A bolgár élcsapat ellen már sokkal jobban ment a Fradinak – NSO – Nemzeti Sport

A magyar bajnok Ferencváros legyőzte felkészülési mérkőzésen a bolgár élcsapat CSZKA Szófiát.

Lovrencsics Gergő (zöld-fehér mezben) végig keményen harcolt a CSZKA légiósai ellen (Fotó: fradi.hu)


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ferencváros–CSZKA Szófia (bolgár) 1–0 (0–0)
Ausztria
Ferencváros:
Dibusz – Lovrencsics G. (Botka, 62.), Blazic (Frimpong, 62.), Dvali (Leandro, 62.), Heister (Civic, 62.) – Ihnatenko (Wilmots, 42.), Haratin (Csonka, 62.) – Varga R. (Isael, 62.), Bőle (Skvarka, 72.), Zubkov (Nguen, 62.) – Priskin (Szihnyevics, 62.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
CSZKA Szófia (a kezdőcsapat): Cerniauskas – Bodurov, Csorbadzsijszki, Atanaszov, Geferson – Rúben Pinto, Tiago Rodrigues, Fabbrini, Carey – Evandro, Sowe. Vezetőedző: Ljuboszlav Penev
Gólszerző: Nguen (71.)

Hirdetés

Már a Ludogorec elleni közvetlen felkészülést szolgálta a Bajnokok Ligájára edző Ferencvárosnak a bolgár CSZKA Szófia elleni mérkőzése, egy nappal a brazil Red Bull Bragantinótól elszenvedett vereség után. Szerhij Rebrov most az egyik legerősebb kezdőjét küldte pályára, amely sikerrel vette fel a harcot a CSZKA legénységével, melynek kerete értékesebb volt valamivel, mint a magyar bajnoké.

Az első félidőben csak pontatlan lövésekig jutottak a ferencvárosiak, a bolgárok meg a léc megrezgetéséig, a 62. percben pedig Rebrov mester sort kerített a szokásos sorcserére. Azonnal megélénkült a mérkőzés, Tokmac Nguen szép góllal jelentkezett be a kezdőcsapatba, majd nem sokkal rá ziccert hibázott a szélső. Michal Skvarka a 72. percben állt be, és a szlovák játékos pár perc múlva majdnem a bal felső sarokba lőtt, de védett a bolgárok kapusa.

Ha már bolgárok… Az előző ellenfél legismertebbje is a kispadon ült: ott Antonio Carlos Zago, itt Ljuboszlav Penev, egykori szövetségi kapitány, még korábban remek csatár, a Valencia és az Atlético Madrid légiósa. Aki most sok-sok légióst alkalmazhat, a kezdőcsapatban például nyolcan foglaltak, illetve kaptak helyet…

De sem ők, sem a csereként beállt sor nem talált a meccset végigvédő, magabiztosan teljesítő Dibusz Dénes kapujába – a kellemetlen tegnapi vereség után egy sokkal erősebb gárdát megérdemelten gyűrt le a Fradi.

A FERENCVÁROSI TC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:  június 5.
Edzőtábor: június 7.–június 19., Regede (Bad Radkersburg, Ausztria)
Felkészülési mérkőzések:
Június 11.: FTC–Sampion Celje (szlovén III.) 9–0 (Nguen 2, Kundrák, Szihnyevics, Priskin – 11-esből, Sigér, Leandro, Lanzafame, Csernik)
Június 15.: NK Celje (szlovén I.)–FTC 0–2 (Isael, Szihnyevics – 11-esből)
Június 19.: NS Mura (Muraszombat, szlovén I.)–FTC 1–4 (Rui Pedro, Lanzafame – 11-esből, Priskin, Szihnyevics)
Edzőtábor: június 23.–július 4. (Bad Häring, Ausztria)
Felkészülési mérkőzések:
Június 26.: Ferencváros–Red Bull Bragantino (brazil II.) 1–2 (Szihnyevics)
Június 27.: Ferencváros–CSZKA Szófia (bolgár I.) 1–0 (Nguen)
Június 30., vasárnap 17.00: 1. FK Príbram (cseh I.) (Ausztria)
Július 1., hétfő 17.00: Universitatea Craiova (román I.) (Ausztria)
Július 4., csütörtök 18.00: Royal Excel Mouscron (belga I.) (Ausztria)

PERCRŐL PERCRE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc A Skvarkával háromszögező Nguen 15 méteres lövését is blokkolják a szorgos CSZKA-bekkek, aki annyit blokkoltak ma, mint egy nagyon szorgos gyári munkás.

