Férfi kézi Eb-selejtező: Szlovákia–Magyarország – NSO – Nemzeti Sport

A magyar férfi kézilabda-válogatott 21–20-ra nyert Vágsellyén a szlovákok ellen, ezzel biztosította csoportelsőségét az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, ott lesz tehát a 2020 januárjában sorra kerülő, norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

Hirdetés

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
CSOPORTKÖR, 7. CSOPORT, 5. FORDULÓ
SZLOVÁKIA–MAGYARORSZÁG 20–21 (8–9)

Vágsellye, 1200 néző. V: Bounouara, Sami (franciák)
SZLOVÁKIA: ZERNOVIC – Kovácech 2, Hruscák 3 (1), Duris 1, Machác 4, PROKOP 4, M. Briatka 3 (3). Csere: Paul (kapus), Kalafut 3, Guzy, Korbel, Bogár, Michalka. Szövetségi kapitány: Peter Kukucka
MAGYARORSZÁG: SZÉKELY – Hornyák 2, ANCSIN G. 4, SIPOS A. 1, Ligetvári 1, Bodó 2, Bóka 1. Csere: Borbély (kapus), JUHÁSZ Á. 3, Balogh Zs. 1 (1), Rosta 1, Szita, Kemény, Szöllősi Balázs 1, Máthé 4 (4). Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics
Az eredmény alakulása. 6. p.: 1–3. 8. p.: 3–4. 21. p.: 7–5. 23. p.: 8–6. 34. p.: 10–10. 39. p.: 10–14. 48. p.: 14–18. 54. p.: 18–18. 59. p.: 19-21
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 9/5
MESTERMÉRLEG
Peter Kukucka:
 – Nagyon fáradt volt a csapatom, sok hibával játszott, heteseket is hibázott döntő pillanatokban. A magyarok is rengeteget rontottak, de hajszállal kevesebbet.
Csoknyai István: – A védekezésünkkel lehetek elégedettebb, és a második félidőben Juhász jól összefogta az együttest. A meccs első húsz percét el kell felejteni. Utána is főleg a küzdőszellemünk dominált, a játékunkon látszott, hogy több vezéregyéniséget nélkülöztünk.

Csütörtök, 18.45: Olaszország–Oroszország

6. (utolsó) forduló. Vasárnap
18.00: MAGYARORSZÁG–Olaszország
18.00: Oroszország–Szlovákia
A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont (+23), 2. Oroszország 5 (+9, 4 mérkőzés), 3. Olaszország 4 (–16, 4 mérkőzés), 4. Szlovákia 0 (–16)
A csoportok első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport négy legjobb csoportharmadikja vehet részt a 2020 januárjában sorra kerülő, norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: SIMON JÓZSEF (Vágsellye, riport), MARTONOSI ÁRPÁD (percről percre), TÖRÖK ATTILA (Vágsellye, fotó), PUSZTAI VIOLA (Vágsellye, videó)

Galántáról, az ottani szállodából érkeztek a magyarok a vágsellyei csarnokba, amely előtt összefutottak a minibuszaikból éppen kicihelődő szlovákokkal, akik a csarnok közelében szálltak meg, illetve itt edzettek a múlt csütörtök óta. A legszívélyesebben a nimes-i Teodor Pault üdvözölték a mieink, hiszen a kapus korábban a PLER, az FTC, a Csurgó, a Tatabánya, a Balmazújváros és a Vác játékosa is volt.

Aztán a csarnokban a mieink közül Nagy László MKSZ-alelnököt üdvözölték a legtöbben.
„Nem véletlen, ő igazi legendája a magyar és az egyetemes kézilabdának” – jegyezte meg Zdeno Simonides, a pozsonyi Sport főszerkesztője, aki 35 éve egyben a lap kézilabda-szakírója.

Először vett részt a férfiszakág alelnökeként tétmérkőzésen Nagy, miként először ült a szlovák kispadon a Svájcban élő Peter Kukucka szövetségi kapitány is, akire dunaújvárosi irányító korából emlékezhetünk.

