Betis–FTC: háborúra készültek Sevilla utcáin, de lecsapott a rendőrség – Index.hu

Hooligans AVE Silesia és Biris Norte.

Az első a Śląsk Wrocław rettegett radikálisainak elnevezése, a második az FC Sevilla hasonló indíttatású szurkolói csoportja. Maga a futball kevéssé érdekli ezeket az ultrákat, igazából azért élnek, hogy összecsaphassanak az ellenfél (ellenség?) fanatikusaival, és ha kell, több mint háromezer kilométert utaznak azért, hogy az ustawka, a szerintük férfias, fair körülmények között megrendezett „miniháború” létrejöhessen. 

Így történt most is, a csütörtöki Real Betis–Ferencváros labdarúgó Európa-liga-mérkőzés kapcsán, amikor mintegy harminc lengyel fanatikus utazott el Sevillába, hogy kiegyenlítsenek egy nyolc éve függőben lévő számlát a Biris Norte nevű brigáddal, amelynek tagjai az FC Sevilla rajongóinak kemény magját alkotják. 

Csakhogy az Interpol és a lengyel rendőrség már beépült az AVE Silesia soraiba, és figyelmeztették spanyol kollégáikat, akik már szerdán azonosították a huligánokat, és kitoloncolták őket Spanyolországból, mielőtt csütörtökön létrejöhetett volna az ustawka, az összecsapás a Biris Norte különítményével, írja a Diario de Sevilla, a helyi napilap. 

Az előzmények 2013-ig mennek vissza, amikor a Slask Wroclaw vívott Európa-liga-mérkőzést az FC Sevillával az andalúz városban, és a meccsen összecsaptak az AVE Silesia huligánjai a Biris Nortéval és a spanyol rendőrökkel.

Azóta eltelt nyolc év, de a két brigád minden lehetőséget megragad, hogy tisztázzák egymást közt, ki az erősebb. 2016-ban Madridban is összecsaptak, amikor a Legia Warszawa vívott BL-mérkőzést a Real Madriddal, és idén nyáron is voltak balhék itt, Sevillában az Európa-bajnoki mérkőzések alkalmával, főleg június 19-én, amikor a spanyolok a lengyeleket fogadták a Cartuja sziget stadionjában. 

Állítólag most ez a két tucat lengyel huligán összefogott a Fradi néhány kemény legényével, és az így alkotott harmincfős csapat ütközött volna meg a Biris Norte különítményével. Még fotót is raktak ki magukról, hogy megkönnyítsék az amúgy titkosszolgálati eszközöket is bevető rendőrök dolgát…

Így aztán szerdán sikerült azonosítani őket egy sevillai téren, ahol a rendőrség igazoltatta őket, majd kiutasította a társaságot Spanyolországból.

Így szerencsére elmaradt az efféle nemkívánatos látványosság, helyette maradt olyan, mint Sergio Canales bombagólja a Betis–Ferencváros-mérkőzésen:

(Borítókép: Jorge Guerrero / AFP)

Neked Ajánljuk