A svájci vagy az azeri bajnok lehet a Fradi ellenfele a BL-selejtező harmadik körében – Telex

Ugyan a kazah bajnok Tobol Kosztanajon könnyedén túllépő Ferencváros csak a héten kezdi meg a második párharcát a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében a pozsonyi Slovan ellen, hétfőn már az is kiderült, hogy a magyar bajnok a Qarabağ – Zürich párharc győztesével játszhat majd, ha továbbjut a harmadik fordulóba.

A Fradi csoportjának sorsolása a következőképpen alakult:

  • Maccabi Haifa (izraeli) / Olympiacos (görög) – Apollon Limassol (ciprusi)
  • Qarabağ (azeri) / Zürich (svájci) – Ferencváros (magyar) / Slovan Bratislava (szlovák)
  • Ludogorets (bolgár) / Shamrock Rovers (ír) – Dinamo Zagreb (horvát) / Shkupi (észak-macedón)

Ha továbbjutna a Fradi, akkor az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is idegenben kezdené az augusztus első hetében kezdődő párharcot, de fontos kiemelni, hogy így a csoport legnagyobb mumusainak számító Dinamo Zagrebet és az Olympiakoszt is garantáltan elkerüli a magyar csapat. Ez pedig úgy is jó hír lehet a Fradinak, hogy a 2019-es, összesítésben 5-1-es vereség után 2020-ban 2-1-gyel kiejtették a horvátokat. Könnyű dolga viszont így sem lesz a magyar bajnoknak.

A Qarabağ a 2017/18-as szezonban egészen a csoportkörig jutott a BL-ben, az UEFA ranglistáján pedig a 64. helyen áll, amivel a potenciális ellenfelek közül a harmadik legjobbnak számít. Pont emiatt a jóval hátrébb sorolt Zürich ellen is komoly esélyesnek számítanak, pláne mert a svájciak ugyan tavaly simán nyerték meg a hazai bajnokságot, idén viszont rosszul kezdtek, a magyar csapatot a BL előző kiírásából kiejtő Young Boys 4-0-ra verte őket múlt szombaton.

Ha a Qarabağ jut tovább, a Fradi pedig legyűri a Slovant, akkor az azeri bajnok először játszhat magyar csapat ellen a nemzetközi porondon. A Zürich ehhez képest már a Fradival is játszott korábban, az UEFA-kupában 1982-ben 2-1-re nyert a svájci csapat a második körben. A BEK-ben is játszottak magyar csapattal, az 1975/76-os kiírásban az Újpest ellen estek ki, méghozzá egy elég izgalmas párharcban – Újpesten 4-0-ra kikaptak, otthon pedig hiába nyertek 5-1-re, idegenben lőtt több góllal a magyarok mentek tovább.

Ha a Fradi nem jut tovább, akkor az Európa-liga selejtezőjében folytathatja tovább, ahol ugyancsak sorsoltak hétfőn, így azt is tudni lehet, hogy az EL-továbbjutásért a Maccabi Haifa – Olympiacos párharc vesztesét kell legyűrni, ha erre kerül a sor.

Lazán kapcsolódik, hogy az Európa-konferencialiga harmadik körének sorsolását is megtartották, benne három magyar csapattal. A Puskás Akadémia a Hajduk Splittel játszhat, ha megveri a portugál Vitória SC-t, a Kisvárda ellenfele a Molde vagy az Elfsborg lehet, ha legyőzik a Kajrat Almatit, a Fehérvár pedig a Petrocub-Hincesti – Laçi párharc győztesével játszhat továbbjutás esetén.

Fotó: UEFA

Fotó: UEFA

A BL első selejtező köréből magabiztos hazai győzelemmel jutott tovább a Ferencváros, az idegenbeli gól nélküli döntetlen után hazai pályán 5–1-re győzte le a kazah Tobol Kosztanajt. A Fradiban az egyetlen magyar játékos a kapus Dibusz Dénes volt a pályán. Ezt a szlovák pravda.sk is kiemelte, a lap emiatt zsoldoscsapatként hivatkozott a magyar bajnokra. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Új Szó arról írt, hogy a Batumi ellen múlt héten továbbjutó Slovan szurkolóit rögtön arról értesítették, hogy korlátozzák majd a jegyértékesítést a Fradi elleni visszavágóra, mert nem szeretnék, hogy ferencvárosi szurkolókkal legyen tele a stadion.

Neked Ajánljuk