10:13 Kézi-vb: a mieink nem taktikáztak, de a franciák megmutatnák, nem jártunk jól velük – Nemzeti Sport

A hatszoros győztes Franciaország ellen már a négy közé jutásért lép pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokságon (kezdés: 20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Az ellenfél ugyan nélkülözi Nikola Karabaticot, mégis alig akad gyenge pontja, így nem lesz könnyű feladatunk, de megfiatalított csapatunk az elmúlt évben már bizonyította, hogy nem ijed meg a kihívásoktól.


Hirdetés

Már az elődöntőért lép pályára a magyar válogatott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A CÉL, HOGY MINÉL TOVÁBB MENJÜNK

NS-SZAKÉRTŐ

ÉLES József, volt világválogatott kézilabdázó: „Nem érdemes azon rágódni, a norvégokkal szemben nagyobb esélyünk lenne-e a negyeddöntőben, ahogy azzal sem kell foglalkozni, mi történt az utolsó középdöntős meccsen a spanyolok ellen. A franciák magasak, főleg a középső embereik, ezáltal talán nem annyira fürgék, ami kedvezhet nekünk, habár Bánhidi Bencére biztos, hogy a legnagyobb játékosaikat állítják majd… Guillaume Gille együttese tekintélyt parancsoló, hibátlan mérleggel jutott be a legjobb nyolc közé, pedig általában lassan melegszik be egy tornán. A sérült Nikola Karabaticot leszámítva a legerősebb csapattal szerepel, noha a fiatalítás elkerülhetetlen, mivel a jobbszélső Luc Abalo harminchat, a balszélső Michaël Guigou harmincnyolc éves, a két kapus, Yann Genty, illetve Vincent Gérard harminckilenc és harmincnégy.

Az új generációhoz tartozik Dika Mem, a Barca jobbátlövője, aki nagyon gyors, remekül cselez, hatalmasat ugrik, és kiemelném a poszttársát, a párizsi Nedim Remilit is, aki jól osztogat, egyre többet húzódik befelé. Van egy olyan érzésem, hogy a veszprémi Kentin Mahé szeretne nekünk bizonyítani, ezért bele-belehibázhat, a labdaszerzésekből pedig gyorsan indulhatunk. Ellenfelünk nem fog fejjel rohanni a falnak, ahogy a magyar válogatott sem, amely tudatosan fel lett építve, jól össze lett rakva. Ha hamar vissza tudunk rendeződni, fel tudunk állni, akkor a hatos falunk ellen megszenved Franciaország.”

Megnőtt az étvágyunk – nemcsak nekünk, szurkolóknak, hanem az egyiptomi világbajnokságon negyeddöntőbe jutó játékosainknak is. Talán éppen ezért volt fájó a spanyoloktól elszenvedett nyolcgólos vereség a középdöntő harmadik, utolsó fordulójában, amellyel eldőlt, a magyar válogatott csoportmásoddiként Franciaországgal és nem Norvégiával találkozik a legjobb nyolc között. Az 1986-os vb-ezüsttel végződő torna óta nem volt részünk ilyen menetelésben, hogy az első öt meccset megnyertük – az Európa-bajnoki címvédő Spanyolországgal szemben ezért valami hasonlót reméltünk, mint tavaly novemberben, amikor csikócsapattal megfricskáztuk az Eurokupában.

A szakmai stáb leginkább „a küzdést és az előre játék örömét” hiányolta a játékosokból a spanyolok ellen, ám azt így is egyöntetűen kijelentette, hogy nem taktikázott. Gulyás István szövetségi kapitány éppen ezért furcsállja, hogy magyarázkodni kell, amiért legjobbjainkat, Bánhidi Bencét, Lékai Mátét, Mikler Rolandot is pihentette, illetve védelmünk oszlopát, Sipos Adriánt a kispadon jegelte a negyeddöntő előtt. Kellemes teher, gondolhatnánk – mármint magyarázkodni az utóbbi évek legsikeresebb teljesítménye után, amelynek még koránt sincs vége.

