20 évvel ezelőtt ölték meg Simon Tibort – a teljes történet – Goal.com

9:55 CEST 2022. 04. 23.

Simon Tibor, a Ferencváros és a magyar válogatott legendás hátvédje 20 évvel ezelőtt vesztette életét.

Simon 1965. szeptember 1-jén született Budapesten. A Pénzügyőr SE-ben kezdett futballozni, majd a Központi Sportiskola színeiben szerepelt, onnan igazolta le 1984-ben a Ferencváros. A zöld-fehéreknél 1997-ig játszott, aztán egy szezon erejéig a BVSC-t erősítette. Ezt követően visszatért az FTC-hez, majd újra a BVSC, végül a REAC következett, 2001-ben visszavonult – írja az MTI.

A Ferencvárosban 338 alkalommal lépett pályára és hét gólt szerzett. Az NB I-ben összesen 204 találkozón szerepelt és kétszer talált a hálóba. A bajnokságot és a Szuperkupát egyaránt háromszor, a Magyar Kupát négyszer nyerte meg, illetve alapembere volt az első magyar csapatnak – ez az FTC volt az 1995-96-os idényben –, amely csoportkörbe jutott a Bajnokok Ligájában. A válogatottban 1989 és 1995 között 16-szor játszott.

Edzőként – még aktív futballistaként – 1999-től tevékenykedett, irányította a BVSC-t, a REAC-ot és a Sopront is.

Simont 2002. április 21-én hajnalban Budapesten, egy II. kerületi szórakozóhelyen megtámadták és brutálisan bántalmazták. Az eszméletlen áldozatot koponyatörésekkel és agysérülésekkel szállították a Szent János Kórházba. Az orvosok két és fél napig küzdöttek az életéért, háromszor műtötték meg, vérömlenyeket távolítottak el az agyából, illetve az utolsóval az arra nehezedő nyomást kívánták csökkenteni. A sportolón ez sem segített, 37 éves korában, április 23-án elhunyt.

A büntetőeljárásban a végső ítéletet 2007 januárjában mondták ki: az elsőrendű vádlottat halált okozó súlyos testi sértésben, társait pedig garázdaságban találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság, és éppen annyi szabadságvesztésre ítélte őket, amennyivel a korábban letöltött előzetes letartóztatást beszámítva még nem kellett börtönbe vonulniuk. Ezt a határozatot az ítélőtábla a másodrendű vádlott esetében úgy változtatta meg, hogy másfél éves szabadságvesztését két és fél évre súlyosította, így a lehetséges kedvezményeket figyelembe véve is legalább hét hónapra kellett visszamennie a börtönbe.

Az FTC a 2-es számú mezt – amelyben korábban Simon játszott – visszavonultatta, emlékmérkőzést rendezett és díjat alapított, amely a nevét viseli. Egy ideig minden hazai FTC-mérkőzés 23. percében bemondták a nevét, halálának tizedik évfordulójára pedig emlékfilmet készíttetett róla a klub A legendás kettes címmel, továbbá róla nevezte el az Albert Flórián Stadion 2-es szektorát.

Az FC Sopron örökös tiszteletbeli vezetőedzőnek nevezte ki Simon Tibort.

Neked Ajánljuk