Ebben bízhat a Ferrari Ausztriában – F1világ.hu

A pénteki első szabadedzést Lewis Hamilton, a másodikat Charles Leclerc nyerte, habár a nap legjobb ideje a brit nevéhez fűződik: 1:04.838-as eredményt ért el. 

A Mercedes az idei szezonban legyőzhetetlennek bizonyult, az ezüstnyilak minden versenyt megnyertek eddig, és Lewis Hamilton magabiztosan vezeti a világbajnokságot. A brit csapattársa, Valtteri Bottas előtt 36, ferraris riválisa, Sebastian Vettel előtt pedig 76 ponttal vezet. 

A Ferrari nagy fejlesztési csomaggal érkezett az előző, Francia Nagydíjra, és saját elmondásaik szerint is nagy várakozással tekintettek a hétvégére – az azonban egyáltalán nem úgy sikerült számukra, ahogy várták, nem tudtak a Mercedesek közelébe sem kerülni. 

Vettel a korábbi fejlesztéseket tesztelte a pénteki edzésnapon, és végül összességében pozitív benyomása volt – Hamilton szerint pedig az olaszok már lehet, hogy gyorsabbak is náluk. 

Ha így lesz a hétvége további részében, akkor az az osztrák pálya sajátosságainak is köszönhető: a Red Bull Ring rövid, 4,3 km hosszú aszfaltcsík, amely kevés kanyarból és több, rövid egyenesből áll. 

A pálya tehát inkább motorerőt igényel, ami kedvez a Ferrarinak, és kevésbé érvényesül az aerodinamika és a leszorítóerő, ami pedig inkább a Mercedes erőssége. 

Emellett a nagy meleggel is küzd a mezőny a Red Bull Ringen – pontosabban a hűtés okozhat fejfájást a csapatoknak, hiszen Ausztriában rekkenő hőség van a hétvégén. 

A Mercedes pedig az elmúlt két hétvége után Ausztriában is problémákkal szembesült: akárcsak Kanadában, ezúttal is olajszivárgást tapasztaltak, ami miatt ki kellett cserélniük Bottas autójában az erőforrást. Habár a második szabadedzésre a hibaelhárítást követően visszaépítették a korábbi motort a versenygépbe – ekkor viszont Bottas összetörte a Mercedest, újabb pluszfeladatot adva a csapatnak. 

Az idei szezon során eddig megúszta a Mercedes, tavaly azonban mindkét autójuk kiesett az Osztrák Nagydíj versenyén technikai probléma miatt – Toto Wolff el is mondta, aggódnak, hogy újabb műszaki gondjuk akad. 

Ha így lesz, ha nem, a Ferrari feladata a hétvégére, hogy felzárkózzanak a Mercedeshez, és kihasználják azt, hogy a Red Bull Ring adottságai alapjában véve kedveznek az idei autójuknak – és hogy ez elég lesz-e fő riválisaik legyőzéséhez, az vasárnap kiderül. 

Neked Ajánljuk