„A cél nem az volt, hogy csoportelsők legyünk a középdöntőben, és ezzel az ötödik helyet biztossá tegyük. Épp ellenkezőleg: minél tovább menjünk, és nyerjük meg a versenyt!” – mondta a mieinket 2019 júliusa óta irányító Gulyás István, akinek a spanyolok elleni volt az ötödik veresége a férfiválogatott élén.

A magyar stáb úgy véli, Franciaország talán kevésbé rakkolós, a norvégnál játékosabb gárda benyomását kelti, bár a portugálokat szétfutotta a legutóbbi mérkőzésen. Nagy László már korábban is azt tanácsolta a játékosoknak, hogy a szívük helyett az eszük vigye őket előre – erre szerdán nagy szükség lesz, ugyanis „az eladott labdákat ez a gyors francia együttes könnyen megbünteti”.

ROSTA MIKLÓS: NEM ELÉGSZÜNK MEG A NEGYEDDÖNTŐVEL

A FRANCIÁK MEGMUTATNÁK, HOGY NEM JÁRTUNK JÓL VELÜK

A francia oldalon viszont úgy láták, a kulcsjátékosaink pihentetésével egyértelműen arra mentünk, hogy inkább velük kerüljünk szembe a negyeddöntőben.

A FRANCIÁK MEGAKADÁLYOZNÁK LÉKAI ÉS BÁNHIDI KAPCSOLATÁT

A dánokhoz hasonlóan még százszázalékos franciák kapitánya, Guillaume Gille óva intette a játékosait attól, hogy elkényelmesedjenek: „Még nem nyertünk semmit, ha búcsúzunk a negyeddöntőben, üres kézzel mehetünk haza. A magyar csapat fizikailag nagyon erős válogatott, szoros a játékkapcsolat az irányító és a beálló között, erre oda kell figyelnünk. A magyaroknak voltak jó eredményei a múltban, de hiányzott belőlük a folyamatosság. Ezen a tornán stabil és eredményes játékot mutattak. Csak ha sikerrel vettük ezt a mérkőzést, akkor kezdhetünk el a folytatással foglalkozni.”

„Magyarország láthatóan úgy kalkulált, hogy jobb nekik, ha velünk találkoznak a nyolc között, mint Norvégiával. Csalódott voltam, amiért a spanyolok ellen nem láttam egy igazán éles mérkőzést, abból így nem tudtunk készülni”magyarázta a franciákat irányító Guillaume Gille.

„Egy nagyszerű meccset vártam két igazi kézilabdás nemzet között, de nem ezt kaptam, úgyhogy kénytelen voltam szomorúan elkapcsolni” – tette hozzá a Montpellier-ben játszó Valentin Porte.

Megértőbben nyilatkozott a jobbátlövő Dika Mem: „Képzeljük magunkat egy pillanatra a magyarok helyébe! A torna kezdete óta kétnaponta követik egymást a mérkőzések, és már a spanyolok elleni meccs előtt biztosították a továbbjutásukat. Ez volt az utolsó alkalom, hogy pihentessék a kulcsjátékosaikat. Érthető a döntésük.”

A francia kapitány azonban amondó, sosem kifizetődő egy nagy tornán elveszíteni egy mérkőzést. „Remélem, meg tudjuk nekik mutatni, nem jártak jól azzal, hogy nem vették fel a harcot a spanyolokkal.”

„Pluszmotivációt ad, hogy bizonyítsuk, rosszul kalkuláltak, és szeretnénk a lehető legmesszebb eljutni a tornán” – zárta Porte.

Mahé biztos extra motivációval lép pályára a mieink ellen (Fotó: AFP)

A FRANCIA KAPITÁNY KIKÉRI A „JEDI TANÁCS” VÉLEMÉNYÉT

A hazájukban csak „Les Experts”-nek, magyarul szakértőknek becézett francia aranygenerációból csak a két szélső, Luc Abalo és Michaël Guigou maradt hírmondónak. Mindkét játékos tagja volt a legendás csapatnak, amely 2008 és 2010 között az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet egy időben birtokolta. Franciaország legnagyobb sikerét a közelmúltban a 2019-es vb-bronz jelentette, a tavalyi Eb-n elért 14. hely már a katasztrófa kategóriába tartozik.

