A Messi, Neymar, Mbappé álomtrió csődje ellenére is továbbjutott a PSG – Origo

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknap a Manchester City legyőzte a végső győzelemre is esélyes Paris Saint-Germaint, ezzel csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, de a PSG is biztosította helyét a legjobb 16 között, miután a magyar játékosai nélkül felálló RB Leipzig 5-0-ra kiütötte az FC Bruges csapatát. A legrangosabb európai kupasorozatba hét év után visszatérő AC Milan az Atlético Madrid legyőzésével megszerezte első győzelmét az idei BL-szezonban, és életben tartotta továbbjutási esélyeit, amihez az is kellett, hogy a csoport másik mérkőzésén a bombaformában lévő Liverpool legyőzze a Porto együttesét. A Real Madrid visszavágott a szeptemberi vereségért és magabiztos győzelmet aratott a moldovai Sheriff Tiraspol otthonában, amivel biztossá vált a továbbjutása. Akárcsak az Interé, amely 10 év után kvalifikálta magát újra az egyenes kieséses szakaszba. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei!

Rettenetes PSG 

Az A csoport rangadóján az előző két szezon döntőinek vesztese, a forduló előtt kilencpontos Manchester City és a nyolcpontos Paris Saint-Germain csapott össze. Ugyan Pep Guardiola több meghatározó játékosára – Kevin De Bruyne, Phil Foden, Jack Grealish – sem számíthatott, mégis sokkal több helyzetet alakított ki az első félidőben, mint a PSG, amelyben hiába kezdett a Messi, Mbappé, Neymar trió, szinte végig észrevéthetetlenek voltak.

A Messi, Mbappé, Neymar trió meglepően gyengén muzsikált ManchesterbenForrás: AFP/Paul Ellis

Mégis a franciák szereztek vezetést a második félidő elején, Lionel Messi passza után az 50. BL-meccsén szereplő Kylian Mbappé volt eredményes. A francia világbajnok támadó mindössze a második gólját szerezte az idei Bajnokok Ligája szezonban, összességében azonban már 29-nél jár. A folytatásban a City nagyobb fokozatra kapcsolt, Guardiola pedig remekül nyúlt bele a meccsbe. Raheem Sterling előbb közvetlen közelről egyenlített, majd a negyedik BL-meccsén harmadik gólját szerző Gabriel Jesus révén fordított a City és végül otthon tartotta a pontot. Győzelmével az angol sztárcsapat csoportelsőként jutott tovább, míg a franciák szintén biztosították helyüket a nyolcaddöntőjében, mivel a csoport másik mérkőzésén kedvező eredmény született számukra.

Lionel Messi csupán árnyéka volt önmagának a Manchester City ellenForrás: AFP/Oli Scarff

“A legfontosabb az, hogy továbbjutottunk. Néha az élen végzel a csoportban, aztán egy nagyon erős klubbal játszol az egyenes kieséses szakaszban, és van olyan is, hogy a második helyen jutsz tovább, de kedvezőbb helyzetbe kerülsz. A City egy olyan csapat, amely szereti és tudja is irányítani a játékot. A nyomás ellenére igyekeztünk stabilan védekezni ellenük, és minél többet birtokolni a labdát. Volt néhány lehetőségünk a gólszerzésre, ezeket sajnos nem tudtuk kihasználni, a City góljainál pedig jobban is védekezhettünk volna” – mondta önkritikusan Marquinhos, a Paris Saint-Germain csapatkapitánya a Canal+-nak.

“Összességében jó meccset játszottunk. Valami hiányzott a játékunkból, és egy ilyen mérkőzésen ezt megbüntetik az ellenfelek. Kár, hogy kikaptunk, de ilyen a futball. Ki fogjuk elemezni ezt a mérkőzést, hogy javulni tudjunk” – nyilatkozta Presnel Kimpembe az RMC Sportnak a lefújást követően.

