Bundesliga: Bayer Leverkusen–Bayern München – NSO – Nemzeti Sport

Robert Lewandowski döntött: a Bayern München lengyel csatára duplájával 2–1-re győzött a Bayer Leverkusen ellen a BayArenában a német labdarúgó Bundesliga csúcsrangadóján. A 93. percig úgy tűnt, a Leverkusen lesz az év végi éllovas, ám ekkor Lewandowski másodszor is lecsapott, így a Bayern telel az élen!

Lewandowski az év legjobbjának járó díj átvétele után a csúcsrangadót is eldöntötte (Fotó: AFP)

NÉMET BUNDESLIGA
13. FORDULÓ
BAYER LEVERKUSEN–BAYERN MÜNCHEN 1–2 (1–1)

Leverkusen, BayArena, zárt kapuk mögött. Vezette: Zwayer.
Bayer Leverkusen: Hradecky – Dragovic, Tapsoba, Tah, Sinkgraven – Baumgartlinger – Amiri, Wirtz – Bailey (Demirbay, 74.), M. Diaby – Schick (Alario, 82.). Vezetőedző: Peter Bosz.
Bayern München: Neuer – Süle, J. Boateng, Alaba, L. Hernández – Tolisso (Kimmich, 68.) – Coman (L. Sané, 32.; Musiala 68.), Th. Müller, Gnabry, A. Davies – Lewandowski. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick.
Gólszerző: Schick (14.), ill. Lewandowski (43., 90+3.)


Hirdetés

Az RB Leipzig délutáni döntetlenjével eldőlt, hogy csak a csúcsrangadó két szereplője közül kerülhet ki az „őszi bajnok” (hazai győzelem vagy döntetlen esetén a Leverkusen, vendégsiker esetén a Bayern, bár az elcsúszott idény miatt még az első körből jó néhány fordulót le kell játszani), a kérdés az volt, hogy a (túl)terhelt csapatok tudnak-e csúcsmérkőzést varázsolni a BayArenába. Az első félidő nem keltett csalódást, legfeljebb a Bayern teljesítménye az első negyven percben – a játékrész a Leverkusen kedve szerint alakult. Majdnem végig…

Ugyan a Bayerné volt az első helyzet, de a Leverkusen irányított: több párharcot nyert meg, pontosabb és veszélyesebb volt, labdabirtoklási fölényt is ki tudott harcolni. A 14. percben aztán vezetést is szerzett a házigazda: egy jobb oldali kisszöglet után Nadiem Amiri kiszúrta, hogy a hosszún üresen áll Patrik Schick, precízen ívelt be, a center pedig csodálatos, tanítanivaló mozdulattal ballal, kapásból a hálóba bombázott! (1–0) Manuel Neuer csak állt és nézett, ez nagyjából mindent elmond a lövés minőségéről… A Bayern „szokás szerint” ismét hátrányba került.

A jóval lendületesebb Leverkusen egyértelműen ellenfele fölé nőtt, Leon Bailey, Schick és Moussa Diaby sok gondot okozott a müncheni védelemnek – Schick még egyszer beköszönt, de lesről, igaz, centimétereken múlott… De nem csak a támadókat érdemes dicsérni: a Bayer gyakorlatilag megbénította a vendégek támadásépítését. Hansi Flick nagyon komoran szemlélte a pályán történteket, ráadásul kényszerű cserét is végre kellett hajtania, Kingsley Coman megsérült, Leroy Sané váltotta.

A mérkőzés képe egyáltalán nem sugallt egyenlítést, de a 43. percben Robert Lewandowski lecsapott: Edmond Tapsoba hibázott, Thomas Müller jobbról középre adott, ott Lukas Hradecky és Jonathan Tah is elvétette a labdát, melyet a lengyel középcsatárnak az ötösről csak az üres kapuba kellett fejelnie (1–1). A gól oldotta a Bayern gátlásait, a rekordbajnok elkapta a ritmust és a félidő hajrájában fordíthatott is volna, de Lewandowski fejese elkerülte a kaput, szabadrúgása pedig a sorfalban halt el.

