Visszaüthet Putyinnak az iráni drónok bevetése – A legfélelmetesebb légvédelemmel rendelkező ország is beszállhat a háborúba – Portfolio

Egy ukrán tisztviselő szerint egy izraeli biztonsági cég műholdképeket adott át az ukrán hírszerzés részére az orosz drón- és rakétaindító katonai állásokról. Ha ez igaz, akkor ez lenne az első eset, hogy Izrael segítséget nyújt valamelyik félnek az orosz-ukrán háborúban.

A szakértők állításai szerint ugyan az iráni drónok nem annyira hatékonyak, mint a cirkálórakéták, mivel lassabbak és könnyebben kilőhetőek. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvendenek az oroszok körében, mivel egy cirkálórakéta ára több mint 6,5 millió dollárba kerül, addig a drónok beszerzési költségei jóval alacsonyabbak.

Oroszország szeptemberben több száz, Iránban gyártott Shahed-136 típusú, Geran-2 néven ismert drónt szerzett be. Itt jön a képbe az izraeli hírszerzés szerepe, amit az izraeli kormányzat továbbra sem hajlandó hivatalosan elismerni.

Egyes beszámolók szerint izraeli drónszakértők egy ideje már Ukrajnában vannak, és vizsgálják az iráni dróntechnológiát. A The Times of Israel héber nyelvű testvérlapja, a Zman Yisrael szeptemberben megjelentett egy olyan cikket, ami szerint Ukrajna drónellenes technológiát kap egy izraeli katonai magánvállalkozótól.

annak érdekében, hogy megkerüljék Jeruzsálem fegyvereladási-tilalmát, még Lengyelországot is bevonták közvetítő félként.

Mindenesetre, Izrael rendelkezik a világ legjobb légvédelmi rendszereivel, köztük az Arrow 3-mal vagy épp a Vaskupolával. A fegyverekre Ukrajnának jelenleg is nagy szüksége lenne, ha meg akarja fékezni az orosz kamikaze drónok támadásait. A drónellenes technológia, illetve a hírszerzési információk átadása miatt olybá tűnik, hogy az iráni fegyverek megjelenése a frontokon az iszlám köztársaság ősellenségét is hamarosan semlegessége feladására kényszeríti.

Címlapkép forrása: Amir Cohen/Reuters

Neked Ajánljuk