 MAHÉ NAGY HARCRA SZÁMÍT

„Az Európa-bajnokságon remekül szerepelt Magyarország, amely az elmúlt hat hónapban szembetűnő fejlődésen ment keresztül. Bánhidi Bencét jól ismerem, sokat játszunk a Szegeddel, tudom, mire képes, egyáltalán nem lep meg a teljesítménye. Ellenfelünk játéka rá, a beállóra épül, a társak folyamatosan keresik labdákkal, hogy leforduljon, kiharcoljon egy büntetőt vagy egy kiállítást – ezzel tisztában vagyunk. A spanyolok ellen pihentették több kezdőjátékosukat, ami logikus választásnak tűnt. Jó meccsre számítok és nagy küzdelemre, igazán nagy csatára” – tekintett előre az esti meccsre Kentin Mahé az IHF-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy ugyan tudott valamennyit beszélni a veszprémi klubtársaival, de valójában nincs túl sok szabadidejük a vb alatt.

A csalódást keltő eredmény után Didier Dinart-t Guillaume Gille váltotta a kapitányi poszton. Az edzőként még kevés tapasztalattal rendelkező szakember úgy döntött, még jobban bevonja a játékosokat a döntési folyamatokba és a taktika kidolgozásába. A mostani vb-n az egyik fő vezér, Nikola Karabatic hiányában végképp jó döntésnek tűnik ez a módszer. A francia játékosok sok részletet nem akartak elárulni minderről, de a francia sajtóban azért nagyjából leírták, miről is van szó.

Volt olyan oldal, amely filmes hasonlattal élve a Csillagok háborújából ismert „Jedi Tanácshoz” hasonlította a szerveződést, melynek lényege, hogy a világbajnokság alatt napi szinten összeül a stáb a játékosok képviselőivel, és közösen átbeszélik a rendes videózások előtt a meglátásokat. A résztvevők pontos névsorát nem lehet ismerni, de nagyjából tíz játékos tartozik a „tanácsba”, és minden poszt képviselteti magát.

„A szakmai stáb kíváncsi a visszajelzésünkre a stratégiával, folyamatokkal kapcsolatban. Úgy is mondhatjuk, hogy ez egy előzetes megbeszélés a rendes csapatértekezlet előtt, ahol meghatározzuk a taktikát” – engedett némi bepillantást a beálló Luka Karabatic, aki Mahéhoz hasonlóan biztosan tagja a keret hangadóit összefogó csoportnak.

Persze a kapitányé az utolsó szó, de Gille ezzel a vezetési stílussal azt üzeni, hogy nem egy személyben dönt mindenről, hanem elosztja a felelősséget, és meghallgatja a játékosait.

„A stáb nagy szabadságot ad nekünk, hogy elmondjuk a véleményünket. Egymás között sokat beszélünk különböző mozgásokról a hosszú utazások során. Vannak olyan figurák, amelyeket szeretnénk kipróbálni, ezeket megosztjuk az edzőkkel, aztán rajtuk áll, hogy befogadják-e őket” – magyarázta Mahé.

ALIG VAN GYENGE PONTJUK

Gille alakulatában még mindig a rutinos kézilabdázók viszik a prímet, mint például a 29 éves veszprémi irányító, Kentin Mahé, aki 37 kísérletből 28 gólnál jár (76 százalékos hatékonyság), s ezzel a legeredményesebb francia a tornán. A fiatalok közül a 194 centis, 90 kilós Dika Mem, a Barca 23 esztendős jobbátlövője 33 próbálkozásból 23-szor talált be (70%). A PSG 25 éves jobbátlövője, Nedim Remili viszont inkább az előkészítésben jártas, a kanadai táblázaton 29 pontnál jár (11 gól, 18 gólpassz). A tapasztalt Vincent Gerard-t megdolgoztatták az ellenfelek, a Párizs kapusa 166 lövésből 55-öt hárított mostanáig (33%).

