Férfi kézi BL: Nem a negyedik helyért jöttünk Kölnbe – Lékai Máté – – Nemzeti Sport

Mint beszámoltunk róla, a Telekom Veszprém hetesekkel alulmaradt a Kiellel szemben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének bronzmeccsén. Lékai Máté beállása lendületet adott a magyar csapatnak, az irányító a végeredmény ismeretében csalódottan értékelhetett a magyar újságíróknak.

Lékai Máté és a társai megtapsolták a veszprémi szurkolókat a lefújás után (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

– A Veszprém előző két meccsével ellentétben ezúttal pályára került, és nem is keveset játszhatott. Látványos volt, hogy a többieknél mennyivel frissebben szállt be.
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a döntőre tartogattuk a játékomat – válaszolta Lékai Máté a hetesekkel elbukott bronzmeccs után a magyar újságíróknak. – Az elődöntő is szoros volt, akkor az edző úgy ítélte meg, az a legjobb összeállítás. Akik tegnap szerepet kaptak, fáradtabbak voltak, én meg kevésbé. Élveztem a játékot, igyekeztem segíteni a csapatnak, sajnos ez is kevés volt a sikerhez.

MAHÉ SAJNÁLJA MAQUEDA TÁVOZÁSÁT; NENADICS SZERINT NEM EZT ÉRDEMELTÉK VOLNA

Kentin MAHÉ, a Veszprém irányítója: „A hatvan perc végén megvolt a lehetőségem, hogy egyből ellőjem a labdát vagy lepörgessem a hátra levő pár másodperceket. Miután elmondtam, hogy nem fogom rögtön kapura dobni, a játékvezetők előbb hagyták, hogy időn túli hetes legyen belőle. Szeretem az ilyen szituációkat, ha enyém a felelősség. A hetespárbaj már lutri volt, végül kikaptunk, de nem lehet kijelenteni, hogy a Kiel lett volna a jobb csapat. Megint több kritikus döntés is született a végén, gondolok például a Weinhold által kiharcolt büntetőre. Képesek voltunk túllépni a Szeged ellen elbukott bajnoki döntő okozta csalódottságon, megvolt a bizsergés a csapaton belül a final four előtt. Optimista voltam Kölnbe érkezve, és nem voltam egyedül ezzel az érzéssel, ezért is fájó, hogy nem tudtunk meccset nyerni. Az egész idényt tekintve kiváló volt a közösség az öltözőben, az edzői stáb megtalálta mindenki helyét. Sajnálom Maqueda távozását, nagyon kedvelem, a buta spanyol viccei ellenére. A nyári érkezőkkel viszont jövőre még erősebben térhetünk vissza.”

Andreas NILSSON, a Veszprém beállója: „Mindét csapatnak kihívást jelentett a regeneráció a szombat elődöntőket követően. Ennek ellenére jól teljesítettünk az első félidőben, a másodikban már nem úgy ment, ahogy szerettük volna. Végül csak hetesekkel maradtunk alul, nehéz mit mondani. Megmutattuk, mire vagyunk képesek, a final four mindkét napján közel jártunk a győzelemhez. Nem tehetünk szemrehányást magunknak, még ha az idény végén nem is értük el azokat a célokat, amelyeket szerettünk volna.”

Petar NENADICS, a Veszprém balátlövője: „Nehéz esténk volt szombaton, szerintem mindkét csapatban benne volt még az elveszített elődöntő, de vasárnap már élveztük a játékot mi is, ők is. Nem számít, hogy negyven, ötven percig mi voltunk a jobbak, csak a végeredmény a lényeg, márpedig ők győztek. Apró részletek döntöttek most is, Landin fontos pillanatokban védett, amiből könnyű gólokat tudtak szerezni, mi pedig elkezdtünk idegeskedni, a hetespárbaj meg kicsit már mindig olyan, mint a lottósorsolás, bárki kijöhet belőle jól vagy rosszul. Nagyon fáj ez a két vereség, főleg egy ilyen hosszú és őrült szezon után, szerintem nem ezt érdemeltük volna, de ilyen az élet.”