88. perc Frimpong szabálytalankodása után Davidov tekerne a 16-os előteréből a jobb sarokba, szépen véd azonban Dibusz!

81. perc Skvarka teszteli a bolgár kapust, aki állja a sarat: Isael passza után a középpályás jobbal 24-ről a bal felsőbe lőne, de hatalmasat véd a kapus, vetődve.

79. perc
Isael elhúz a jobb oldalon, beadás helyett lő, fölé.

77. perc KIMARAD: Nguen az ötös bal sarka elől ballal a túlsó alsó sarok mellé lő.

75. perc Marc Wilmots kap sárga lapot belemenésért.

72. perc Michal Skvarka be, Bőle le a Fradiban. 

71. PERC VEZET A FRADI! TOKMAC NGUEN Csonka passza után 20 méterről, jobbal okosan a bal alsó sarokba tekeri a labdát. 1–0!

66. perc Majdnem góllal, de fogja lövését a kapus.

Újabb debütáns: Civic. Lásd lentebb.

62. perc Botka, Frimpong, Leandro, Civic – Csonka, Wilmots – Isael, Bőle, Nguen – Szihnyevics, így folytatja a Fradi. 

60. perc Vargát sokadszor is blokkolják a 16-os előtt lövés közben, nem sokra rá Zubkov már lőhet, de ő meg a kapust találja el.

59. perc
Közeleg a szokásos fradis sorcsere.

55. perc Bőle lőhetne kecsegtető helyzetből, de elnyomják.

53. perc
Rodrigues távolija nem gond Dibusznak, nem sokra rá Atanaszové dettó. Aktívak a bolgár cserék.

47. perc
Zanevet szereli a jobbon nagyon szépen Lovrencsics, kőkeményen. És övé a szabadrúgás.  

46. PERC FOLYTATJUK!

Eközben Szalai Ádám…



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Blazic emel a balon Heister elé, a szép ballábas beadás azonban a kapusé.

42. perc Marc Wilmots be, Ihnatenko mégsem tudja folytatni.

42. perc A topligákban is látott Fabbrini áll elő egy magasra sikeredett 39 méteres szabadrúgással.

38. perc Dibusz és Dvali ment közös erővel Sowe elől, a jobbra vetődő kapus érte el utoljára a labdát az ötös jobb sarka előtti lövésnél.

34. perc DE NAGY MENTÉS! Az ötös jobb sarka elől Evandro jobbal a jobb alsóba lőne, de hatalmasat ment a gólvonal előtt álló Dvali!

33. perc Ihnatenkót kell ápolni, de szerencsére folytatja.

29. perc Haratin lő a 16-os elől, de blokkol a szép nevű Csorbadzsijszki.

Ivószünet, kellemes szellő közben. Ez nem a tegnapi szép hegyi pálya, a “Rossz hering”.

23. perc Közben bemutató rossz szögletekből. A rossz magyar beadás után kontra, és Sowe az ötös bal sarka elől ballal majdnem a túlsó felső sarokba lő, de a labda a lécről a gólvonal elé pattan, majd Blazic ment fejjel. MEGÚSZTA A FRADI!

22. perc Priskin és Varga akciózik, de mindkettejüket blokkolják lövés közben. A 16-os előteréből próbálkoztak, előtte meg hiába adott be szépen jobbról a Varga indította Zubkov, középen Priskin rosszul találta el a labdát!

Megvan az utolsó kétes név is: a skót Tony Watt, egyszeres válogatott ék.

17. perc Bolgár helyzet, Geferson futtatja a balon Evandrót, aki elé a jobb alsó előtt remekül repül ki kapujából Dibusz.

14. perc Ismét Varga villan, passzát menti Heister elől Bodurov, a Varga-beadás meg pontatlan.

