Együtt énekelte a székely himnuszt a román és a magyar csapat egy hokimeccsen (videó) – Mandiner

Ki is akadt rajta a román sportsajtó.

Hétfőn szaladt körbe az a hír és videó a román sajtóban, amelyben az látható, hogy a romániai jégkorong-válogatott – három játékos kivételével – a riválisokkal közösen énekelte el a székely himnuszt vasárnap, a Magyarország elleni meccs után, a szlovéniai divízió I/A jelű világbajnokságon – adta hírül a foter.ro.

Köztudott egyébként, hogy

a román válogatott többnyire székelyföldi – főként csíki és gyergyói – játékosokból áll,

és mivel a meccsnek sem volt tétje – a magyar együttes jövőre a legjobbak között folytatja, a romániai csapat pedig kiesett ebből az értékcsoportból. A magyar válogatott egyébként 4–2-re győzött – emlékeztet a portál.

Az ügyet felháborítónak nevező Gsp.ro még egy kis háttérinfóval is szolgált azoknak, akik esetleg nem tudnák, miért kellene felháborodni: „az úgynevezett Székelyföld egy olyan terület, amely Kovászna, Hargita megyét és Maros megye egy részét foglalja magába, melynek a magyar etnikumú lakossága autonómiára vágyik”

Dan Tanasă-t zavarta Tánczos Barna meze

A történtekre Dan Tanasă, a az AUR parlamenti képviselője is reagált. Tanasă ugyanis kiszúrta a közönség soraiban Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki szerinte a magyar válogatott szurkolói közt követte a mérkőzést a csíkszeredai jégkorongcsapat mezében.

„Ez az alak a román és nem a magyar kormány tagja, a román államtól kapja a fizetését. A viselkedésével megsértette a román nemzetet” – jegyezte meg a képviselő közösségi oldalán.

Nem először problémáznak a Székely himnusz miatt

A foter.ro cikkében kitért arra is, hogy a román sportsajtó nem az első alkalommal tette szóvá a Székely himnusz éneklését: 2017-ben például amiatt „akadtak ki”, hogy a román válogatott egy része ugyancsak a Székely himnusz eléneklésével ünnepelte Dél-Koreában a negyedik vonalnak megfelelő divízió 2/A világbajnokságon aratott győzelmet.

A közös énekléses jelenet alább tekinthető meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Neked Ajánljuk