A klímaberendezés nélküli csarnok szaunára emlékeztetett, a 45 fokos, párás hőségben büntetés volt pályára küldeni a két csapatot. A kétezres csarnokban az ülőhelyek kevesebb mint fele maradt üres – a vágsellyei és környékbeli szurkolók más elfoglaltságot kerestek a kánikulában, és a Magyarországról átrándulóknak fenntartott szektort sem töltötte meg a határon innenről érkező mintegy száz néző.

A meccs szakmai értékét és színvonalát nem emelte az egekbe, hogy a két együttes sorsa gyakorlatilag eldőlt, hiszen az előző négy fordulóban Szlovákia pont nélkül maradt (ezért is menesztették a dán Heine Ernst Jensen kapitányt – ezt Kelecsényi Ernő, a szlovák szövetség alelnöke is megerősítette), míg Magyarországnak a biztos továbbjutáshoz, azaz az első vagy a második hely megszerzéséhez szerdán a szlovákok és vasárnap az olaszok ellen összesen egy pontot kellett szereznie. Ebből kettő lett… Minden eldőlt.

Megfiatalított, mondhatni kísérleti csapatunk hektikusan támadott, a félidő első részében naggyá tette Marian Zernovic kapust, aki nem tudott – persze nem is akart – félreugrani a belé lőtt labdák elől. Védekezésben a hármas pozícióban még kijöttek Rosta Miklós rutintalanságból fakadó hibái, Sipos Adrián pedig nem volt összeszokva Ligetvári Patrikkal, miként Szita Zoltán is kereste a helyét a védelemben. Ezzel szemben haraptak a fiatal hazaiak, a frissiben bajnok eperjesieket nélkülöző szlovákok sokáig vezettek egy-két góllal.

A góliszonyos csata szünetében Nagy László is igyekezett ellátni tanácsaival az idény végét nagyon érző mienket, akik hiába vezettek már néggyel is. Enerváltságuk, összeszokatlanságuk miatt csak szenvedtek a szerényebb tudású szlovákok ellen. A BL-ben és az EHF-kupában edződött játékosok ziccereket, heteseket hibáztak, és kiszenvedett győzelmük dacára csak árnyékai voltak korábbi önmaguknak.

PERCRŐL PERCRE
2. FÉLIDŐ
60. perc:
Duris fölé lő, a játékvezetők nem veszik észre, hogy közben Sipos csúnyán fejbe vágta. Juhász újabb betörése hetest ér. Máthé a lécre pattint. Még időt kérnek a szlovákok. Machác gólra vált egy kipattanót, de így is nyerünk, és ezzel megvan a csoportelsőség, ott leszünk az Eb-n! 20–21
59. perc:
Passzívnál nincs már több passzunk, de Juhász egyedül megoldja. 19–21
58. perc:
Duris betöréssel hetest harcol ki. Hruscák is pattintott lövéssel próbálkozik, de ő sikerrel. 19–20
57. perc:
Rostához nem jut el Bodó bejátszása, Michalka egyedül indul, de ő is a lécre pattint. Itt az utolsó magyar időkérés. Bodó felugrik, lövés helyett kipasszolja Bókának, aki a kapus feje fölött bevágja. 18–20
56. perc:
A 17 éves újoncuk, Tomás Bogár a lécre pattint a hetesből.
55. perc:
Bodó bejátssza Rostának, aki kibirkózik egy büntetőt. Machácot ráadásul kiküldik két percre. Ismét Máthé kap bizalmat a hetesnél, és a léc alá pattint. Időt kérnek a szlovákok is. Michalka a bal szélen beugrik, hetest kap.  18–19
54. perc: Hruscák átlövésből egyenlít, Ligetvári hiába nyomott neki oda egy keményet. Magyar időkérés. 18–18
53. perc: Sipos belegázol térddel Durisba, leül két percre. Közben Briatka marad a földön.
52. perc:
Nem lépünk ki Durisra, középről talpról belövi. Máthé emberelőnyben belemenést követ el. 17–18
51. perc:
Juhász átveri Kovácechet, hetes és két perces büntetés az eredménye. Balogh sem bír Paullal…
50. perc: Machác
beállóból farag a hátrányukon. 16–18
49. perc:
Paul védi Máthé hetesét.
48. perc: Hornyák
gyors indításból talál be, Prokop egyéni akcióból, betörésből. 15–18
47. perc: Máthé
hetesből eredményes. 14–17
46. perc:
Nincs gól itt sem, ott sem.
45. perc:
Zernovic védése után egy gólra jöhetnek fel. Nem jönnek.
44. perc: Ancsin most fölé durrant. Kalafut beállóból mattolja Székelyt. 14–16
43. perc: Megint passzív a hazaiak támadása, megszerezzük a labdát.
42. perc: Ancsin megint talpról lövi el, megint gól a vége. 13–16
41. perc: Kalafut góljára Ancsin válaszol. 13–15
40. perc: Prokop szép gólt lő. Bodó próbálkozását Zernovic védi. 12–14
39. perc: Kalafut kerül földre Bodó mellett, nincs fújás. Hornyák indul, és belövi a ziccert. 11–14
38. perc: Rosta
góljával újra kettővel vezetünk. 11–13
37. perc:
Passzív nálunk is, de Juhász egy közbelövéssel megoldja. Székely védése után lerohanjuk őket, de Hornyák most sem kap jó labdát. Aztán eladjuk, Kovácech indul, és ziccerből szépít. 11–12
36. perc:
Guzyt lesáncoljuk, majd elveszik tőlük a labdát passzív játék miatt.
35. perc:
Hruscák átlövése elkerüli a hosszú felsőt. Bodó nálunk sokkal jobban céloz. 10–11
34. perc:
Bodó zúgó kapufája után indulnának a szlovákok, de a bírók megállítják a játékot. Sipos a földön, Prokop vágott neki oda, amiért két percre leül.
33. perc:
Ancsin átlövését védi a kapus, Sipos bevetődve próbál ismételni, nem jár sikerrel. Prokop viszont a lerohanás végén betörésből egyenlít. 10–10
32. perc:
Hetest lőhetnek a szlovákok is. Borbély jön Székely helyére, de a feje fölött behúzza a labdát Briatka. 9–10
31. perc:
Juhász betöréssel heteshez juttatja a csapatot. Máthé belövi. 8–10