A Cerniként emlegetett kapus négyszeres válogatott.

13. perc Varga középtávoli lövése sem gond a CSZKA légiósának, a litván Cerniauskasnak, majd Bőle beadását fejeli az ötös előteréből nem sokkal a léc fölé Priskin.

Sikerült nagy nehezen kibogarászni a CSZKA cseresorát és kezdőjét, hála az általános és középiskolai orosz nyelvtanulásnak…

4. perc Varga futtatja a jobbon Priskint, felvágják. A szabadrúgáshoz Varga áll oda, és kissé jobbról, 23 méterről jobbal kapura lő, de fogja a labdát a jobb felső sarok előtt a kapus, vetődnie sem kellett ehhez.

1. perc Dibusz ügyesen old meg egy szűken hazaadott passzt.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Sok a lelkes bolgár drukker. Legalábbis ezt vesszük ki a streamből.
A Fradi zöld-fehér mezben és zöld nadrágban, a bolgárok piros mezben és fehér nadrágban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Eldar Civic (bosnyák, Sparta Praha – Csehország), Gróf Dávid (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Michal Skvarka (szlovák, MSK Zilina – Szlovákia), Szécsi Gergő (Balmazújváros)
Kölcsönbe érkezők: Danilo Ihnatenko
(ukrán, Sahtar Doneck, legutóbb kölcsönben FK Mariupol – Ukrajna), Olekszandr Zubkov (ukrán, Sahtar Doneck, legutóbb kölcsönben FK Mariupol – Ukrajna)
Kölcsönből visszatérők:
Csernik Kornél (Soroksár), Kundrák Norbert (Soroksár), Priskin Tamás (Haladás), Rui Pedro (portugál, Haladás), Silye Erik (Mezőkövesd)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Bruno Duarte da Silva (brazil, FK Lviv – Ukrajna), Mihajlo Mudrik (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna, legutóbb kölcsönben Arszenal Kijev – Ukrajna), Nwankwo Obiora (nigériai, Boavista – Portugália) 
Távozók: Böde Dániel (Paks), Fernando Gorriarán (uruguayi, Santos Laguna – Mexikó), Holczer Ádám (Paks), Julian Koch (német, lejár a szerződése)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Ivan Petrjak
(ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna, onnan Fehérvár)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Hír még az Üllői útról, hogy eddig több mint tizenötezer jegy kelt el a Ferencváros–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtezőre. A találkozót július 10-én 20 órakor rendezik a Groupama Arénában.

A mérkőzést követően a vereség ellenére elégedetten értékelt a klub hivatalos honlapjának Szerhij Rebrov vezetőedző. “Kiváló mérkőzést játszottunk egy erős ellenféllel szemben. Az első pillanatban elmondtam a játékosoknak, hogy nem az eredmény számít. Különböző stílusú ellenfelekkel találkozunk a felkészülési mérkőzéseken, kemény edzések vannak mögöttünk, az a legfontosabb, hogy összeálljon a játékunk, és minimalizáljuk a hibáinkat. A szerdai meccsen a kezdőcsapat tagjai hatvan percet játszottak, csütörtökön is ugyanígy lesz, fontos, hogy mindenki megkapja a megfelelő terhelést, hogy készen álljunk a szezonrajtra.”

Az új igazolás szerda délután megérkezett az edzőtáborba, sok ideje azonban nem jutott az ismerkedésre, mert kora este felkészülési mérkőzést játszottak a zöld-fehérek a brazil második vonalban szereplő Red Bull Bragantinóval. Fáradtan, tompán, sok hibával kezdett a Fradi, az ellenfél pedig élt a lehetőséggel, s az első félidőben kétgólos előnyt szerzett. A fordulás után a gólfelelős Mikalaj Szihnyevics érkezett és szépített – a 60. percben a kapus Gróf Dávidon kívül mindenkit lehívott a pályáról Szerhij Rebrov vezetőedző, ám a cseresor sem tudta megmenteni a csapatot a vereségtől.

