Vlagyimir Putyin megoldást sürget egy fontos területen, szeptemberig tart a türelme – Index.hu

Az Európai Vállalkozások Szövetségének (AEB) adatai szerint az orosz autóeladások volumene májusban 83,5 százalékkal zuhant éves bázison, ami a belső kereslet csökkenésével és a szankciók nyomán kialakuló logisztikai problémákkal magyarázható – írja a napi.hu az Autonewsra hivatkozva.

„Azt várom a kormánytól, hogy részletesen mondja el, milyen gyors intézkedéseket hoz az autóipar támogatására és a belső piac stabilizálására” – mondta Vlagyimir Putyin a vele egy légtérben tartózkodó tisztviselőknek.

Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy Moszkva idén 20,7 milliárd rubelt (145 milliárd forint) különít el az autóvásárlási kedv fellendítésére. A csomag részeként nagyságrendileg 10,2 milliárd rubelt költenének az autóhitelek újraindítására, a fennmaradó keretösszeg pedig vélhetően a kedvezményes lízingdíjak, valamint az elektromos és benzinüzemű járművek kedvezményeinek támogatása között oszlik meg.

Az autók árai az év eleje óta 50 százalékkal emelkedtek az orosz piacon, közben a háztartások jövedelme csökkent, az infláció pedig 20 éves csúcsra jutott. Az Interfax értesülése szerint a kormánynak szeptember 1-jéig kell előállnia az orosz autóipar megmentését elősegítő átfogó tervvel.

Neked Ajánljuk