1. FÉLIDŐ
30. perc: Magyar időkérés. Máthé bejátszásából Sipos talál be, de belépett sajnos. Nem jutnak már el lövésig a hazaiak, egy góllal vezetünk az első játékrész után.
29. perc: Sipos védekezik jól, Hornyák megindul a jobb oldalon, de a lábához kapja a labdát. Felállt fal ellen kell megoldanunk.
28. perc:
Duris technikai hibája után Sipos iramodik meg egyedül, és ziccerből a léc alá lő. Machác ziccerét Székely védi. Ligetvári indul, és ejtéssel szerzi meg a vezetést. 8–9
27. perc:
Rostát próbáljuk megjátszani, de résen vannak a szlovákok.
26. perc:
Prokop lövését Székely hárítja, Hruscák próbálkozásánál nem kell közbeavatkoznia.
25. perc:
A szemfüles Ancsin szerez labdát kis híján, de marad náluk.
24. perc:
Egy-egy rossz támadás mindkét oldalon.
23. perc:
Duris az emberfórt kihasználva beugrik két magyar között, hetes. Briatka bedőlve értékesíti. Szöllősi betörés után a lécre lő, a labda felperdül, majd bepattan a kapuba, míg Zernovic kereste. Ritkán látható szerencsés gól. 8–7
22. perc:
Rosta büntetőt harcol ki, Máthé a jobb alsóba lő. 7–6
21. perc:
Prokop kicselezi Keményt, aki hátulról visszarántja. A hetest megússzuk, a két percet nem. Machác beállóból talál be. 7–5
20. perc:
Szita, majd Szöllősi lövését hárítja Zernovic. Szlovák időkérés.
19. perc:
Szöllősi eladja a labda, Kovácech indul, és nem rontja el a ziccert. 6–5
18. perc:
Kemény László először pályán a magyar válogatottban. Újabb védést mutat be Zernovic, a másik oldalon Hruscák a kapufát találja el.
17. perc: Ancsin
klasszikus átlövésgóllal egyenlít. Juhász belekap egy szlovák passzba, majd rávetődik a labdára. Szép munka. 5–5
16. perc:
Guzy betörése hetessel végződik, Sipost pedig kiállítják. Briatka lövi ezt a büntetőt is, a kapufáról mellé megy a labda.
15. perc:
Mi is tanácstalanul támadunk, a végén támadófault miatt elveszik tőlünk a labdát.
14. perc:
Jól védekezünk, a szlovákok nem tudnak mit kezdeni a falunkkal.
13. perc: Briatka
értékesíti a Hruscák által kiharcolt hétméterest. Bóka a szélről beugrik, de nem jár sikerrel. 5–4
12. perc:
Kivédekezett szlovák támadás után gyorsan indulunk, de Bókánál lépéshibát látnak a francia játékvezetők.
11. perc:
Balogh lövését Zernovic védi, de marad nálunk a labda. Juhász hetest harcol ki, plusz egy kétperces kiállítást. Zernovic kézzel védi Balogh büntetőjét.
10. perc:
Juhász egyéni akciója után Zernovic véd, majd Rosta ismétléséből sincs gól. A szlovák lerohanás végén Machác egyenlít. 4–4
9. perc:
Hruscák lövi el passzív jelzésnél, Székelynek nincs nehéz dolga.
8. perc: Bodó
első igazi bombáját csak nézi Zernovic. 3–4
7. perc:
Prokop mellé lő, gyorsan fordulunk, a labdát felvivő Ligetvári fölé durrant. Hruscák a jobb szélről fejezi be góllal a szlovák lerohanást. 3–3
6. perc: Juhász
góljára gyorsan válaszolnak. Bodó lövéséből nincs gól. 2–3
5. perc:
Hruscák talpról ellövi, Székely véd.
4. perc: Ancsin
első villanásával először vezetünk. 1–2
3. perc: Balogh
érkezik a padról a büntetőre, amelyet higgadtan értékesít. Duris kezéből kiesik a labda, támadhatunk. 1–1
2. perc:
Juhász hétméterest és sárga lapot harcol ki.
1. perc:
Prokop középen lábbal megveri Sipost, és a kapuba lő, Székely nem tud védeni. 1–0

