Von der Leyen: Magyarország akkor is kiesik az uniós Pfizer-beszerzésből, ha kormányváltás lesz – hvg.hu

„Az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech–Pfizer az említett szerződés alapján szállít” – ezt válaszolta a Napi.hu szerint a Demokratikus Koalíció (DK) megkeresésére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

A párt arról érdeklődött, hogy egy esetleges kormányváltás esetén Magyarországnak lenne-e lehetősége visszalépni az oltóanyag-beszerzései rendszerbe, hogy továbbra is megkaphassa a Pfizer-BioNTech-típusú koronavírus elleni vakcinát. Egy májusi szerződéskötéskor derült ki ugyanis, hogy egyedül a magyar kormány nem kért ezekből a harmadik (EU-s) szerződés keretében rendelt oltásokból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, emellett keleti vakcinák is vannak.

Gulyás akkor azt is közölte, hogy az EU-s beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Szerinte ebben a „120 milliárdos kalandban” Magyarország nem tud részt venni.

A DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára ezután fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megkérdezze: ha jövőre változik a kormány összetétele, úgy az új felállás visszatáncolhat-e. Von der Leyen válaszából azonban egyértelműen kitűnik:

erre kormányváltás esetén sincs lehetőség.

Neked Ajánljuk