„Csehország legnagyobb klubjában futballoztam ezelőtt, most pedig Magyarország legnagyobb klubjához érkeztem – mondta Eldar Civic a fradi.hu oldalnak. – Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy magamra ölthetem az FTC mezét, és szeretnék fontos, tevékeny részese lenni a következő évek sikereinek. Védekezésben és támadásban is hasznos játékos vagyok, szeretem a szélen segíteni az akciókat, és erősségem, hogy veszélyesek a beadásaim.”

A 23 éves, nyolcszoros válogatott futballista a cseh bajnokságban harmadik helyezett prágai Spartában szerepelt, bosnyák válogatott tagjaként pedig idén három Eb-selejtezőn is a kezdőcsapat tagja volt.

A Fradival kapcsolatban az elmúlt hetekben több hír is megjelent a nemzetközi sajtóban, hogy balhátvédet keres a klub a német Marcel Heister mellé, mert jelenleg ő az egyetlen balhátvéd a csapatban. Legutóbb a Palermo norvég válogatott balhátvédjét, Haitam Aleesamit hozták kapcsolatba Olaszországban a Ferencvárossal, de végül Civicet választották.

A prágai Spartától távozó, nyolcszoros bosnyák válogatott játékost, Eldar Civicet kedden hiába várták Zágrábba, hogy aláírja a szerződését a Dinamóhoz, a Transfermarkt által egymillió euróra becsült balhátvéd meggondolta magát, és inkább Budapest felé veszi az irányt – az FTC be is jelentette a védő szerződtetését. A Dinamo Zagreb figyelmébe a bosnyák válogatott szövetségi kapitánya, Robert Prosinecki ajánlotta a Sparta Praha bosnyák válogatott balhátvédjét, a 23 éves Eldar Civicet, aki a legutóbbi idényben 20 bajnokin szerepel (és két gólpasszt adott) a prágaiaknál.

A környezet magával ragadó. Elnézve a helyszínt, azt is mondhatnánk, ha nem kőkemény munka várna a hegyekben a Ferencváros labdarúgóira, a világ legboldogabb emberei is lehetnének. Az ablakból madárcsicsergés hallható, körben festői szépségű hegyek húzódnak, a környező erdőkben jobbnál jobb turistaútvonalak találhatók – Lovrencsics Gergőék mesebeli környezetben készülhetnek a közelgő, Ludogorec elleni Bajnokok igája-selejtezőre. A zöld-fehérek a korábbi ausztriai edzőtábort követően hétfőtől ismét a szomszédos országban tréningeznek, ezúttal Bad Häring városában.

A FERENCVÁROS UTAZÓ KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes, Gróf Dávid, Szécsi Gergő
Védők: Abraham Frimpong, Botka Endre, Lasa Dvali, Leandro de Almeida, Lovrencsics Gergő, Marcel Heister, Miha Blazic, Otigba Kenneth, Silye Erik, Takács Zsombor
Középpályások: Bőle Lukács, Csonka András, Danilo Ihnatenko, Ihor Haratin, Marten Wilmots, Michal Skvarka, Olekszandr Zubkov, Rui Pedro, Sigér Dávid, Sztefan Szpirovszki
Támadók: Davide Lanzafame, Isael Barbosa, Mikalaj Szihnyevics, Priskin Tamás, Szerető Krisztofer, Tokmac Nguen, Varga Roland 

Az utazás némi izgalmakat is tartogatott.

A Ferencváros labdarúgócsapata 30 játékossal vágott neki a második edzőtábornak – olvasható a klub hivatalos honlapján. A zöld-fehérek szintén Ausztriában készültek június 19-ig, a 12 napos edzőtábort követően 23-án indultak ismét útnak. Az első edzőtáborba 27 labdarúgó utazhatott (Olekszandr Zubkov később csatlakozott), most viszont csatlakoztak a válogatott játékosok, illetve a legújabb igazolás, Danilo Ihnatenko is. Varga Ádám, Bánki Márton, Könczey Márk, Szabó Richárd, Csernik Kornél és Kundrák Norbert ezúttal nem tart a csapattal. A programban öt felkészülési meccs szerepel.

Ausztriában rendezik a mérkőzést, festői környezetben: hegyek dalmahodnak, erdők zöldellnek.

A közvetítés a fradi.hu alapján készül ezúttal is.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–CSZKA SZÓFIA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Neked Ajánljuk