A KERETEK
SZLOVÁKIA
Kapusok:
Marián Zernovic (FTC), Teodor Paul (Nimes, francia), Michal Martin Konecny (Sala). Szélsők: Marek Kovácech (Potsdam, német), Branislav Cigán (Dukla Praha, cseh), Martin Briatka (Povazská Bystrica), Dávid Michalka (Piestany). Beállók: Dominik Kalafut (Cesson Rennes, francia), Boris Resovsky (Bergen, norvég), Simon Machác (Povazská Bystrica). Irányítók, átlövők: Matej Mikita (Chartres, francia), Lubomír Duris (HE-DO B.Braun Gyöngyös), Jakub Prokop (SKP Bratislava), Tomás Bogár (HCS Hlohovec), Patrik Hruscák (Kosice). Tartalékok. Kapus: Lukás Gálik (Hlohovec). Szélsők: Juraj Briatka (Topolcany), Tomás Kysel (SKP Bratislava). Irányítók, átlövők: Michal Holdos (Hlohovec), Marek Mikéci (SKP Bratislava), Tomás Tschur (Start Nové Zámky). Szövetségi kapitány: Peter Kukucka
MAGYARORSZÁG
Kapusok:
Borbély Ádám (Plock, lengyel), Székely Márton (Grundfos Tatabánya). Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüred), Tóth Ádám (CYEB Budakalász). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (FTC), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Máthé Dominik (Balatonfüred). Irányítók: Juhász Ádám (Tatabánya), Szöllősi Balázs (Balatonfüred), Ubornyák Dávid (HE-DO B. Braun Gyöngyös). Beállók: Rosta Miklós (Tatabánya), Sipos Adrián (Tatabánya), Kemény László (Balatonfüred). Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Ademar León, spanyol), Szita Zoltán (Balatonfüred). Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred). Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÁKIA
Olimpia:
nem szerepelt
Vb: 10. (2009), 17. (2011)
Eb: 16. (2006, 2008, 2012)
Mérlege a magyarok ellen: 6 győzelem, 4 döntetlen, 22 vereség
Legutóbb: 2018. október 24., Érd (Eb selejtező): Magyarország–Szlovákia 30–22 (16–9)

Neked Ajánljuk