A Manchester City hátrányból fordított és megnyerte a forduló rangadójátForrás: AFP/Oli Scarff

“Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk a meccset, és csoportgyőztesként jutottunk tovább. Fusztráló volt az első félidő, mert úgy tűnt, hogy mi irányítjuk a játékot. Nagyon nyomtunk, többet birtokoltuk a labdát, de mégsem szereztünk gólt. Ez a meccs is megmutatta, hogy soha nem dőlhetünk hátra. Ha egy kis teret is adsz Messinek, Neymarnak vagy Mbappénak, akkor villamgyorsan képesek helyzetbe kerülni” – mondta a Manchester City középpályása, Bernardo Silva a BT Sportnak.

A Manchester City immáron 17 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a legrangosabb európai kupameccsen (16 győzelem, 1 döntetlen).

A Manchester City a PSG-t legyőzve lett csoportelsőForrás: AFP/Paul Ellis

“Jó meccset játszottunk, és zsinórban az ötödik vagy a hatodik alkalommal jutottunk be a legjobb 16 csapat közé. Szóval minden elismerésem a játékosoké. A Paris Saint-Germain elképesztően erős elöl, ezért csapatként kell védekezni ellenük. A veszély mindig ott van, amikor a tizenhatos előterénél birtokolják a labdát. A góljuk után öt-tíz percig csak szenvedtünk. Azonban miután hátrányba kerültünk sem adtuk fel, sőt tudtuk, hogy nekünk a döntetlen is kedvező eredmény lenne, de végül megnyertük a meccset” – fogalmazott Pep Guardiola a BT Sportnak.

Az elmúlt napokban a Manchester Uniteddel folyamatosan összeboronált Mauricio Pochettino nem volt túlságosan csalódott a vereség ellenére, pedig a párizsiak hét mérkőzéses veretlenségi sorozata megszakadt, azonban egy másik nem, immár a legutóbbi 37 meccsük mindegyikén rendre gólt szereztek.

A PSG trénere, Mauricio Pochettino és a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola hasonló érzésekkel figyelte a forduló rangadójátForrás: AFP/Oli Scarff

“Elértük a kitűzött célt, vagyis a továbbjutást. Természetesen elsők akartunk lenni, de ma este nem tudtunk nyerni egy kiváló csapat otthonában. Az első félidő nehéz volt számunkra, de a második félidőben megtaláltuk a módját, hogyan domináljunk és alakítsunk ki helyzeteket. Ma nem volt velünk a szerencse, ettől függetlenül minden elismerésem a Cityé” – mondta Mauricio Pochettino, a Paris Saint-Germain edzője.

Először nyert a Lipcse

A csoport másik meccsén a három magyar labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig idegenben ütötte ki 5-0-ra a Club Brugge csapatát. A német együttesben ezúttal Gulácsi Péter koronavírusos megbetegedés, Szoboszlai Dominik kisebb sérülés, Willi Orbán pedig megfázásos tünetek miatt hiányzott a keretből. A lipcseiek történetük során először lőttek négy gólt egy félidő alatt, míg a belga rivális először kapott ennyit a BL-ben 45 perc alatt. Ezzel a Leipzig megszerezte első győzelmét a mostani BL-idényben, így megőrizte esélyét az A csoport harmadik helyére. A képlet roppant egyszerű, amennyiben az utolsó körben legalább annyi pontot szereznek a németek, mint a belgák, akkor az Európa-ligában folytathatják szereplésüket.

Az RB Leipzig francia középpályása, Christopher Nkunku fantasztikus formában van, már 7 gólnál jár az idei BL-szezonbanForrás: AFP/Bruno Fahy

Christopher Nkunku szerezte a lipcseiek első és az utolsó gólját is. A Leipzig francia középpályása az idei szezonban kirobbanó formában játszik, 19 meccsen eddig 12 gólt lőtt – pontosan annyit, mint az első két szezonjában 84 meccs alatt. Azonban mégsem őt, hanem a szintén két gólos Emil Forsberget választották a meccs emberének.

“Mindent beleadtunk ma, és nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Az első félidő igazán kiemelkedőre sikerült. Megtettük azt, amiért ide jöttünk. Az eredmény ellenére nem volt könnyű meccs, sok játékosunk hiányzott sérülés vagy betegség miatt, de a meccs előtt azt mondtuk magunknak, hogy mindannyiukért játszunk. Végül 5-0-ra nyertünk és ez a győzelem a hiányzóknak is szól” – mondta Leipzig svéd válogatott játékosa, Emil Forsberg.

