Zelenszkij: Örökre visszatér majd az ukrán zászló a megszállt területekre – Mandiner

„Soha nem ismerünk el idegen színeket földünkön és égboltunkon” – jelentette ki az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij az ukrán nemzeti zászló napja alkalmából Kijevben tartott ünnepélyes zászlófelvonáson kijelentette, hogy

az ukrán állam lobogója „örökre visszatér minden ideiglenesen megszállt területre”.

„Soha nem ismerünk el idegen színeket földünkön és égboltunkon. Ukrajna kék-sárga zászlaja ismét ott lobog majd, ahol igazságosan lennie kell: Ukrajna valamennyi ideiglenesen megszállt városában és falvában. Örökké lengeni fog. Melitopolban a Győzelem tér felett, ahol nem lehet zászlója azoknak, akik elveszítik ezt a háborút. Herszonban, a Szabadság téren nem lehet zászlója azoknak, akik nem tudják, mi a szabadság” – fogalmazott az elnök. Felsorolta továbbá az Oroszország által még 2014-ben önkényesen bekebelezett Krím félsziget több nagyvárosát is, ahol – mint mondta – az ukrán és a krími tatár zászlók fognak lobogni, mert „bárhogyan is próbálja valaki eltorzítani a történelmet, történelmileg ezek a színek kapcsolódnak a Krímhez” – emelte ki.

Közben a Jevropejszka Pravda közlése szerint megérkezett Ukrajnába Andrzej Duda lengyel elnök, aki a tervek szerint Zelenszkijjel folytat megbeszéléseket.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Twitteren azt állította, hogy Oroszországban csökken a háború támogatottsága, ezért az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) terrortámadások sorozatát tervelte ki az Oroszországi Föderáció területén, amelyekben civileknek kell tömegesen áldozatul esniük. Szerinte a Kreml „ideológusának”, Alekszandr Duginnak a lánya volt az első ebben a sorban. „Ukrajna Oroszországgal ellentétben nem harcol civilek ellen” – szögezte le.

Nekünk ez a személy nem volt fontos, ezt a gyilkosságot az FSZB követte el, és most azt próbálja bizonygatni, hogy a mieink tették. Mi nem így dolgozunk.

Vannak sokkal fontosabb feladataink, amelyeket a fiaink végeznek. Semmi közünk ennek a nőnek a felrobbantásához, ez az orosz különleges szolgálatok munkája” –  fejtette ki az ukrán 24-es tévécsatorna műsorában.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Neked Ajánljuk