A második félidőre sokkal rendezettebb Bayern jött ki, ez a helyzetekben is megmutatkozott, igaz, a Leverkusen ellencsapásai sem voltak veszélytelenek. A feszültség egyre nőtt, s jöttek a lehetőségek is: Lewandowski és Serge Gnabry is gólt szerezhetett volna (utóbbi lövését Hradecky bravúrral védte), a hazaiaknak meg kecsegtető szituációkban rendre nem sikerült megtalálniuk az üresen, helyzetben várakozó embert. A 70. perc közeledtével Flick kettőt cserélt; visszatért Joshua Kimmich, a 32. percben behozott Leroy Sanét pedig Jamal Musialával váltotta a Bayern trénere. Nem ez volt Sané karrierjének legfényesebb napja…

A frissen beállt Musiala a 79. percben egy jobblábas lövéssel telibe kapta a bal oldali kapufát (Hradecky érdeklődve figyelte, mi történik), ettől eltekintve a hajrában egyre kevesebbszer keveredtek a kapu elé a csapatok. Feszült csata zajlott a pályán, de nem tűnt úgy, hogy bármelyik együttes meg tudja törni a patthelyzetet. Jött azonban Robert Lewandowski és a mérkőzés utolsó lövésével eldöntötte a rangadót: egy védelmi hiba után a bal oldalon kapott egy labdát, lövése Tapsobán megpattanva felperdült és Hradecky kapujába jutott, a Bayern München 2–1-re győzött egyik nagy riválisa ellen és az élen telel! A címvédő győzelme azt is jelenti, hogy már nincs veretlen csapat a Bundesligában.

AZ ÁLLÁS 
  1. Bayern München 13 9 3 1 39–19 +20  30
  2. Bayer Leverkusen 13 8 4 1 28–12 +16  28
  3. RB Leipzig 13 8 4 1 24–9 +15  28
  4. Borussia Dortmund 13 7 1 5 26–18 +8  22
  5. Union Berlin 13 5 6 2 27–18 +9  21
  6. Wolfsburg 12 5 6 1 19–13 +6  21
  7. VfB Stuttgart 12 4 6 2 26–19 +7  18
  8. Mönchengladbach 13 4 6 3 24–22 +2  18
  9. Eintracht Frankfurt 13 3 8 2 21–22 –1  17
10. Augsburg 13 4 4 5 15–19 –4  16
11. Hoffenheim 13 4 3 6 21–23 –2  15
12. Werder Bremen 13 3 5 5 16–21 –5  14
13. Freiburg 12 3 5 4 16–22 –6  14
14. Hertha 12 3 4 5 19–20 –1  13
15. 1. FC Köln 13 2 5 6 13–21 –8  11
16. Arminia Bielefeld 13 3 1 9 9–23 –14  10
17. Mainz 13 1 3 9 12–26 –14  6
18. Schalke 13 4 9 8–36 –28  4

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+4. perc. EZ A VÉGE, BAYER LEVERKUSEN–BAYERN MÜNCHEN 1–2, A REKORDBAJNOK TELEL AZ ÉLEN!

90+3. perc. GÓÓÓÓL, LEWANDOWSKI, KI MÁS, MÁR MEGINT LEWANDOWSKI!!! 1–2!!! Lewandowski üresen marad és a bal oldalon kap egy labdát, jobbal ellövi azt, a kísérlet megpattan Tapsobán és Hradecky kapujában köt ki!

90+2. perc. Három perc a hosszabbítás és kétszer is kritikus helyzetben kell menteniük a hazai védőknek, megteszik. 

90. perc. VESZÉLY! Hradecky hatalmas kirúgása után Diaby remekül húz el a jobb szélen, középen Alario érkezik, ám pontatlan a beadás!

87. perc. Kimmich-szöglet jobbról, Hradecky elüti.

84. perc. Hazai szöglet balról. Ismét kisszöglet, Demirbay rúgja aztán erőből középre a labdát, de nem talál csapattársat.

82. perc. CSERE. Schick helyére Alario áll be.

81. perc. A második félidőre visszaeső Schick sérüléssel küszködik, Alario készülődik.

79. perc. BAYERN-KAPUFA! Davies köt csomót a leverkuseni védők lábára, majd lövésre készíti le a labdát, Musiala a tizenhatoson kívülről tüzel, a labda pedig a bal oldali kapufa tövéről vágódik ki! Hradecky verve volt!

74. perc. LEVERKUSENI CSERE. Bailey helyére Demirbay áll be.

73. perc. A szabadrúgás után lepattan a labda, Müller gyakorlatilag elrúgja azt Lewandowski elől, de így felszabadít.

72. perc. SÁRGA LAP! Davies húzna el a bal szélen, Bailey visszarántja, vita nélkül elfogadja a lapot.

72. perc. Neuer söpröget az egyik oldalon, Hradecky szedi össze a labdát a másikon. Nagy a feszültség, még mindig 1–1. Lesz-e döntés? Ha nem, akkor a Leverkusen az őszi első.

