Copa: akárcsak a vb-n – Argentína kiszenvedte a továbbjutást – NSO – Nemzeti Sport

Az argentin labdarúgó válogatott a Copa América B-csoportjában az utolsó helyen kezdte meg a csoportkör 3. fordulóját, de 2–0-ra legyőzte Katart, és ezzel továbbjutott. Kolumbia Paraguayt is megverte, és hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a csoportot.

Sergio Agüero (9) gólja után megkönnyebbülhettek az argentinok, akik 2–0-s győzelmükkel továbbjutottak (Fotó: AFP)

Az argentin válogatott a Copa Américán két forduló után nagyon hasonló helyzetbe került, mint tavaly a világbajnokságon: a Kolumbia elleni vereség és a Paraguay elleni iksz után az utolsó, Katar elleni csoportmeccs előtt mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy esélye maradjon a 2. hely megszerzésére. Az oroszországi vb-n az Izland elleni döntetlent és a horvátok elleni vereséget követően voltak győzelemre ítélve Messiék, akkor a 2–1-es sikert és a továbbjutást jelentő gólt a 86. percben szerezték meg, pedig már a 14. percben 1–0-ra vezettek.

A vezetést most még hamarabb megszerezték, ugyanis Lautaro Martínez az ellenféltől ajándékba kapott labdából már a 4. percben betalált 14 méterről (1–0). Az argentinoknak ezt követően is voltak helyzeteik, de ezúttal sem futballoztak igazán jól, miközben Katarnak is megvolt a lehetősége a gólszerzésre, nem sokkal a szünet előtt szabadrúgásból a kapufát is eltalálták az ázsiaiak.

Ezzel együtt a szünetben Argentína jól állt, hiszen a csoport másik meccsén – amitől még függött Lionel Scaloni csapata – az eddig hibátlan Kolumbia 1–0-ra vezetett Paraguay ellen Gustavo Cuéllar góljával, aki a jobb szélről, az alapvonal közeléből, a kapus lábai között talált be. Paraguay győzelme esetén az argentinok hiába verték volna meg Katart, már csak abban bízhattak volna, hogy a négy 3. helyezett közül benne lesznek a legjobb kettőben. Emiatt azonban nem kellett aggódniuk, Kolumbia ugyanis győzött és a negyeddöntőben a C-csoport 2. helyezettjével találkozik.

Viszont a saját meccsükön azért volt min idegeskedniük az argentinoknak, miután Sergio Agüero nagyobbnál nagyobb helyzeteket puskázott el a folytatásban. Az argentinok egy évvel ezelőtti és a mostani szenvedésében hasonlóság még, hogy az akkori kapitányhoz, Jorge Sampaolihoz hasonlóan Scaloni sem nagyon számolt a Juventus ászával, Paulo Dybalával, aki az első két meccsen nem játszott, Katar ellen pedig a 76. percben állt be a gólszerző Martínez helyére. Rögtön a beállása után meg is volt az esélye a gólszerzésre, de az a helyzet is kimaradt.

Agüero azonban az utolsó tíz percbe lépve egy szóló végén a jobb oldalról a hosszúba lőtt, így Argentína 2–0-ra győzött, és továbbjutott a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben Venezuelával találkozik – amely márciusban, Loinel Messi visszatérésekor (a vb után ezen a meccsen játszott először a válogatottban a Barca támadója) 3–1-re megverte Argentínát…

COPA AMÉRICA, BRAZÍLIA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT

Argentína–Katar 2–0 (L. Martínez 4., Agüero 82.)
Kolumbia–Paraguay 1–0 (Cuéllar 31.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kolumbia 3 3 4–0 +4 9
2. Argentína 3 1 1 1 3–3   0 4
3. Paraguay 3 2 1 3–4 –1 2
4. Katar 3 1 2 2–5 –3 1
Neked Ajánljuk