A hatalmas küzdelem és óriási szív is kevés volt – kiesett a női kézilabda-válogatott – Origo

Hiába játszott óriási szívvel és helyenként remekül a magyar női kézilabda-válogatott, nem tudta legyőzni az olimpiai női kézialbdatorna abszolút favoritját, Norvégiát. Ezzel a skandináv csapat jutott a legjobb négy közé, a magyar pedig befejezte szereplését Tokióban. Norvégia négy góllal, 26-22-re győzte le Elek Gábor csapatát, amelyik így a 7. helyen zárta az olimpiát.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A magyar női kézilabda-válogatott számára elérkezett a negyeddöntő a tokiói olimpián. Néhány nappal ezelőtt, amikor a franciák, a brazilok és az oroszok ellen is kikaptunk, aligha írta volna le bárki ezt a mondatot. Most viszont itt állt a csapat a legjobb nyolc között és játszott az egész torna legnagyobb favoritjával, a norvég válogatottal. 

A magyar női kézilabda-válogatott tagjai, balról Helembai Fanny a tokiói nyári olimpia női kézilabda-bajnokságának negyeddöntőjében játszott Magyarország – Norvégia mérkőzés kezdete előtt a Jojogi Nemzeti SportcsarnokbanForrás: MTI/Illyés Tibor

Természetesen azt mindenki tudta, hogy ennek a mérkőzésnek nem a magyar válogatott az esélyese. Abban bízhattunk, hogy a kispadon ülő Danyi Gábor rengeteg jó tanáccsal látta el a csapatot. Ha így volt, ha nem, Zácsik Szandra hatalmas átlövésgóllal nyitotta meg a meccset és ezzel vezetett Magyarország. Sőt: Klujber bátor betörése után 2-0, majd újabb labdaszerzés következett és újabb magyar támadás, amely sajnos kimaradt. Ekkor jött a norvégok első gólja Brattset révén. 2-1 után kapufát lőttek a skandinávok. 

Nagyon dinamikus és nagyiramú volt a meccs. Tomori káprázatos labdát adott a beálló helyén Kisfaludynak, aki higgadtan lőtte be a harmadik gólunkat. Majd Tomori betörése után már 4-2 volt az állás a magyaroknak. Brattsetet nem lehetett tartani, illetve ő tartotta egymaga meccsben ekkor az északiakat. Mind a három gólt a beálló lőtte, azért ez elég sokat elmondott a teljesítményéről. Meg Kisfaludy produkciójáról is hozsannákat, mert ő is a második gólját lőtte. Nagyon sok hibával játszott a norvég csapat, ezt szinte hihetetlen volt látni. A magyar pedig bátran, mindenfajta elfogódottság nélkül. 

A norvég Marit Malm Frafjord (b), Veronica Kristiansen (k) és Háfra Noémi a Magyarország – Norvégia mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Zácsik Szandra a 9. percben 6-3-ra növelte az előnyünket, s újabb magyar támadás következett. Elrontottuk, Herrem nem, 6-4. A norvégok első gyors lerohanó támadása és középről elengedett lövése után 6-5-re jött fel az ellenfél. Az igazság az, hogy ekkor Zácsik és Háfra is kihagyott egy-egy lövést. Kissé megzavarodott a magyar csapat, a norvégok nem és a 14. percben egyenlő, 6-6 volt az állás.

6-3-ról 6-7 lett, ezt azért fájó volt leírni, különösen úgy, hogy Bíró Blanka nagy védése után Lukács egyedül ment el ziccerben, de kihagyta. Ezt a 0-4-es szakaszt szívesen feledtük volna. Nem véletlen, hogy Elek Gábor szövetségi kapitány időt kért. Hiába. Háfra a kapusba lőtt, Oftedal a kapuba. 6-8, ez most már minden tekintetben sok volt. Ráadásul Solberg is elkezdett védeni. A norvégok meg sorra lőtték a gólokat. Már 9-6-ra vezettek, azaz éppen egy 6-0-s szériában voltak. Ennyire azért nem kellett volna tisztelni őket. Ráadásul szerencsénk sem volt, mert Márton Gréta ziccere a kapufáról jött ki.

Bíró Blanka (háttal) kapus, a norvég Stine Skogrand (b2) és Szöllősi-Zácsik Szandra (hátul) a  Magyarország – Norvégia mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyre többet hibázó magyar csapat teljesen padlóra került. A 19. percben 6-10, rémálom volt ez már a javából. Ekkor végre született egy magyar gól Vámos Petra bátor átlövéséből. Ezt a produkciót kellett volna továbbvinni. Kapust cseréltünk és Szikora nagy védéssel mutatkozott be. Tomori kapufát lőtt, majd kiállították. 

11-8-as norvég vezetésnél Oftedal hibázott. Nem volt csúcsformában a norvég csapat, meg lehetett volna őket fogni. Tomori érezte ezt, mert átlövésből két nagy gólt lőtt. Ezzel feljöttünk 11-10-re és újra nyílt lett a meccs. Lukács ziccert hibázott, s ahelyett, hogy döntetlen lett volna a félidő, Jacobsen bevágta, s így 12-10-re vezetett a szünetben a norvég csapat. 

