Botrány a sportlövőknél: úgy összeveszett a magyar csapat, hogy nem állt ki a vk-döntőre – Index.hu

A magyar csapat a hazaiakkal csapott volna össze a győzelemért, már készen is álltak a felek, amikor Péni István és Pekler Zalán jelezte a versenybíróknak, hogy a trió harmadik tagjának, Sidi Péternek szabálytalan a fegyvere. Állításuk szerint Sidi az úgynevezett bipodot használta, ami a szabályzat szerint tilos. Az alkatrész arra való, hogy segíti a versenyzők fegyverének beállítását, amikor pozíciót váltanak álló helyzet, térdelés és fekvés között.

Sidi azonban ezt a fegyverére ragasztotta, amit nem tilt a nemzetközi szövetség (ISSF) szabályzata, és amikor Péni, valamint Pekler megkérték arra, hogy ne használja, nem tett ennek eleget.

Az ISSF ellenőre sem talált kivetnivalót az eszközben, erre Péni és Pekler úgy döntött, hogy nem állnak ki a döntőre.

Az ESPN tudósítása alapján Sidi azzal védekezett, hogy az ő fegyverén a bipod súlyként funkcionál, a célzásban semmi segítséget nem jelent, mivel rögzítve van.

Jair Davidovitz, a verseny ISSF-delegáltja azt mondta az amerikai lapnak, hogy több évtizedes pályafutása során még nem találkozott olyannal, hogy egy csapat tagjai annyira összevesznek, hogy nem állnak ki egy versenyre. Hozzátette, hogy nem kérnek leckét a magyaroktól a szabálykönyvet illetően, és az ő bajuk, hogy nem álltak ki a döntőre.

Péni és Sidi között nem először adódott konfliktus. A tavalyi országos bajnokságon Péni óvást nyújtott be Sidi fegyvere ellen, majd a szóváltás nyilvánosan, a Facebookon folytatódott.

Péni szerint jó üzenet lehet a magyar sport számára, hogy a tisztességet a siker elé helyezik, és ha kell, saját csapattársukat is megakadályozzák a csalásban.

Ezzel szemben Sidi annyit mondott, hogy Lewis Hamiltonnak sem szokták külön megmondani, hogy esőgumival vágjon neki egy száraz futamnak. A többszörös világ- és Európa-bajnok lövő azzal védekezett, hogy ugyanezt a fegyvert használja már négy éve, és eddig sem találták szabálytalannak. Egy sportlövő hosszú éveket tölt azzal, hogy megtalálja a fegyvere ideális súlyát, ezért Péni nem mondhatja meg neki, hogy használjon másik súlyt.

Megkerestük a magyar szövetség főtitkárát, Sinka Lászlót, aki elmondta, hogy majdnem négy évtizedes sportvezetői múltja során nem emlékszik hasonló eseményre.

Döbbenten állnak az események előtt, és még a mai napon, azaz pénteken összeülnek az elnökséggel, hogy megvitassák a lehetséges szankciókat és azokat a lépéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a tokiói olimpián hasonló botrányba fulladjon a verseny.

A magyar küldöttség három ezüst- és egy bronzéremmel zárt Delhiben.

Neked Ajánljuk