Washington aggódik, hogy az ukránok kifogynak a lőszerből – Mandiner

A korábbi súlyos harcok során az ukrán csapatok volt, hogy egy nap alatt több ezer tüzérségi lövedéket is kilőttek.

A CNN arról ír, hogy egy amerikai tisztviselő szerint egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy még több lőszert, főleg tüzérségi muníciót kell gyorsabban eljuttatni az ukrán erőkhöz, mivel az oroszok elleni kemény harcok az elkövetkezendő napokban veszik kezdetüket. Hozzátették: bár az Egyesült Államok 18 darab 155 mm-es tarackot és 40 000 tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának a Joe Biden elnök kormánya által a héten bejelentett új biztonsági segítségnyújtás részeként, még ez

a mennyiség is napokon belül elfogyhat,

ami felveti annak a lehetőségét, hogy az ukrán erők kifogyhatnak a lőszerből. A korábbi súlyos harcok során az ukrán csapatok volt, hogy egy nap alatt több ezer tüzérségi lövedéket is kilőttek – jegyezte meg a tisztviselő.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az oroszok valószínűsíthető célja fegyvereket és csapatokat vezényelni Kelet-Ukrajnába, majd bekeríteni az ott állomásozó ukrán erőket – mondta. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, vezérkari főnök

napi telefonbeszélgetéseket folytatnak a térségbeli kollégáikkal és arra ösztönözik őket, hogy minél több fegyvert és utánpótlást, minél gyorsabban szállítsanak Ukrajnába.

A hét elején a Pentagon vendégül látta a hadsereg nyolc legnagyobb szerződéses partnervállalatának vezérigazgatóit, hogy kitalálják, hogyan lehetne gyorsabban felfegyverezni Ukrajnát. A Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettes által vezetett kerekasztal-beszélgetés középpontjában a Pentagon azon célkitűzései álltak, hogy Ukrajnának továbbra is szállítsanak fegyvereket, ugyanakkor képesek legyenek fenntartani az amerikai erők készenlétét és támogatni a szövetségesek védelmét, írják.

Nyitókép: Handout / Russian Defence Ministry / AFP

Neked Ajánljuk