Előbb Lukasenka miatt menekült, aztán a háború elől a fehérorosz olimpiai dobogós úszó – 444.hu

A fehérorosz olimpiai dobogós úszó, Aljakszandra Heraszimenya, miután szülőhazájából, Fehéroroszországból Ukrajnába menekült a politikai üldöztetés elől, soha nem gondolta volna, hogy ismét menekülnie kell, ezúttal azért, hogy megmentse családját az orosz támadástól.









2016-ban az 50 méteres gyorsúszásban szerzett olimpiai bronzéremmel


Fotó:
ODD ANDERSEN/AFP

Az orosz invázió második napján Heraszimenya és férje, a szintén olimpikon úszó Jauhen Csurkin összepakoltak pár táskányi holmit, és egy több mint 12 órás autóútra indultak a lengyel határ felé kislányukkal és Heraszimenya anyjával. Amikor a zsúfolt utakon haladva robbanások hallatszódnak a háttérben, az úszónő azzal próbálta megnyugtatni három és fél éves kislányukat, hogy csak villámlik és dörög az ég.

“Természetesen ki kellett találnom valamit, hogyan magyarázod el egy gyereknek, hogy kitört a háború?”A határon több ezer ukrán menekült között találták magukat, és közel másfél napot vártak arra, hogy átjussanak Lengyelországba. Jelenleg Varsóban tartózkodnak.








Fotó:
PETRAS MALUKAS/AFP

Heraszimenya azon élsportolók közé tartozott, akik 2020 augusztusában kénytelenek voltak elhagyni Fehéroroszországot, mert féltek az elcsalt elnökválasztás elleni tüntetések miatti retorzióktól.

“Azok, akik elmenekültek, a fehérorosz társadalom legjobbjai. Ellenezték a választások után történteket, felszólaltak az erőszak ellen és kimondták a véleményüket.”

A sportoló a Fehéroroszországi Sportszolidaritás Alapítvány vezetője is, amely támogatja a politikai nézeteik miatt bebörtönzött vagy félreállított sportolókat, például Kriszcina Cimanovszkaját. Ő az a fehérorosz futó, aki a tavalyi tokiói olimpián egy Instagram-bejegyzésben kritizálta az edzőit, majd akarata ellenére kivitték a reptérre, hogy hazaküldjék, de a japán hatóságok segítségével megmenekült, végül Lengyelországtól kapott menedékjogot.

A Fehéroroszországi Sportszolidaritás Alapítvány és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása nyomán Ukrajna lerohanása miatt több nemzetközi sportszövetség is megtiltotta az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét a nemzetközi eseményeken. (Reuters)

Neked Ajánljuk