68. perc. BAYERN-CSERÉK. Tolisso helyére Kimmich, Sané helyére Musiala áll be. Sané eléggé elkenődve ballag le.

67. perc. HRADECKY!!! Müller remek labdával futtatja a bal szélen beinduló Gnabryt, a támadó éles lövést küld a hosszúra, Hradecky bravúrral kipiszkálja a labdát!

65. perc. BAYERN-HELYZET! Lewandowski jobbról középre passzol, érkezik Tah és egy becsúszással góltól menti meg csapatát! A másik oldalon Bailey ziccerben, egyedül várja a labdát, ám Diaby nem tudelé passzolni!

64. perc. Müller Gnabry elé „zavarog” és jobbal lő, védőbe, aztán fogja a fejét, mert sejti, hogy ez nem volt a legjobb megoldás.

61. perc. Amiri középen egy csellel tiszta lövőhelyzetet alakít ki magának, 23 méterről, jobbal lő, Neuer fogja a középre tartó labdát.

60. perc. Bailey szögletét fejeli ki Lewandowski. Azelőtt meg Thomas Müller zárt vissza és mentett. Mondhatni, a Bayern támadói védekezésben sem reménytelen esetek…

56. perc. Szabadrúgáshoz jut a Leverkusen, Sané szabálytalankodott Sinkgravennel szemben (bár Sinkgraven sem tűnt ártatlannak). Jó 27 méter, balról, Amiri méregeti a távolságot. Inkább beadás várható. Beadás is lesz, mégpedig pontatlan.

54. perc. Davies lépne ki a bal oldalon, ám érkezik Dragovic és tökéletes, tiszta becsúszó szereléssel szögletre tisztáz. Bravúros mentés! A sarokrúgást helyezzék el a pocsék és a rettenetes között valahol…

52. perc. Leverkuseni szöglet jobbról. Amiri íveli be, simán kifejelik a labdát a müncheniek.

50. perc. Diaby kanyarítja balról középre a labdát, Neuer kilép és összeszedi.

46. perc. Csere nincs, folytatjuk! Megint jól nyit a Bayern, Müller lép meg, balról középre ad, Hradecky kitolja a labdát, a végén lesz egy szöglet. Elsőre még nincs veszély, de aztán a Bayern megnyitja a hazai védelmet a bal oldalon. Gnabry Müllerhez továbbít, ő fordul és lő, Tah blokkol.

A félidő végére a Bayern fordított a lövéseket-fejeseket tekintve (6:7, 6:2-ről!), de a Leverkusen többet tartja a labdát, pontosabban passzol és továbbra is jóval több párharcot nyer. A házigazda 40 percig szinte tökéletes félidőt játszott, aztán viszont akár hátrányba is kerülhetett volna…

1. FÉLIDŐ

45+5. perc. Lewandowski és Alaba a labda mögött. Lewandowski kétszer a sorfalba lő, aztán Müller középre lövi a labdát, Tapsoba ment, Müller ráadásul lesen volt. FÉLIDŐ, 1–1!

45+4. perc. Kezezés miatt (Amiri ért bele egy beadásba) a balösszekötő helyéről, 17 méterről szabadrúgás a Bayernnek!

45+3. perc. Elkapta a ritmust a Bayern! Újabb jó támadás, Müller ad középre a kontra végén jobbról, a hazaiak szögletre tudnak menteni.

45+2. perc. Egy jobb oldali szabadrúgás után Lewandowski egyedül ugorhat fel, de 10 méteres fejese elkerüli a kaput.

44. perc. Amit Hradecky és Tah most összehozott, az az önkárosítás minősített esete. Meg Tapsoba is benne volt. Hiába játszott jobban a Leverkusen, egy ilyen hibával gólt ajándékozott a világ legjobb centerének.

Tah és Hradecky a földön, Lewandowski a Leverkusen kapujába fejel (Fotó: AFP)

43. perc. GÓÓÓL, LEWANDOWSKI LECSAP, 1–1! Tapsoba elveszti a labdát, és ennek súlyos következményei lesznek. Thomas Müller adja be a labdát jobbról, Hradecky aláfut, Tah sem éri el, Lewandowski köszöni és az ötösről az üres kapuba fejel, fel sem kellett ugrania.

38. perc. A Bayern támadásépítését eddig gyakorlatilag megbénítja a Leverkusen, sokszor csak odáig jut a rekordbajnok, hogy Neuer felrúgja a labdát. Hansi Flick nagyon csúnyán néz, miután Sané elpasszol egy labdát. Szintén csúnyán…

38. perc. Amiri vált ritmust és száguld át a Bayern védelmén, de hosszan tolja meg a labdát, így az kigurul az alapvonalon kívülre.