– Még az utolsó tíz perchez közelítve is hárommal vezettek, utána azonban fordított a Kiel. Mi történt ebben a periódusban?
– Végig szoros volt a meccs, az első félidőben kicsit elléptünk, és utána is sokat vezettünk, a második játékrészben azonban nagyon sok gólt kaptunk, ezért tudott visszajönni a Kiel. Nem tört meg semmi a játékunkban, egyszerűen kimaradt néhány helyzet, miközben a védekezésünk visszaesett a második félidőben, a németeknek meg szinte az összes támadásából gól lett. A lehetőségeink pedig megvoltak, gondolok a hetesre vagy ziccerekre, csak nem lőttük be őket. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, sajnálom, hogy nem tudtuk legalább egy győzelemmel kiszolgálni ezt a csodálatos szurkolótábort. Nem azért jöttünk, hogy negyedikként végezzünk…

– A fiatalok is szerepet kaptak, gólt is lőttek, Lukács Péternek ön adta a gólpasszt. Mennyire volt tudatos, hogy szélesebb keretet foglalkoztattak, mint a Kielce ellen?
– Egy-két játékosnak problémái voltak, ezért is volt szükség a forgatásra, de a fiatalok teljesen megérdemelték a játékidőt a négyes döntőben. Éltek vele, amihez ezúton is minden elismerésem.

– Lőtt volna hetest, ha továbbmegy a párbaj?
– Nem, Veszprémben elég sok heteslövő van. A válogatottban általában én következem Máthé Dominik után, de itt más a felállás.

– Mindkét meccsen közel voltak a győzelemhez. Nagyobb így a csalódottság, hogy egyik nap sem jött össze a siker?
– Nem lehet fokozni az elkeseredettséget. Teljesen mindegy, hogy tízzel kaptunk ki vagy csak eggyel, a lényeg, hogy nem nyertünk. Mindig csak a végső csapat lehet boldog, szerintem már az is kicsit megtéveszti saját magát, aki harmadikként ünnepel. Természetesen mi is szerettük volna megszerezni a bronzérmet, de nem hiszem, hogy Kielben piros betűs ünnepként kezelik innentől fogva a mai napot.

– Összességében hogyan tekint vissza az egész szereplésre a Bajnokok Ligájában?
– Szép teljesítmény volt újra eljutni Kölnbe, és nem is adták könnyen, ezt kétségtelenül értékelni kell, de ha tíz év múlva bárki megkérdezi tőlem, ez jó idény volt-e a BL-ben, azt tudom rá felelni, hogy nem.

– Úgy távozik Kölnből, hogy jövőre újra ugyanitt?
– Először szeretném kiélvezni a szabadságot! Biztos vagyok benne, úgy fogunk nekivágni a következő idénynek is, hogy elsősorban szeretnénk visszahódítani a magyar bajnoki címet, megvédeni az elsőségünket a Magyar Kupában, és persze újra ott akarunk lenni a final fourban.

Két veszprémi az elvesztett bronzmeccs ellenére is mosolygott

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
BRONZMÉRKŐZÉS

THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 (14–18) – hétméteresekkel 3–1
Köln, 19 250
néző. Vezette: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák)
KIEL: N. LANDIN – EHRIG 5, Weinhold, Horak, WIENCEK 6, DUVNJAK 4, Dahmke 2. Csere: Quenstedt (kapus), ZARABEC 6, Reinkind 1, Myrhol, BILYK 7, M. Landin, Ekberg 3 (3), Ciudad Benitez. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: CORRALES – Gasper Marguc 3, J. OMAR 8 (1), MAHÉ 6 (1), B. Blagotinsek, Lauge 2, Strlek. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, A. NILSSON 7, LÉKAI 3, Nenadics 1, Maqueda 2, Sipos A., Lukács P. 1, Ilics Z. 1. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–2. 11. p.: 3–5. 13. p.: 6–6. 19. p.: 12–11. 23. p.: 12–15. 34. p.: 17–21. 39. p: 20–24. 44. p.: 23–27. 47. p.: 26–28. 50. p.: 30–30. 53.p.: 32–31. 58.p.: 32–33
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/2
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
– Hihetetlen harc volt a pályán, őrült meccs volt, mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet. Be kell vallanom, nem hittem volna, hogy képes erre a csapatom, főleg amit a második félidőben láttam. A Veszprém gyorsan és keményen játszott, a szünetben úgy láttam, a játékosaim nagyon fáradtak, most sem tudom, honnan merítettek energiát. Landin fontos védéseivel vissza tudtunk jönni.
Momir Ilics: – Nagy csatát vívott a két csapat, szerintem senki sem számított ilyen nagy tempóra. Elégedett vagyok, hogy a csapatom az idény utolsó meccsén is ilyen gyors és magas színvonalú játékot tudott nyújtani. Jó volt látni, hogy a srácok mindent beleadtak, büszke vagyok rájuk. Az egész évadban jól játszottunk, csak a végén hiányzott valami, de úgy érzem, jó úton haladunk.

Neked Ajánljuk