Klujber Katrin (b) és a norvég Veronica Kristiansen a Magyarország – Norvégia mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidőt a norvégok kezdték, de elvesztették a labdát, Tomori pedig nagy gólt lőtt. 12-11, Tomori pedig már 4 gólnál járt. Aztán Zácsik szerzett labdát és kiegyenlített. Olyan volt, mintha a norvégokat cserben hagyta volna a veszélyérzetük, vagy csak rosszul játszottak. Nekünk pedig el kellett hinni, hogy van, lehet keresnivalónk. 

Sajnos, a norvégok annyira nem tudtak rosszul játszani, hogy ne vezessenek megint kettővel (12-14), mi tehát folyamatosan futhattunk az eredmény után. Tomori szinte élete meccsét játszotta, egy parádés védekezés után újra sikerült az egyenlítés. Megzavarodott Norvégia, erőn felül játszott Magyarország. A technikai hibák számát kellett volna csökkentenünk, mert a vezetés helyett megint a norvégoknál volt az előny. 

Lukács Viktória (b), Kiss Nikoletta (k) és a norvég Veronica Kristiansen a  Magyarország – Norvégia mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

A 39. percben Háfra első góljával egyenlő lett az állás, majd egy nagyszerű védekezés után már mi vezettünk ismét egy góllal. Óriási fordulat volt ez Schatzl révén. Aztán Szikora védett egyet. Elképesztő, ami a pályán folyt, de még nagyon sok volt hátra. Bordás Réka beállóból gólt lőtt, 18-16 ide, Norvégia időt kért.

Parádés fordulat volt ez, de ezer százalékos odafigyeléssel kellett játszani. Vámos vagány gólt lőtt futtából (19-17), de a norvégok azonnal válaszoltak. Mégpedig sajnos, két góllal, így 19-19 lett az állás a 45. percben. Persze, előzetesen senki sem gondolta volna ezt. De azt sem, hogy a norvég kapuba bejön Lunde és kivédi a magyaroknak megítélt hetest. Utólag tudjuk: ez volt a nagy fordulatLukács sajnos újabb ziccert hibázott, Lunde védte a lövését. Így léptünk be az utolsó negyedórába, amikor Jacobsen góljával újra Norvégia vezetett. Óriási hullámzások voltak tehát a meccsben.

Katrine Lunde szinte olvasta Tomori lövését. Reistad kapufát dobott, majd Bordás harcolt ki hetest nagyon bátor játékkal. Zácsik Szandra higgadtan lőtte be önmaga ötödik, csapata huszadik gólját és ezzel egyenlített Magyarország. 

Bordás Réka (b), Szöllősi-Zácsik Szandra (hátul) és Nora Mörk (k) a  Magyarország – Norvégia mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csoda pedig folytatódott: Schatzl Nadine összekaparta a labdát és az 50. percben újra a magyarok vezettek. Ki gondolta volna? Reistad gyorsan egyenlített, Jacobsen újra a norvégokat hozta előnybe. Egyszerűen nem tudtunk átlépni a tű fokán, amikor nálunk volt a vezetés, rendre jött egy hiba. 

Az 54. percben ismét Bíró Blanka állt a magyar kapuban, de ő sem tudta védeni Solberg lövését. Az 55. percben már hárommal vezettek a norvégok, Lunde is jól védett, itt már csak a csoda segíthetett volna a magyar csapaton. 

Bíró Blanka hetest fogott, de Lunde is nagyszerűen védett a másik oldalon.Sajnos, az volt az érzése az embernek, hogy Katrine Lunde szinte olvassa a magyar játékosok gondolatait, illetve, hogy a mieink tartanak tőle. Aztán amikor az 57. percben Nora Mörk belőtte a huszonötödik norvég gólt, minden eldőlt sajnos. Lukács első gólja későn érkezett, kettő percen belül voltunk és a norvégok hárommal vezettek. Ezt az előnyt megtartották, sőt, növelték is, s végül 26-22-re győztek.

Háfra Noémi dob a norvégok kapujáraForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ezt a vereséget nem kell, nem szabad szégyellni, csak bánkódni lehet rajta – napestig. A magyar női kézilabda-válogatott ezzel a 7. helyen fejezte be az olimpiai szereplését, mert ebben a sportágban az 5-8. helyért nem játszanak meccseket Tokióban.

Női kézilabdatorna, negyeddöntő:
Norvégia-Magyarország 26-22 (12-10)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapus
gólszerzők: Brattsett 7, Reistad 4, Oftedal 3, Mörk 3, Jacobsen 3, Kristiansen 2, Herrem 2, Skogrand 1, Solberg 1, illetve Szöllősi-Zácsik 5, Tomori 4, Bordás 4, Kisfaludy 2, Vámos 2, Schatzl 2, Klujber 1, Háfra 1, Lukács 1
lövések/gólok: 38/26, illetve 48/22
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 2/1
kiállítások: 0, illetve 2

Neked Ajánljuk