36. perc. Sané indul meg jobbról befelé, de mindenki tudja, hogy lőni akar, rá is ragadnak a védők. Így aztán Süléhez teszi a labdát, ő pedig messze kapu fölé bombáz.

32. perc. BAYERN-CSERE. Coman (megint) megsérült, le kell jönnie, Leroy Sané érkezik.

30. perc. A kísérletek aránya 6:2, a hazaiaknál többet van a labda, jóval több párharcot nyernek meg, veszélyesebbek.

29. perc. IGEN, LES – ERŐSÍTI MEG A VIDEÓS RÉSZLEG.

28. perc. LESGÓL! LESGÓL?! MAJD A VAR ELDÖNT! Schick lép ki középen egy pazar Bailey-labdával, ballal higgadtan berúgja a ziccert, de int az asszisztens, les. VAR-ELLENŐRZÉS!

24. perc. SÁRGA LAP! Gnabry könyökkel előre ment bele egy fejpárbajba és letarolta Dragovicot.

23. perc. Diaby megirigyli Schick kapásgólját, ő is rászúr egy labdát, blokk! Nem is kicsi.

22. perc. Diaby cselezget addig a bal szélen, míg lövőhelyzetbe nem kerül Süle mellett, ballal tüzel, a rövid sarok mellé.

20. perc. Davies gurít vissza balról, de középen senkinek sem sikerül eltalálnia jól a labdát. Alaba konkrétan hatalmas lyukat rúgott.

20. perc. A Bayer Leverkusen megérdemelten vezet, jobban és pontosabban játszik, a Bayernnél sok a hiba.

19. perc. Schick körülnéz és nem akar passzolni, ballábas, 18 méteres lövését Neuer tolja szögletre.

17. perc. A Leverkusen ugyebár még veretlen, de hazai pályán már kétszer botlott, a Leipzig és a Hertha ellen. Most vezet, és ha így marad, 3 ponttal meglép a Leipzigtől és 4 ponttal a Bayerntől.

Schick tanítanivaló kapáslövésével szerzett vezetést a Leverkusen (Fotó: AFP)

14. perc. SCHICK, MEKKORA GÓL, TE JÓ ÉG, VEZET A BAYER LEVERKUSEN, 1–0!!! Leverkuseni kisszöglet, Amiri a vonal felé tolja a labdát, felnéz, észleli, hogy a hosszún Schick üresen áll! Remekül adja be a labdát, Schick rádől, és kapásból, hatalmas erővel a kapuba bombáz, csodaszép gól!

9. perc. Lewandowski mutatja, hogy levált a védőjéről, jön is a beadás jobbról, csak kicsit mély, a lengyel csatár csak hozzáérni tud, megszelidíteni a labdát nem.

6. perc. Az első ijedelem után megnyugodott a Leverkusen, mezőnyjáték, helyzetek nélkül. Aztán Lucas Hernández majdnem nagyon csúnyán belenéz a hazai letámadásba, de végül nem veszti el a labdát a védővonalban.

1. perc. Egyből helyzetbe kerülhetne a Bayern, ám Coman a tizenhatos vonalánál rosszul veszi át a labdát. Gnabry szögletét kivágja Tapsoba.

1. perc. A  Leverkusen kezdte a csúcsrangadót!

Pályán a csapatok, fekete szerelésben a Leverkusen, pirosban a Bayern. Lewandowski a FIFA év játékosa-címért, Neuer a legjobb kapusnak járó díjért kap egy kis ajándékot (és egy nagy csokrot) a házigazdáktól. Peter Bosz és Hansi Flick összeöklözik, kezdünk!

Joshua Kimmich több mint egy hónap után ismét a Bayern keretében, de sérülése után a kispadon kezd, kérdés, mennyi időre bevethető.

A legutóbbi két bajnokságban nem a Bayern München volt az őszi bajnok, 2018–2019-ben a Borussia Dortmund, 2018–2019-ben az RB Leipzig vonulhatott elsőként téli pihenőre. A Leverkusen legutóbb 2009-ben zárt őszi bajnokként.

Mindkét csapat hagyományosan jól zárja az őszi idényt, a Leverkusen 2013, a Bayern 1984 óta nem veszítette el a naptári év utolsó bajnokiját.