Emil Forsberg a győztes meccs után nem felejtett el szót ejteni a Lipcse hiányzóiról semForrás: AFP/John Thys

2018 novemberétől sorozatban négyszer sem kapott gólt a BL-ben a Bruges, azóta 15 meccsen átlagosan 2.2-t kaptak. Csak egyszer úszták meg kapott gól nélkül ezen időszakban

“Minden Bajnokok Ligája-mérkőzésünkön azzal a tudattal léptünk pályára, hogy nyerni szeretnénk. Ez ma sem volt másképp. Nem a döntetlenre játszottunk. Bíztunk benne, hogy a meccs végén mi ünnepelhetünk. Azt hittük, hogy ez egy gyönyörű este lesz, ehelyett rémálommá vált számunkra. Nagyon fáj, hogy így alakult. El lehet kezdeni ujjal mutogatni és haragudni a másikra, de tudjuk, hogy mindenkinek magában kell keresnie a hibát. Fontos meccsek várnak ránk, többek között a Genk elleni kupameccs, aztán meglátjuk, hogyan a Párizs elleni meccsre hogyan tudunk felállni ebből a pofonból” – összegezte a mérkőzésen öt gólt kapó Simon Mignolet.

A Liverpool korábbi kapusa, Simon Mignolet csalódott volt a megsemmisítő vereség utánForrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

A megállíthatatlan Liverpool mögött óriási a verseny 

A B csoportban a Liverpool továbbra is százszázalékos, ezúttal ugyanis az FC Portót győzte le az Anfield Roadon. Jürgen Klopp csapata a második félidő elején szerzett vezetést Thiago Alcantara gyönyörű kapáslövésével, majd a 70. percben Mohamed Szalah döntötte el a találkozót. Alcantara bombája idén már ötödik tizenhatoson kívülről lőtt gólja volt a Liverpoolnak, ennél többet az idei BL-szezonban egyetlen csapat sem szerzett távolról.

Mindig különleges érzés gólt szerezni, főleg ebben a stadionban. Nagyon örülök neki, hogy most is sikerült, annak meg még inkább, hogy meglehetősen szépre sikerült. A győzelem motivál bennünket, minden meccsünket meg akarjuk nyerni, főleg itthon, az Anfielden” – mondta a Liverpool középpályása, Thiago Alcantara.

Thiago Alcantara szépségdíjas gólját ünneplik a Liverpool játékosaiForrás: AFP/Anthony Devlin

A Porto veresége ellenére is lépéselőnybe került, ugyanis a négyes másik mérkőzésén az Atlético Madrid hazai pályán kapott ki az AC Milantól, amely ezzel megszerezte első győzelmét az idei kiírásban, és megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. Az utolsó körben a Milan a Liverpool ellen, míg az Atlético a Porto otthonában harcolhatja ki a továbbjutást.

A mérkőzés egyetlen találatát Junior Messias szerezte a hajrában, a brazil középpályás ezzel az első BL-mérkőzésén rögtön góllal debütált.

“Nagyon örülök, hiszen fantasztikus eredményt értünk el. Mindenképpen győzelemre volt szükségünk ahhoz, hogy életben maradjunk a továbbjutást illetően. Természetesen sokat kell még fejlődnöm, és szerénynek kell maradnom, de ez életem eddigi legnagyobb sikere. Láttam a labdát, majd a lövés előtt nem gondolkodtam túl sokat. Ezt a gólt a családomnak és a Brazíliában élő barátaimnak szeretném ajánlani, valamint azoknak a Milan-szurkolóknak, akik végig hittek bennem” – fogalmazott Messias Junior az Amazon Prime-nak.