 AZ EGYMÁS ELLENI MÉRLEG NEKÜNK KEDVEZ
A két együttes egymás elleni mérlege a mieinknek kedvez, 38 találkozóból 18 alkalommal győzött a magyar válogatott, háromszor végződtek döntetlennel és 17-szer magyar vereséggel az összecsapások. Legutóbb 2016-ban egy felkészülési mérkőzésen lépett egymás ellen pályára a két alakulat, a touloni találkozót a franciák nyerték. Azonban az utolsó világversenyen született egymás elleni eredmény 2012-ből van, a szerbiai Európa-bajnokság csoportmérkőzésén 26–23-ra a magyar válogatott nyert.

A világ legjobb szélsőit soraiban tudó riválisunk ellen a technikai hibák egyszerűen nem férnek bele, mert nemcsak a lerohanásban jeleskedik, és átlövőposzton is dinamikus, hanem kivételes lövőerejű játékosai vannak – szóval, alig van gyenge pontja. És hogy milyen formában van a francia együttes? Nos, eddig Svájcon kívül senki sem tudta istenigazából megszorítani, noha szorosnak tűnnek az eredmények: Norvégiát négy, Ausztriát hét, Svájcot egy, Algériát három, Izlandot két, Portugáliát kilenc góllal győzte le.

Megfiatalított válogatottunk azonban az elmúlt egy évben bizonyította, nem ijed meg a kihívásoktól – gondoljunk csak a világ elitjéhez tartozó spanyol, német, izlandi, orosz, szlovén válogatott elleni sikerre vagy éppenséggel az olimpiai és világbajnoki címvédő dánokkal szemben elért döntetlenre! Egy újabb bravúr már a négy közé jutást jelentené az egyiptomi vb-n.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
NEGYEDDÖNTŐ

17.30: Dánia–Egyiptom, Kairó (Tv: M4 Sport)
20.30: Svédország–Katar, Kairó
20.30: Spanyolország–Norvégia, Új Főváros
20.30: Franciaország–MAGYARORSZÁG, Gíza (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ: FRANCIAORSZÁG
Legjobb eredményei
Olimpia:
1. hely (2008, 2012) – 7 részvétel
Vb:
1. hely (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017) – 18 részvétel
Eb:
1. hely (2006, 2010, 2014) – 14 részvétel
Magyar mérleg ellene:
38 mérkőzés, 18 győzelem, 3 döntetlen, 17 vereség, 904–874-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 
2016. április 9., Toulon, felkészülési mérkőzés. Franciaország–Magyarország 28–25 (13–13)
Legjobb magyar dobók: Ancsin G. 8, Lékai 6, Iváncsik T 4 (3)

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ MENETRENDJE
DÖNTŐ (KAIRÓ)
1. 31. 17.30 A két elődöntő győztese  
       
BRONZMÉRKŐZÉS (KAIRÓ)
1. 31. 14.30 A két elődöntő vesztese  
       
ELŐDÖNTŐ (KAIRÓ)*
1. 29. 17.30 Dánia/Egyiptom–Spanyolország/Norvégia  
1. 29. 20.30 Svédország/Katar–Franciaország/Magyarország  
       
NEGYEDÖNTŐ
1. 27., 17.30 Kairó Dánia–Egyiptom  
1. 27., 20.30 Kairó Svédország–Katar  
1. 27., 20.30 Új főváros Spanyolország–Norvégia  
1. 27., 20.30 Gíza Franciaország–Magyarország  
* A meccsek sorrendje módosulhat a párosítások ismeretében

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS KERETE A 2021-ES VILÁGBAJNOKSÁGRA*
Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya) 

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.

Neked Ajánljuk