A Bayer Leverkusen tartja a legjobban féken a Bundesliga csapatai közül az eheti FIFA-díjátadón az év legjobbjának megválasztott Robert Lewandowskit. A Bundesliga hivatalos oldalának adata szerint a Leverkusen játékosai 17-szer néztek farkasszemet Lewandowskival, és 13-szor le tudták nullázni a lengyel gólgépet. Egyetlen más Bundesliga-csapat ellen sem volt ennyi góltalan mérkőzése Lewandowskinak.

Az előző idényben a kupadöntőben is szembenézett a Bayer és a Bayern: akkor a müncheniek örülhettek (Fotó: AFP)

Az előző bajnokságban a Leverkusen meglepte a Bayernt Münchenben (2–1-re győzött, ez volt Hansi Flick első veresége a rekordbajnok kispadján), ám a BayArenában egy látványos mérkőzésen 4–2-re alulmaradt, mint ahogy a kupadöntőben is (azt is 4–2-re nyerte meg a Bayern).

A két csapat eddig 91 tétmérkőzésen mérte össze erejét. Hatalmas a Bayern München fölénye, az örökmérleg a házigazda Leverkusen szemszögéből 19–16–56. A Bundesligában 82 mérkőzést vívtak, a mérleg 18–16–48.

A Bayern München tízzel több gólt ért el eddig, mint a Leverkusen (37, illetve 27), ám figyelmeztető jel, hogy nyolccal többet kapott, mint szombati riválisa (18, illetve 10).

A délutáni mérkőzéseken egyetlen házigazda sem tudott nyerni (sőt, az ötből négy kikapott), összefoglalók itt!

A Bayer Leverkusen az élről várta a fordulót, s az egyetlen veretlen csapat a Bundesligában (mérlege 8 győzelem, 4 döntetlen). A Bayern München a második helyen fordult rá a 13. körre, mérlege 8 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség. Az RB Leipzig hazai pályán botlott a Köln ellen (0–0), ezzel biztossá vált, hogy csak a Leverkusen vagy a Bayern lehet az őszi bajnok. A müncheniek a Leipzig pontszerzése miatt ideiglenesen visszacsúsztak a 3. helyre.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Bayer–Bayern, élcsapatok egymás között: megőrzi-e veretlenségét és meg tudja-e szerezni az őszi bajnoki címet a Leverkusen, vagy a rekordbajnok előzni tud? Hamarosan kiderül, tartsanak velünk!

NÉMET BUNDESLIGA
13. FORDULÓ

SZOMBATI EREDMÉNYEK
RB Leipzig–1. FC Köln 0–0
Augsburg–Eintracht Frankfurt 0–2
(Framberger 53. – öngól, Ilsanker 87.)
Mainz–Werder Bremen 0–1
(Dinkci 90.)
Mönchengladbach–Hoffenheim 1–2
(Stindl 34. – 11-esből, ill. Kramaric 75., Sessegnon 86.)
Schalke 04–Arminia Bielefeld 0–1
(Klos 53.)
PÉNTEKI EREDMÉNY
Union Berlin–Borussia Dortmund 2–1 (Awoniyi 57., Friedrich 78., ill. Moukoko 60.)
KÉSŐBB
18.30: Bayer Leverkusen–Bayern München (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
Vasárnap
15.30: Freiburg–Hertha BSC
18.00: Wolfsburg–VfB Stuttgart

AZ ÁLLÁS
  1. Bayer Leverkusen 12 8 4 27–10 +17  28
  2. RB Leipzig 13 8 4 1 24–9 +15  28
  3. Bayern München 12 8 3 1 37–18 +19  27
  4. Borussia Dortmund 13 7 1 5 26–18 +8  22
  5. Union Berlin 13 5 6 2 27–18 +9  21
  6. Wolfsburg 12 5 6 1 19–13 +6  21
  7. VfB Stuttgart 12 4 6 2 26–19 +7  18
  8. Mönchengladbach 13 4 6 3 24–22 +2  18
  9. Eintracht Frankfurt 13 3 8 2 21–22 –1  17
10. Augsburg 13 4 4 5 15–19 –4  16
11. Hoffenheim 13 4 3 6 21–23 –2  15
12. Werder Bremen 13 3 5 5 16–21 –5  14
13. Freiburg 12 3 5 4 16–22 –6  14
14. Hertha 12 3 4 5 19–20 –1  13
15. 1. FC Köln 13 2 5 6 13–21 –8  11
16. Arminia Bielefeld 13 3 1 9 9–23 –14  10
17. Mainz 13 1 3 9 12–26 –14  6
18. Schalke 13 4 9 8–36 –28  4
Neked Ajánljuk