Élete első BL-meccsén góllal mutatkozott be az AC Milan brazil játékosa, Junior MessiasForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az Ajax lehet az idei BL-szezon meglepetéscsapata

A C csoportban az Ajax a Liverpoolhoz hasonlóan öt forduló után is százszázalékos, a hollandok szerdán a török Besiktas otthonában nyertek 2-1-re. Erik Ten Hag csapata ezzel az első holland klub lett amely megnyerte az első öt mérkőzését a Bajnokok Ligájában. Korábban ez csak az 1971/72-es szezonban a Feyenoordnak sikerült a BEK-ben.

Az Ajax győzelmében kulcsszerepet vállalt Sébastien Haller, aki csereként beállva két gólt lőtt, ezzel az elefántcsontparti csatár már kilenc találattal – Robert Lewandowskival holtversenyben – a BL góllövőlistájának élén áll.

Az Ajax csatára, Sebastien Haller elképesztő mennyiségben termeli a gólokat idénForrás: AFP/Ozan Kose

“Amikor a kispadon kezdesz, tudod, hogy koncentrálnod kell, mert gyakran onnan beszállva is meccseket lehet eldönteni. Nem zavart, hogy nem voltam kezdő. Az egyetlen dolog, amit ilyenkor tehetek, hogy felmegyek a pályára és megmutatom, hogy fontos vagyok. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ismét gólt szereztem. Csatárként az a legjobb érzés, ha a legrangosabb kupasorozatban lőhetek gólt. Még van hátra egy meccsünk a Sporting ellen, onnantól viszont már az egyeneskieséses szakaszra fogunk koncentrálni” – mondta a meccs embernek megválasztott Haller, aki a Bajnokok Ligája történetének első olyan játékosa lett, aki az első öt meccsén legalább kilenc gólig jutott.

A hollandok kameruni kapusa, André Onana 297 nap után volt ismét kezdő a klubcsapatában. A játékost február elején doppingvétség miatt egy évre eltiltották. A büntetés időtartamát viszont júniusban kilenc hónapra csökkentették.

Az Ajax – amelynek továbbjutása már korábban biztossá vált – továbbra is százszázalékos, a Besiktasnak viszont változatlanul nincs pontja, így az Európa-ligában sem folytathatja majd szereplését.

Andre Onana a Besiktas ellen visszatért az Ajax kapujábaForrás: AFP/Ozan Kose

Továbbjutott a Real, tíz év után nyolcaddöntős az Inter

A D csoportban a Real Madrid 3-0-s sikerrel vágott vissza a moldovai Sheriff Tiraspolnak, amely szeptember végén nagy meglepetésre 2-1-ra nyerni tudott a spanyol fővárosban. A Real David Alaba góljával szerzett vezetést, majd Toni Kroos növelte az előnyt a szünet előtt, végül Karim Benzema állította be a végeredményt a második félidőben. Márpedig a Real még soha nem kapott ki amikor Kroos gólt szerzett, eddig 24 meccsből 23 alkalommal győztesen hagyta el a pályát a madridi gárda, egyszer pedig döntetlen született.

Carlo Ancelotti csapata ezzel biztosan kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe, ráadásul legutóbb hét éve, a 2014/15-es szezonban fordult elő, hogy a Real mindhárom idegenbeli csoportmérkőzését megnyerte.

A Real Madrid magabiztos győzelmet aratott és továbbjutott a csoportjábólForrás: AFP/Sergei Gapon

A Real Madrid elképesztő sorozatot produkál, ugyanis a legutóbbi 12 Bajnokok Ligája-mérkőzéséből nyolcat megnyert, két döntetlen mellett pedig csupán kétszer kapott ki. Idegenben pedig kifejezetten jól megy a spanyoloknak, akik a legutóbbi nyolc meccsükből hatot kapott gól nélkül hoztak le.

Jó úton haladunk. Tetszik, ahogyan játszunk. Jó formában van a csapat, fizikálisan mindenki rendben van. Fontos számunkra, hogy a kvartett élen végezzünk, és arra törekszünk, hogy a csoportküzdelmeket úgy fejezzük be, ahogyan elkezdtük” – fogalmazott a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti.

A Real sikere azonban vezéráldozattal járt, ugyanis a nyáron szerződtetett osztrák válogatott David Alaba a második félidőben megsérült. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire súlyos Alaba sérülése, de Ancelotti igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy csak elővigyázatosságból cserélte le a játékost.

