott szerdán indul el a világbajnokság helyszínére, Egyiptomba, pontosabban Gízába, ahol pénteken lép először pályára a Zöld-foki-szigetek ellen.  

 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13-tól 31-ig, Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
 Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek (Tv: M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport).
A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban:
 január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

 A MAGYAR KERET 
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Bodó Richárd (Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Szunajko Stefan (Tatabánya) 

Neked Ajánljuk