Zelenszkij barbárságnak nevezte, hogy az oroszok bombázták Odesszát a megállapodás után – 444.hu

Barbaságnak nevezte Zelenszkij ukrán elnök, hogy az oroszok bombázni kezdték szombat reggel Odessza kikötőjét mindössze órákkal azután, hogy pénteken aláírták az orosz-ukrán gabonaszállítási egyezményt, vagyis hogy a gabonaszállító hajók biztonságosan közlekedhetnek a kikötőkben és a tengeren.

Zekenszkij szerint ez a támadás jól mutatja, hogy Moszkvában nem lehet megbízni a megállapodással kapcsolatban.

„Ez csak egy dolgot bizonyít: bármit mond és ígér Oroszország, meg fogja találni a módját, hogy azt ne tartsa be” – hangsúlyozta az ukrán elnök az amerikai törvényhozókkal való találkozásán.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint az egyik rakéta a kikötőn álló konténerek között robbant fel, nem messze egy ott horgonyzó hajótól.

A török védelmi miniszter szerint orosz tisztviselők azt mondták neki, hogy semmi közük a rakétához, nem hajtottak végre katonai műveletet Odesszában.A rakétatámadást az ENSZ, az EU, az USA, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország is elítélte.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy „ez a támadás komoly kétségbe vonja Oroszország tegnapi megállapodás melletti elkötelezettségének hitelességét”, majd Oroszországot tette felelőssé a kialakult globális élelmiszerhiány miatt, és felszólította, hogy fejezzék be az agressziót.

A megállapodást pénteken írta alá Oroszország és Ukrajna védelmi és infrastruktúráért felelős minisztere Törökországban. A két ország a világ legnagyobb élelmiszer-exportőrei közé tartozik, a kikötő felszabadításával megindulhatnának a gabonaexportok, ami enyhítheti a kialakuló élelmiszerválságot. A megállapodást az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres és Tayyip Erdogan török elnök is aláírta. A megállapodás szerint törökök felügyelhetik az ukrán gabonaszállító hajókat, hogy eloszlassák az oroszok aggodalmát, miszerint az ukránok fegyvercsempészetre használnák a hajókat. (Guardian)

Neked Ajánljuk