“Lecseréltük Alabát, mert kiment a bokája, de nem hiszem, hogy túl nagy lenne a probléma. Nagyon bízunk benne, hogy a következő meccsekre rendbe jön.”

Carlo Ancelotti elégedett volt csapata teljesítményévelForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Constantin Stefan

A csoport másik meccsén az Internazionale házigazdaként Edin Dzeko két góljával győzte  le a Sahtar Donyecket, így megszakadt a gól nélküli sorozat az olasz és az ukrán csapat párharcában, ugyanis legutóbbi három BL-meccsük – tavaly és idén – egyformán 0-0-s döntetlennel zárult. Az Inter 10 év után először jutott tovább a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Hosszabbítás

Végezetül lássuk az elődöntő érdekesebb statisztikáit:

  • Mind a négy angol csapat (Chelsea, Liverpool, Manchester City és Manchester United) megnyerte eddig a hazai mérkőzéseit a BL-ben, és ezidáig 33 gólt lőttek.
  • Mohamed Szalah hat gólt szerzett eddig az idei BL-szezon, ezzel Roberto Firminóval holtversenyben a legeredményesebb Liverpool-játékos, aki csoportkörben gólt lőtt. A brazil támadó a 2017/2018-as szezonban szintén hatszor volt eredményes.
  • Kylian Mbappé a 11. játékos a BL-történetében, aki legalább 20 gólt lőtt idegenben. A francia támadó ezt a mérföldkövet mindössze 23 mérkőzés alatt érte el.
  • A Sporting CP játékosa, Pedro Goncalves a legutóbbi két BL-meccsén duplázott. Cristiano Ronaldo után Goncalves lett az első portugál játékos, aki egymást követő két mérkőzésén legalább két gólt szerzett.
  • Kylian Mbappé 50. alkalommal lépett pályára a Bajnokok Ligájában – 22 évesen és 339 naposan a második legfiatalabb mezőnyjátékos lett Cesc Fàbregas (22 évesen és 331 naposan) után, aki elérte ezt a mérföldkövet.
  • A Liverpool immáron kilenc mérkőzés óta veretlen az FC Portóval szemben az európai kupaporondon (6 győzelem, 3 döntetlen), ebből öt találkozón is Jürgen Klopp irányította a csapatot (4 győzelem, 1 döntetlen).
  • Sébastien Haller mindössze a negyedik olyan labdarúgó a Bajnokok Ligája történetében, aki gólt lőtt az első öt meccsén. Korábban ez a bravúr csak Alessandro Del Piernak (1995), Diego Costának (2014) és Erling Haalandnak (2019) sikerült.

Eredmények, csoportkör, 5. forduló:

A csoport:
Club Brugge (belga)-RB Leipzig (német) 0-5 (0-4)
gólszerzők: Nkunku (12., 93.), Forsberg (17., 45+1.), Silva (27.)

Manchester City (angol) – Paris Saint-Germain (francia) 2-1 (0-0)
g.: Sterling (63.), Gabriel Jesus (76.), illetve Mbappé (50.)

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-AC Milan (olasz) 0-1 (0-0)
g.: Messias (87.)

Liverpool FC (angol)-FC Porto (portugál) 2-0 (0-0)
g.: Thiago Alcantara (52.), Szalah (70.)

C csoport:
Sporting CP (portugál)-Borussia Dortmund (német) 3-1 (2-0)
g.: Pedro Goncalves (30., 39.), Porro (81.), illetve Malen (93.)
kiállítva: Emre Can (74., Dortmund)

Besiktas (török)-AFC Ajax (holland) 1-2 (1-0)
g.: Gezzal (22., tizenegyesből), illetve Haller (54., 69.)

D csoport:
Sheriff Tiraspol (moldovai)-Real Madrid (spanyol) 0-3 (0-2)
g.: Alaba (30.), Kroos (45+1.), Benzema (56.)

Internazionale (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-0 (0-0)
g.: Dzeko (62., 67.)

Neked Ajánljuk